28 Януари, 2020 11:49 3 323 5

БНБ: Валутният борд остава

  • валутен борд-
  • бнб-
  • димитър радев

Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент

БНБ: Валутният борд остава - 1
Снимка: БГНЕС

България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод появилите се твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка, предаде БГНЕС.

„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, категоричен е управителят на БНБ.

В края на миналата година юристите на Европейската комисия и на Европейската централна банка откриха несъответствие между нашето законодателство и европейското. Затова се наложи да бъдат направени спешни поправки в закона. Те обаче не засягат борда ни и курса на валутата, припомни Димитър Радев.

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов.

БГНЕС припомня, че темата за отмяната на Валутния борд и фиксирания курс се появи, след като на сайта на БНБ се появи информация, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внася законодателни промени в Закона за БНБ.

Финансовият министър, управителят на БНБ и премиерът Бойко Борисов участваха днес на 14-тата годишна среща на правителството с бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    14 0 Отговор
    Промените менТа вече ги направи, защо лъжат тия?
  • 2 kvy

    16 0 Отговор
    А кога ще има среща на финансовият и ББ с пенсионерите и тежко болните? Да им плещят на тях стабилност и цъфтеж....
  • 3 Да го напишат

    11 0 Отговор
    Официялно и да го заверят нотарялно за да има кой да съдиме , като при положение че не е вярно.
  • 4 Японеца

    11 0 Отговор
    Преди изборите Фандъкова каза, че няма да вдига данъците на МПС! Е, всигна ги за 2020, а за 2019 пак ги вдигна, зареди евро нормите. Замърсителите са ТЕЦ с горенето на боклука, печките на въглища и дърва в които също горят боклуци и дизеловите коли с премахнати филтри/Масово за България/
  • 5 ⚠ тревога

    17 0 Отговор
    Каквото твърди бандитът от Банкя, знайте, че ше стане точно обратното.