Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 16:40 4 922 27

Бизнесът против “спасяването“ на “Марица Изток 2“

  • аобр-
  • марица изток 2-
  • кирил домусчиев

Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България, пишат от АОБР

Бизнесът против “спасяването“ на “Марица Изток 2“ - 1
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с решението на НС за ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Ето и пълния текст:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Бизнес организациите възразяват категорично срещу „спасяването“ на „ТЕЦ Марица Изток 2“ със заповед на министъра на енергетиката или с решение на НС. Това са непазарни практики от периода преди 1989 г., против европейските политики и ЗАБАВЯЩИ икономическия растеж на България.

През 2019 г. министърът на енергетиката издаде Е-РД-16-417/18.06.2019 г., а през тази година идентична заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г. Тези заповеди увеличават недопустимо неефективността на пазара защото:

1. „ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията.

Web: www.aobe.bg КРИБ е ротационен председател на АОБР за 2020 г. Адрес: София 1463, ул. „Хан Аспарух“ 8 Тел.: +359 2 981 9169 факс: +359 2 988 6776 E-mail: [email protected]

2. „ТЕЦ Марица Изток 2“ получавайки „пари наготово“ не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала. В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение в „КонтурГлобал Марица изток 3“ работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България.

3. Не се изпълнява препоръката, направена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в ценовото решение С-19, стр. 34 през юни 2019 г, а именно:
„КЕВР счита, че поведението на дружеството следва да е ориентирано към търсене на възможности на пазара за покриване на разходите си чрез реализация на произведената електрическа енергия на балансиращ пазар, на пазара ден напред, на пазара в рамките на деня, в периодите, когато средните ценови нива са над променливите разходи на дружеството 93,33 лв./Мвтч, за да се покрият или поне намалят загубите на дружеството от отчитаните условно-постоянни разходи.“

4. „ТЕЦ Марица Изток 2“ намалява производството си и увеличава стабилно загубите си – към септември 2019 г. централата отчита отрицателен финансов резултат от 173 млн.лв., с което допринася за високата цена на ел.енергията в България, като страната ни се превърна във вносител на електроенергия, всички потребители трябва да покриват нарастващите загуби.

Крайният резултат: ще продължим да имаме най-високата цена на тока в Европа, достигаща разлика от 25 до 50% над средната. За м. януари 2020 г. нямаше държава в ЕС с по-висока от нашата цена на електроенергията за индустрията.

Категорично бизнесът иска „ТЕЦ Марица Изток 2“ да работи максимално дълго. Но по следния начин:

1. България следва да въведе т.н. капацитетен механизъм и да въведе тръжна процедура за осигуряване на сигурността на електроенергийната система. Това обеща публично енергийният министър Теменужка Петкова в края на 2019 г., но опроверга с издаването на заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г..

2. Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекратени, а получаващите такива помощи производители да участват в търг за капацитети. Тези, които предложат по-ниски цени за осигуряване на недостигащия капацитет ще получат одобрена от ЕК държавна помощ при съответните ангажименти. Очакваме размера на тази помощ да бъде значително по-малак от надплащания без одобрение на ЕК досега, към който режим се прикачи и „ТЕЦ Марица Изток 2“ вместо да се откачат другите.

3. Задължително „ТЕЦ Марица Изток 2“ трябва да си оптимизира разходите. За да има шанс да спечели квота в търга за капацитет.

4. „ТЕЦ Марица Изток 2“ да продава електроенергия, съгласно препоръката от ценовото решение С-19/юли 2019 г. на КЕВР.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Всичко казано по-горе пряко влошава конкурентоспособността на българския бизнес и устойчивостта на публичните финанси. Икономическият растеж ще бъде „изяден“, спасявайки непазарно търговското дружество „ТЕЦ Марица Изток 2“. Защото парите за инвестиции на икономиката, в т.ч. и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има полза от това.

Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България.

С уважение,
Кирил Домусчиев

Председател на КРИБ Ротационен председател на АОБР за 2020 г., От името и по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕБВРРР

    12 6 Отговор
    Комплекс-АР и туй то. Игнор.
  • 2 Професора

    50 11 Отговор
    Някой му е хвърли око на ТЕЦа. После ще си го купи за 5лв и ще го върже за НЕК!
  • 3 ЕУвлоги Вазвлинчев

    26 8 Отговор
    Аууу, ами сега, хората от ТЕЦ-те ще си тръгват малко по-малко и ще започнат да разпродават спешно имотите в Старата ми Г@зора...който е сред първите ще вземв повече пари, нататък вече не.
  • 4 Jacques Yves Moineau

    49 14 Отговор
    Абе Марица изток 2 ви е виновна за високата цена на тока? А не американските марици дето им изкупуват тока на преференциани цени, не Лукойл дето не е плащал дънъци, и не ВЕИ тата дето им изкупуват тика на по висока цена.....
  • 5 Кико

    23 3 Отговор
    Кой е този на снимката. Не е ли художник!
  • 6 Гост

    33 9 Отговор
    Човек трябва да е сляп за да не види,че това е лобистко писмо.Човек трябва да е много болен за да не вдене,че някой има мераци да придобие теца и им бърка в... Не мога да се сетя кой е този НЯКОЙ...? А вие ?..
  • 7 Смях

    22 26 Отговор
    На ви държавна собственост! Милиард и половина загуба! А после американските централи лоши. Сега като извадят от бюджета от нашите пари, ще излезе, че тока от държавния ТЕЦ е два пъти по скъп от частните. Абе, държавно ли е, не ми го хвали...
  • 8 kolev

    32 6 Отговор
    в тази държава няма бизнес а още по-малко работодателски организации. това са БКП назначени мърши, които искат да дават максимум по 300 лева заплата, те да живеят извън страната в лукс и да си мислят че правят бизнес.
  • 9 zzzzzzzzzzzz

