Last news in Fakti

21 Юли, 2012 20:19 1 626 1

ИПИ: Зърното поскъпна

  • зърно-
  • пшеница-
  • ипи

 

Зърнените пазари отбелязаха рязък скок през последния месец, пише в месечния си обзор Института за пазарна икономика.

Сред основните причини за движението нагоре са тревожни новини за реколтата от царевица в САЩ, както и понижените прогнози за добивите в основните износители от черноморския регион – Русия, Украйна и Казахстан.

Само за месец фючърсите на царевицата с доставка през юли добавиха над 26% към стойността си на борсата в Чикаго. Това повлече и цената на пшеницата с 28% нагоре, тъй като последната се ползва и като заместител на царевицата за фураж. Търгуваните вече повече от месец фючърси за черноморска пшеница с доставка през септември се раздвижиха през първите дни на юли и поскъпнаха рязко до USD 278/тон от USD 255/тон.

Слабата реколта на пшеница в основните страни-износителки от черноморския регион ще задържи цените високи. По оценки на USDA световното производство на пшеница спада с 30 млн. тона през 2012 г. спрямо година по-рано, докато потреблението се свива едва с 15 млн. тона, което ще доведе до съответното намаляване на крайните запаси. Прогнозните цени на пшеницата са в диапазона USD 7,70-7,90 за бушел.

Прогнозната цената на царевицата е в диапазона USD 6,90-7,00 за бушел. Въпреки значителните поражения върху реколтата в САЩ, световният баланс показва изпреварващ потреблението ръст в производството на царевица, който ще доведе до увеличаване на крайните запаси с малко над 4 млн. тона спрямо 2011/12 г.

Пониженият експортен потенциал в черноморския басейн в съчетание с високите цени и добрата реколта в България създават отлични предпоставки за износ пред българските зърнопроизводители, смятат от института, уточнявайки, че направени прогнози в анализа не могат да се приемат като препоръка за инвестиция.

Те припомнят, че към 9 юли в България са ожънати 37,2% от площите, засети с пшеница. Общото производство до момента възлиза на 1,65 млн. тона, като най-напреднала е кампанията в областите Русе, Монтана, Плевен и Велико Търново. Средният добив от ха е 4,08 тона, като в отделни места в Добруджа достига 6 тона. Жътвата на ечемика приключва при средни добиви от 3,40-3,50 тона/ха или прогнозите са за реколта от 640 хил. тона. Рапицата е сериозно пострадала в голяма част от страната. Пропадналите площи се движат между 20% и 100% в отделните райони. Прогнозните добиви са в порядъка на 2,5 тона/ха.

Според последните данни на МЗХ прогнозните добиви от реколта`2012 са 453 кг/дка при пшеницата и 381 кг/дка при ечемика. Средният брой на зърната в класа при пшеницата е 30, а при ечемика 25. Около 42% от производството на пшеница и ечемик ще бъде формирано от сорт Енола и сорт Обзор. Най-високи добиви от пшеница се очакват в Северен централен район.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .............

    0 0 Отговор
    Цената на хляба няма да се вдига ,НО ЩЕ СЕ НАМАЛИ ГРАМАЖА.

    ЩЕ КУПУВАМЕ 5-6 ФИЛИЙКИ ЗА 1 ЛЕВ.

    СКАПАНА ДЪРЖАВА.