Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 21:18 4 357 16

Рекордно евтин газ на хъб „Балкан“

  • газ-
  • цена-
  • цената газа-
  • газов хъб балкан

Изтъргуваха се над 2 млн. куб. м.

Рекордно евтин газ на хъб „Балкан“ - 1
Снимка: БГНЕС

Рекордни количества газ бяха изтъргувани на Платформата за търговия на “Газов хъб Балкан”, съобщиха от дружеството.

Сделките са сключени на анонимните сегменти на платформата. Към 12 часа вчера на анонимния дългосрочен сегмент са изтъргувани 23 100 MWh (над 2 млн. м?) на седмичен продукт за следващата седмица (от газов ден 17 февруари 2020 г. до газов ден 23 февруари вкл.) и 1 000 MWh за продукта “ден напред” за 15 февруари 2020 г.

Постигнатите цени са с около 18% по-ниски от регулираната цена, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, като се има предвид че в тях са включени и разходите за достъп и пренос до виртуална търговска точка, уточняват от дружеството.

И допълват, че постигната среднопретеглена по обем цена за седмичния продукт към момента е 36,05 BGN/MWh/d, а за продукта “ден напред” е 36,10 BGN/MWh/d.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    22 9 Отговор
    "Дъмпинг" - това също го има в играта..? Пазар - "формиране", "моделиране", "манипулиране"..? Някой му казват "диверсификация"..? Да ни е честито..? На ход е "кончето" на Ковачки - мисля, че ще го жертват..?
  • 2 Газов хъб Балкан

    24 16 Отговор
    Денонощни лъжи.
  • 3 Рошко

    20 13 Отговор
    То и да пишете и да не пишете за газ, нас няма да на огрее, тва е нарочно заради краварската бутилирана газ, ачеба дали не п,,,, ят кръв от яд, дай боже
  • 4 така така

    15 23 Отговор
    Имаме най–великият премиер. Задължително трябва да се прави дъмпинг на руснаците.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Т.а.и.б.а.в.м.а.м.а.т.а

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    Тиакамнапремиеру
  • 6 гост

    19 7 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    И къде е дъмпинга ?? Напротив , дори тази цена е почти два пъти по-висока от европейските борси !!! Но важното е , че върви надолу и с тоя темп до 3-4 месеца поне ще доближи нормалната !! А на русколизците че не им изнасяло , прав им път и еднопосочен билет !!
  • 7 Ироничен

    7 3 Отговор
    И сега какво излезе?
    Газов хъб имало и даже работел?

    Коментиран от #9

  • 8 иван

    5 4 Отговор
    лъжа е
  • 9 Бай хой

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ироничен":

    Работи ама виртуално. И цените уж по евтини а не се съобщава цена. Някаква прогноза само за намаления с 0.05лв. на някаква странна мярка. Как намаление от 36.10 на 36.05 го изчислиха като 18%. Явно информацията е предназначена за гербавите. Един киловат се добива от 0.107 кубически метра природен газ. Хиляда кубически метра природен газ се равняват на приблизително 10 мегавата. Според статията 10 мегавата по 36.05 струват 360.50лева или около 200 долара до виртуална точка. Тия дори не могат да мечтаят доволно. Дори и обещанията им са далеч по скъпи от руските.

    Коментиран от #10, #11, #12, #13

  • 10 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Хубаво си развиваш опорките , ама наистина ли си мислиш , че всички ти се връзват !! За начало цената само преди две три седмици беше НАД 40 лв за МВч , а един от "виртуалните" ти клиенти е Топлофикация София , най-голямата топлофикация не в България , а на Балканския полуостров !! Та като гледам само за тия няколко дни реалното намаление е над 10% , а тепърва ще пада още и то много !

    В рамките на търговията „ден напред“ на платформата на „Газов хъб Балкан“ изтъргуваният природен газ е в обем от 1000 MWh с ден за доставка 16 февруари 2020 г. при цена от 35.60 лв. за MWh. Това е спад (минус) от нови 1.39 % спрямо стойността в рамките на този сегмент от предходния ден (ден за доставка 15.02. - 36.10 лв. за MWh), сочат данните от търговията. Тогава бе постигнато понижение в цената от 1.23 % (до 36.10 лв./MWh), спрямо изтъргуваното количество от 3300 MWh с ден за доставка 14 февруари.
    Купувач, според неофициална информация отново е „Топлофикация София“, а доставчик частната българска компания ЕНЕРГИКО ЕООД.

    При търговията „в рамките на деня“, за разлика от предишните дни към 14 часа на 14 февруари е регистрирана продажба на 100 Mwh/d при цена от 40.60 лв. за Mwh/d, което е повишение от (плюс) 1.63 %, сочат още данните от търговията.
  • 11 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Към момента на анонимния дългосрочен сегмент са изтъргувани 23 100 MWh (над 2 млн.м³) на седмичен продукт за следващата седмица (от газов ден 17 февруари 2020 г. до газов ден 23 февруари вкл.) и 1 000 MWh за продукта „ден напред“ за 15 февруари 2020 г., уточняват от газовата борса.
    Постигната среднопретеглена по обем цена за седмичния продукт към момента е 36,05 BGN/MWh/d, а за продукта „ден напред“ е 36,10 BGN/MWh/d."
    Постигнатите цени са с около 18% по-ниски от регулираната цена, одобрена от КЕВР, като се има предвид че в тях са включени и разходите за достъп и пренос до виртуална търговска точка, заключават от „Газов хъб Балкан“.
    Прочете ли добре или ти трябват очила ???? 18 % (!!!!!!!) ПОД ЦЕНАТА НА КЕВР !!!!!! И това само след няколко дни търговия в най-натоварения сезон , когато се очаква търсенето да изпреварва предлагането с МНОГО !!! А представи си след 2-3 месеца като се стопли !!!
  • 12 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    А и забравих , ти Топлофикация София за "виртуално" предприятие ли я броиш ?? Хахахахха !!! Сигурно и газа за стотици милиони дето го гори е виртуален ??? Еееех , мъка , мъка русофилска !! А след три месеца ще може да сключва договори директно за доставки на втечнен газ с цистерни и даже НЯМА ДА МИНАВА ПРЕЗ БУЛГАРГАЗ !!!!! Сигурно тогава виртуално ще си метнете въжето в клуба "приятели на Русия в България" , кратко казано долни боклуци !!
  • 13 Animediator

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    На всички е ясно , че си руски каскет, мазен и мръсен !
  • 14 дедо

    0 1 Отговор
    а цената на хляба расте ли расте ..
  • 15 Коня с Бидоня

    0 1 Отговор
    Добре де , като е рекордно евтин , защо днес сипах газ на колата на по-висока цена отколкото преди 2-3 дена ?!
  • 16 Още така да върви

    1 0 Отговор
    Абе прости хора! Онзи ден пристигнаха договорите, а той йска от вчера сметките за газ У ТЕХ да паднат с 40% от вчера. Е НЕЕЕМА как да стане! Лятото, когато паднат още цените и когато дойде седващата зима, ще усетят заблудените, че е по-добре. Едно е сигурно:червената царица-лелката Нинова пак ще е против.