    24 3 Отговор
    Мърсоланко.Назначен бизнесмен.
  • 10 Славчо

    27 4 Отговор
    За едно е прав-май персонала е множко за един ТЕЦ.Всеки ден 50-60 автобуса пътуват само от Ст.Загора.,а в съседния Симеоновград има 50 процента безработица.Заради високите заплати цари шуро-баджанащина и т.н.
  • 11 СССРБарета

    32 6 Отговор
    Домусчиев Просто е обикновен американски агент! иначе само идиот би защитавал държавно субсидираните американски ТЕЦ марица-изток 1 и 3! американските тец-ове които дават за сравнение продават най-скъпия ток в България! това оскъпява енергията за всяко българско домакинство неимоверно а не държавният ТЕЦ Марица Изток 2! ако Домусчиев беше представител на руските бизнес интереси отдавна трябваше да стои рамо до рамо с Николай Банев
  • 12 Аз пиша

    19 6 Отговор
    Не е мнение на бизнеса, а на Домусчиев.
    Защо ли го прави, при положение че знае че лъже?
  • 13 ???

    15 0 Отговор
    Чакам да дойде лятото и да чуя плача на хотелиерите,ресторантьорите и тям подобните.Как държавата им е длъжна да им напълни хотелите и ако може и данъците да свали.
  • 14 Кирил

    13 4 Отговор
    Невероятно раздут щат с високи заплати.
    Да ги съкращават и спират
  • 15 Грета

    18 5 Отговор
    Айде бе, много си назад с мисленето! Ще ти се да купиш ТЕЦ 2 , за жълти стотинки да намалиш персонала и да ти работят за 500 лв. Аман от бизнеса, дето ти цеди силите, дава ти трохи и удължава годините за пенсия!!!
  • 16 Николина

    13 6 Отговор
    Изключително раздут щат с високи заплати над 2 000 лева и много синекурни длъжности
  • 17 Госあ

    15 5 Отговор
    А ситуацията с 1 и 3 с какво е по различна ??? Освен че не са държавни, а на краварите.
  • 18 Моше лихваря

    6 2 Отговор
    Колко са на краварите не се знае?Може да са регистрини на някоя офшорка,с някой американец за фасада,съответно срещу добро заплащане,а истинските собственици-героите на тъй наречения"преход".И с това "американските" да плашат гаргите,а такива има много.Плащат си една комисионна където трябва и хорото си върви,а раята накрая плаща сметката.
  • 19 123

    7 1 Отговор
    А защо никой не се интересува колко хора работят в АЕЦ Козлодуй? И как скрити зад догмата за Безопастност на Ядрено съоръжение персонала е достигнал до 1,5 специалисти на 1MWh.
    И какви са международните норми за персонал в АЕЦ.
    И колко пенсионери след пенсиониране с огромни обезщетения остават да работат АЕЦ-а.
    А за ТЕЦ 2. Такава ни е държавата.
  • 20 111

    10 2 Отговор
    Винаги при такива изявления следва-ПРИВАНТИЗАЦИЯ И ПРОДАЖБА ЗА 0лв. на наш човек..
    БУЛГАРТАБАК КРЕМИКОВЦИ
    ВИВАКОМ
    БАНКИ
    ПРИСТАНИЩА
    КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦИ..
    Всички стратегически за родината ни..30год.ограбване на родината ни СРАМ И БЕЗОЧИЕ на всички на които гласувахме доверие да ни управляват.
  • 21 стоян

    7 0 Отговор
    В тоя държавния тец 2 и държавните рудници управляват синдикатите -те назначават те уволняват -иначе плашат със стачка-а всеки да се сети как назначават
  • 22 Акоо

    1 7 Отговор
    Всички тецове се спрат, въздуха ще бъде три пъти по-чист, хората ще станат по-здрави.
  • 23 Driving pleasure

    4 2 Отговор
    Кой бизнес? Домуса бизнесмен ли е или е назначен за милионер а?!Ай сиктир...
  • 24 без майтап

    3 0 Отговор
    Иска му се по-голямо парче от баницата.Сега му е времето да лапа.Усетил е от къде духа вятъра и гледа да се възползвува максимално.!И това ако не е безочие,здраве му кажи!
  • 25 какъв пазар

    4 0 Отговор
    А ТЕЦ Марица 1 и 3 по пазарни цени ли работят? Защо държавата ни им плаща по над 800 милиона годишно над пазарната цена на тока? Защо няма осъдени за този анти-народен договор? Ние колониална държава ли сме?
  • 26 Нагло копеле

    2 0 Отговор
    Защо не беше толкова загрижен и принципен, когато ГЕРБ и БСП промениха Закона за следприватизационен контрол (известен като Спасяването на редник Киро, ха познайте кой е Киро във филма). С него ти спестиха глоба от 56 млн. лв за неизпълнение договора за БМФ. А че точиш лиги около Мариците е факт отдавна известен.... Ко.пеле маз.но......
  • 27 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    кире,кире няма да има оправия и с теб.тъп си като руска кирка кире.язък че ти дадоха възможност да управляваш такива активи.не си надраснал нивото на продавача на чорапи къвто беше!цената на тока кире е обектива и е следствие разходите за нея.освен това тя е дотирана от държавата и в момента,демек трябва да е и по-висока.като затвори марица изток да не мислиш кире че цената ще падне ?смях!!!като кире тока ви е толкова евтин в германия договаряите си от там бе?що не го правите?плащате преноса и си купувате немски ток!!!!само че кирца знаеш че щуротиите дето обясняваш за евтиния немски ток са си щуротии за лов на балъци.друг е въпроса че не тока е проблема на българската икономика!