Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 22:32 8 459 22

Нови стандарти ще оскъпят въглищата за отопление

  • въглища-
  • отопление-
  • изисквания

Гориво в насипно състояние вече няма да се продава

Нови стандарти ще оскъпят въглищата за отопление - 1
Снимка: Shutterstock

Приетите от правителството изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление ще доведат до тяхното поскъпване. След като България бе осъдена от Еврокомисията заради прекалено замърсения въздух, кабинетът предприе мерки за ограничаване на замърсителите, един от които е битовото отопление с твърди горива. Миналата година бяха приети законови поправки, а сега е одобрена и наредбата за тяхното качество. Тя ще влезе в сила месец след обнародването ѝ в "Държавен вестник". Реално ефектът от новите екостандарти се ще усети през лятото, когато хората, отопляващи се с твърдо гориво, предимно възрастни и социално слаби, ще започнат да се запасяват за следващата зима. Вече на пазара ще се пускат само въглища със съдържание на сяра от 1.3 процента, на пепел - 15 на сто, и влага - 20%. Всяка партида, предназначена за пазара, ще се проверява от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) дали отговаря на тези изисквания и ще има сертификат. Вече няма да се продават насипни въглища и брикети, а само в чували от 25 кг, надлежно етикетирани и с номер на сертификата.

Министерството на околната среда и водите е отстъпило малко от първоначалните си по-строги намерения за ограничаване на сярата до 1 процент и на пепелта до 12 процента. Ведомството обаче изобщо не се е съобразило с обясненията на засегнатите производители и вносители на въглища, че екоизискванията ще оскъпят много продукцията, възможно е да доведат до закриване на мощности за добив на въглища у нас и на работни места и ще им създадат редица трудности в работата. Министерството не се съобразява и с логични предложения за решаване на проблема със запрашаването на въздуха, без да се въвеждат някои от неговите предложения. В становищата си по наредбата свързваните с бизнесмена Христо Ковачки фирми "Брикел", "Гранд Енерджи", "Траш енерджи" и други, които добиват въглища за бита, става ясно, че те трябва да спрат работа, защото изискваното от тях съдържание на пепел е непостижимо. Те твърдят, че пепелното съдържание във въглищата, продавани досега на населението, е от 18 до 25%.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    23 4 Отговор
    Ай честито ся на къщички те с локално парно, сменяйте пак котлите, и сега като почнат пак едни промоций за пелетни вместо да почнат да газифицрат навсякъде

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Голем смях

    19 21 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    И там кедето има газификация ,тъпите ганювци си искат кюмюра и дървата,щото ...на газ било скъпо .А и дърва в гората бол,ама газ нема.Цяло Банско смърди ,че не се трае,но пред всяка къща има десетки кубици дърва.Как ще ги газифицираш тези чеда на туризма?В планината дърва да искаш.Без пари.Всички планински селища са така.

    Коментиран от #4, #18

  • 3 Aнонимен

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Пелетите уж екологични но като се пресметне не са толкоз екологични че ходи допълнително енергия за производството им и то от Тецовете.При тях по скоро е удобството а не екологичност и са скъпи като гориво сравнено с обикновени дърва.

    Коментиран от #5

  • 4 Анонимен

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смях":

    Дървата се водят неутрално гориво.Колкото Въглероден диоксид са употребили при растеж толкова Въглероден диоксид отделят при изгарянето им!Същото важи и за други растения от които се правят пелети.При пелети се употребява даже значително количество еленергия.

    Коментиран от #6

  • 5 Рошко

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Aнонимен":

    Те ся ще измислят от вносния боклук
  • 6 Голем смях

    11 12 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Ти мозък имаш ли?Що не налапаш кюнеца на този неутрален..Пуши като засветовно и не се диша.А дървената мафия и тя е неутрална.Сече и продава .Сече без пари ,а продава с пари на тези цървули като тебе.Неутрални цървули.

    Коментиран от #15

  • 7 Идиотии

    18 2 Отговор
    А доходите ще се дигат ли.
  • 8 ХХХ

    28 0 Отговор
    Поредната ялова мярка на ГЕРБ удряща по народа.
    И след тази мярка пак ни очаква мръсен въздух, както
    данъка на старите коли разните му там акции с
    газоанализатори не го изчистиха и това няма да го
    изчисти, напротив може още повече да го замърси.
  • 9 Бат Колю

    16 0 Отговор
    Ами то тогава ща не ща само Донбас ще вземам. Вярно, че топлят яко и пепелто е малко, че и буриите не чистя, ама 360 лв срещу 220 за нашия кюмур, ба* мааму....
  • 10 Грамотен

    16 1 Отговор
    Всички тези "мерки" са за да се 'аресаме на Брюксел. Не, че ще се решат някакви проблеми....Кой каквото си е горил, пак ще го гори, само дето ще е сред малка, нарочно предизвикана корупцийка....
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    гласоподателите на БОЙКО РОМИТЕ как ще се отопляват скебапче хляб биричка едва ли
  • 12 Nmz

    19 0 Отговор
    Сега остава и това да направят...тъкмо като са в чували да слагат повече боклуци....направиха ни да изнемогваме..така ще е докато търпим!
  • 13 гост

    13 2 Отговор
    Да ева и кавалите му с кавали.Вместо да газифицират страната,те мислят само как да ограничат хорат и да наложат глоби.Мините на Ковачки и Доган трябва да работят ,нали ???Кавали долни!!!!!!!!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ама ти защо така обиждаш?

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    Отстрани човек си мисли, че си искал да му издялкаш една свирка, а човека ти е отказал, и сега си сърдит!
  • 16 боцмана

    4 1 Отговор
    Как ще се продава тогава гориво , щом няма да се продава в насипно състояние , навярно ще си купуваме метър гориво.
  • 17 Философ

    2 9 Отговор
    Време е да се газифицират домовете на хората!

    Коментиран от #19, #20

  • 18 бузю

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смях":

    Да бе много смешно - от сити газ ми поискаха 4200лв само за да докарат газта пред моята къща . Отделно ще се плаща за включване , котел и т.н.. За това ще си карам на кюмюр , на който не му харесва да плати 4200 и си прекарвам газ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мишо

    2 0 Отговор
    Следети си тецовете те са основни замърсители един ден работа на тец се равнява на всички печки в бг Че и серочистките са им каца без дъно само фиктивни з, адължително трябва да има уреди за измерване на прахта в всички населени места около тецове но не им изнася на Герб
  • 22 Blackthorn

    4 0 Отговор
    Те па а са ми посегнали на въглищата, както досега бях съвестен и горех дърва и въглища, така ще почна да горя всичко, което може да гори, ей па на!!