Last news in Fakti

25 Януари, 2020 22:32 2 487 14

ЕС с ръст от 2,4%, а България - с 0,8%

  • туризъм-
  • нощувки-
  • туристически нощувки

Евростат разпространи данни за туристическите нощувки

ЕС с ръст от 2,4%, а България - с 0,8% - 1
Снимка: БГНЕС

Броят на нощувките в места за туристическо настаняване в Европейския съюз е нараснал с 2,4% през 2019 г. до над 3,2 милиарда, сочи предварителна оценка на Евростат.

Увеличението на настаняванията в ЕС непрекъснато се увеличава от 2009 г., което се обяснява с по-големия брой настанявания на непостоянно пребиваващи в съответната страна. Става въпрос за нощувки, включващи както командировки, така и пътувания за развлечение.

Начело остава Испания (+469 милиона нощувки или +0,5 на сто спрямо 2018 година), следвана от Франция (446 милиона, +0,8 на сто), Германия (436 милиона, +4 на сто), Италия (433 милиона, +0,9 на сто) и Великобритания (375 милиона, +5,7 на сто), пресмята в. "Монитор".

България е отчела 27,1 милиона туристически нощувки през 2019 година или с 0,8 на сто повече от предходната година. Наблюдава се обаче намаление на броя на непостоянно пребиваващите с 1,8 на сто и увеличение на постоянно пребиваващите с 6 на сто.

Най-голямо увеличение на туристическите нощувки има в Словакия и Литва (съответно +12,6 и +10 на сто).

В почти всички страни членки на ЕС има увеличение на нощувките от постоянно пребиваващи. Най-голямо е увеличението в Румъния (83 на сто от всички нощувки), следвана от Германия и Полша (по 80 на сто).

Най-много нощувки на непостоянно пребиваващи е имало в Малта (95 на сто от всички нощувки), Кипър (94 на сто), Хърватия (92 на сто) и Люксембург (88 на сто).


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Икономист 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    22 2 Отговор
    Имате предвид 0.0008% ?
  • 2 Мдааа

    20 3 Отговор
    Тея май броят бежанците за туристи ама кво се чудя, нали Ангелкова каза, че всеки, който е на гости, трябва да се регистрира, като ТУРИСТ щом не е нощувал на своя адрес по лична карта
  • 3 Gost

    13 2 Отговор
    е добре де нали БГ то е eu как да го разбирам

    Коментиран от #10

  • 4 Алфа Вълкът

    12 3 Отговор
    Ангелкова чао! Айде баце натирвай я!
  • 5 Обратно броене

    13 1 Отговор
    Без съмнение сме на първо място отзад напред. Само Ангелчето да не изопачи статистиката в стил не ...компот
  • 6 НАП

    15 2 Отговор
    Хем изсветляваме сивия сектор,хем регистрираме ръст на нощувките.Добре че хората не се замислят повече докато ги лъжем.Ръст на БВП 3.6%,а инфлацията е по-голяма-тоест ръст НЯМА.Ръст на печалбите на банки,застрахователи,производители на касови апарати и софтуер/заради Н 18/ и други такива "радостни повишения".Интересно е че глупаците им се радват.

    Коментиран от #8

  • 7 Пепи

    10 1 Отговор
    Това колко нощувки е отчела България не е истина гаранция ,скрили са нощувки за данъци.
  • 8 Бате Бойко

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "НАП":

    Като въведем тол таксите ще вдигнем още БВП

    Коментиран от #9

  • 9 Ггггг

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бате Бойко":

    Ааа и техн.паспорти на сградите също.
  • 10 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Gost":

    Разбирай го така, че е ЕС, ама не точно. Бившите комунисти, станаха капиталисти и бизнесмени с партиини куфарчета, управлява ни мафията на същите тези, които не искаха и не искат да има истински преход. За тях е добре да цари хаос, да стоим в разкрачен стоеж и да се краде от еврофондове необезпокоявано. Докато те не си отидат, ще бъдем ЕС, ама само на половина и за емиграция там най-вече.
  • 11 Рошко

    2 0 Отговор
    Сигурно, а по долу четем в друга статия, всеки трети българин не може да си плати ток вода парно, да ви,,,,, на стстиите
  • 12 Дрън дрън

    2 1 Отговор
    Значи Европа има ръст от 2.4 процента а ние 0.8.Добре де ние не сме ли в Европа. Нас никога няма да ни смятат за европейци,с тази крадлива шайка управляващи.
  • 13 Е де

    3 0 Отговор
    Уж сезона слаб за да няма данък, а после имаме ръст пак без данък. После се строят хотели върху дюни пак без последствия. И порочния кръг се върти. Сега май идва ред и на Дуран колак
  • 14 ОТКАЧАЛНИК

    6 1 Отговор
    ДОКАТО ТОЯ КОН Е МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО