16 Февруари, 2020 17:30 4 345 49

122 000 души остават без работа при затваряне на мини „Марица Изток“

  • димитър манолов-
  • мини марица изток

Според Манолов големият проблем е, че няма единен дебат по проблема със затварянето на „кафявите“ въглищни централи

122 000 души остават без работа при затваряне на мини „Марица Изток“ - 1
Снимка: БГНЕС

"В глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка". Това коментира на конференция лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Единственото, което можем да направим, е да минимизираме щетите. За моментна никой нищо не говори за социалното въздействие. Разсъжденията са от типа как хората си намериха работа като затворихме „Кремиковци“, така ще си намерят работа и като затворим тецо-вете и мини „Марица Изток “, отбеляза Манолов. Той цитира изследване, според което работа ще загубят 122 000 души от региона.

Според Манолов големият проблем е, че няма единен дебат по проблема със затварянето на „кафявите“ въглищни централи. По едно и също време се водят разговори в различни зали и най-пагубното е, че модератори са хора, които нямат представа от проблематиката. „Ще се опитам най-меко да ги опиша – от дипломирани посредственици, които обаче са на страната на печелившите. Хора, които не различават охладителна кула от комин. Публикуват снимки, на които пуши пара и викат "леле, тия ни отровиха“.

Неговият синдикален колега от КНСБ Пламен Димитров пък смята, че България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще ни струва преминаването към енергетика с нулеви емисии. Най-реалистичният план за преминаването към зелена икономика и енергия, според него, е в периода 2030-2035 г. Поетапно трябва да извадим от експлоатация въглищните централи, като същевременно ги заменим с парогазови централи. Тази идея по-рано бе спомената и от вицепремиера Томислав Дончев.

Според енергийния експерт и депутат от БСП проф. Таско Ерменков, България не може да си позволи да затвори въглищните централи до 2035 г., защото това ще предизвика национална катастрофа. Правителството трябва да убеди в това Европейската комисия в нецелесъобразността на едни подобни действия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактите Говорят

    37 7 Отговор
    Инженерите от МГУ ( Минно геоложкия университет ) са обречени на безработица !!!!

    Коментиран от #25

  • 2 Само питам

    13 21 Отговор
    Защо след така наречените промени (след 1989г.) не беше върнат истинският Български Химн - Шуми Марица( Химн на България от 1886 г. - 1946 г.) и въобще има ли някакви промени в България след като не кой да е, а комунистическия химн "мила родино" все още е Химн на Република България ( нали Уж вече не сме Народна Република България) ????

    Коментиран от #28, #44

  • 3 Море от любов

    11 0 Отговор
    Самият той - също.
  • 4 ЧНГ 2020

    36 9 Отговор
    Стига сме умирали от мръсен въздух , стига смрад........
  • 5 русенец

    30 13 Отговор
    Затворихме металургията, затворихме промишлени предприятия, затворихме мини, затворихме сектори от икономиката. С какво ТЕЦ-овете, които на всичко отгоре правят цената на електричеството по-голяма са нещо специално?

    Коментиран от #34

  • 6 Гост

    36 7 Отговор
    122.000 души са малко. Още ще изгубят работата си.

    Коментиран от #26

  • 7 Леле

    18 4 Отговор
    България и геология ?! 🤣
  • 8 Начо

    55 7 Отговор
    Половината от назначените в държавния ТЕЦ и рудници са на измислени длъжности,нищо не правещи и с големи заплати.
    Броиш 20 хилки на правилните хора и те назначават

    Коментиран от #16

  • 9 справедливост

    41 13 Отговор
    И какво да направят хората да мрат като мухи от мръсен въздух, за да има работа за 122 000 души така ли? Е га ти и тъпотията.
  • 10 Борисов СЪМ

    32 7 Отговор
    122.000 ще си преквалифицират
  • 11 боцмана

    27 4 Отговор
    450 000 нови жители на Пловдив , Бургас , Варна и София.
  • 12 Ура

    29 6 Отговор
    Браво Време Беше
  • 13 Путката

    38 2 Отговор
    Какъв е тоя пияница бе,АЛО !!! Лапа по 10 бона на месец от тези работници ! Страх го е ,че ще му спре "кранчето".Синдикатите в БГ са МАФИЯ !
  • 14 Гост

    21 4 Отговор
    Едва добре новина днес ;)
  • 15 Еееех

    13 3 Отговор
    Минна геология 🤣 жалка работа @
  • 16 Бидон

    5 14 Отговор

    До коментар #8 от "Начо":

    Измислена е баба ти тъпан с тъпан къде ги видя тия големи заплати
  • 17 Behemoth

    17 0 Отговор
    Споко ще станат програмисти...
  • 18 Миризлив пор

    9 9 Отговор
    Реално затварянето на централите ще повиши цената на тока, така че още много дейности ще станат икономически неизгодни и много повече хора ще загубят работата си.
  • 19 смях

    21 5 Отговор
    Ако с парите които плащаме на ЕС за закупуването на емисии за да работят ТЕЦ-овете строяхме вятърни и слънчеви централи за 5 години можеше да осигурим същата мощност, само че чиста. Как Италия за 6 години вдигна 22ГВч ВЕИ мощности и то когато фотоволтаиците още бяха поне 3 пъти по-скъпи - 2011 година?
  • 20 Кой68

    13 0 Отговор
    Тъй наречените български "бизнесмени" не прилагат никакви съвременни технологий във добива на въглищата...Шахтите и машините са отпреди 40-60 години?Въглищата не са актуална суровина вече....
  • 21 bmw

    9 4 Отговор
    Като гледам колко ств кимпетентни направо незнам.Всички коментирали сте много прости.
  • 22 Само питам

    3 3 Отговор
    Зaщo cлeд тaкa нaрeчeнитe прoмeни (cлeд 1989г.) нe бeшe върнaт иcтинcкият Бългaрcки Химн - Шуми Мaрицa( Химн нa Бългaрия oт 1886 г. - 1946 г.) и въoбщe имa ли някaкви прoмeни в Бългaрия cлeд кaтo нe кoй дa e, a кoмуниcтичecкия химн "милa рoдинo" вce oщe e Химн нa Рeпубликa Бългaрия ( нaли Уж вeчe нe cмe Нaрoднa Рeпубликa Бългaрия) ????
  • 23 Радо

    8 8 Отговор
    Айде да помислим трезво, ако утре спрем/затворим въглищните централи ксакво ще стане в тая полуумряла държава...дискотека, 1 час има ток и после 3 няма....кюмура няма алтернатива поне още 30 години.....за съжаление, но това е реалността.
  • 24 Анонимен

    7 3 Отговор
    Абе те ТЕЦ-овете могат да се направят на газ и повечето хора ще останат на работата, но на мутрите не им се инвентара и искат да обявят бърз фалит.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фактите Говорят":

    За твое съжаление не !! В момента Марица Изток е най-скапаната мина в България и там нови инженери не стъпват щото такива като Асарел Медет , Челопеч , Крумовград и т.н. ги лапат като топъл хляб на двойни заплати !!

    Коментиран от #32, #33

  • 26 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Всъщност са не повече от 5000 в мините и 2-3 000 в тецовете !!! Останалото са мечти на синдикални "лидери" за които тия места и БДЖ са последната хранилка за рекетиране на държавата и за смучене на пари !!
  • 27 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Тецовете ЩЕ минат на газ , ама американските , щото са предвидени за това още при строежа , държавния барутник няма такъв шанс , освен ако не го сринат додолу и построят наново , но тогава пък тока му ще е непродаваем !! А за хората също си в грешка , газова централа има десет пъти по-малко персонал , там има само двайсетина оператори в зала и авариен екип !! Даже може дистанционно да се управлява !!
  • 28 Вижда се че не тий МИЛА Родината.....

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Безроднико......
  • 29 Миризлив пор

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Няма да минат по една единствена причина, най голяма далавера има от газотурбинните централи с други думи двигател като на самолет върти генератора. Най лошото е, че най евтино и най качественото оборудване е на руснаците. Ние обаче сме горди евроатлантици и не искаме нищо руско, за това ще ползваме американски въглищни централи.
  • 30 Тренчо Докторов

    1 1 Отговор
    отиде ми електората, Грета да им намери по-ниско емисионна работа
  • 31 Реалист

    2 1 Отговор
    Само ако знаете колко много скрап ще излезе от тецовете и мините ! Това ще бъде последното разграбване на държавно имущество . Някой да се съмнява , че фирмите които ще режат желязото и ще вадят медта от кабелите ще са на "наши" хора ? Става въпрос за стотици хиляди тона желязо и няколко хиляди тона мед !
  • 32 Tam ve4e nama i pomen ot ni6to maloymnik

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Ela gi broi ti maloymnik takav glypav
  • 33 Tam ve4e nama i pomen ot ni6to maloymnik

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Ela gi broi ti maloymnik takav glypav
  • 34 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Ама затваряй, бе, но утре една голяма част от БВП няма да я има! Енергетиката не е бакалия, дето и да я затвориш, никой няма да усети. Това е стратегическо предприятие в рамките на българската икономика, няма как цялата страна да не бъде разтърсена. Е, питай във Видин и Монтана как им е, като няма големи предприятия в региона и ходят да се бъхтят в София. То ще повторя редица експерти отпреди десетилетия, но вместо да се модернизират и реформират тези предприятия, правителствата ги приватизираха по най-елементарния и левашки начин, при което сега нямаме достатъчно производство и индустрия и внасяме стоки и услуги, които до вчера сме си правили сами от-до. Иначе конкретно в МИ2 и Мини Ми работят общо около 15 хил души, но реалният ефект ще е удар върху поне 4 пъти повече, а с тези предприятия са свързани и доста други производства.
  • 35 Petar

    1 0 Отговор
    Kajete im na tez maloymnici ot ЕС 4e i bez tova nqmame nikakva rabota pri tqh i ako se opitat da zatvorqt vsi4ko po dobre da gi napuskami kolkoto se moje po skoro
  • 36 Моля

    7 1 Отговор
    122 хил, да поясни как точно ги изчисли, то няма толкова работещи в цялата област
  • 37 фости

    7 3 Отговор
    Пълна глупост. Там е котило на корупция, за постъпване се иска да теглиш заем от спомагателната каса, заемът се взима от шефа ти, а ти изплащаш вноските и говорим за 15х.лв, за да получаваш 1000лв, това е от близки хора, които се опитаха да започнат там. Майка ми се опита да да започне на телефон 112 и й поискаха 2х.лв, за да получава 450лв заплата. Това е корупцията в пълният й блясък. Познати, които рабоят там, са силно натровени, единият дори вече е пътник с рак в напреднала фаза, а е на 45г. и не си е отгледал детето дори. Започнал заради сигурната заплата, която се оказа, че по договор е 1100лв, а по фиш е 300лв, другите щели да имат да взимат. Всички тези работници могат да бъдат ефективно заети в частни фирми, имат квалификация, инат стаж, който работи ще взима в частната фирма дори по-висока заплата от тези робовладелци.

    Коментиран от #38

  • 38 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "фости":

    Ти от болницата в Раднево ли пишеш?!:) Тя е специализирана!:) Лошо няма! Трябва да се дава изява и на такива като теб!:)
  • 39 1122

    1 0 Отговор
    По тая просташка логика ,ако я следваме може да се каже как хората си намериха държава в която отидоха да работят и живеят,или по вероятния вариант..Как хората дето ги тормозиха политиците им,им видяха сметката само за една нощ,и продължиха да си живеят в държавата и да си подреждат живота както те си искат без политици.
  • 40 Няма да е все така

    3 1 Отговор
    Комплекса Марица изток ще го има и след 2050г....по скоро ЕС няма да го има!
  • 41 Васил

    2 0 Отговор
    Това се знаеше отдавна и се отлагаше до последно
  • 42 мани мани

    1 0 Отговор
    при славунякът нищо няма да се затваря! но пък няма и да се отваря де :) само бузките на дупенцата :) закоту идат гейове! гейове идат, народеее, гейовееее хахахахахахахха славунякът ще разкрие 122000 свободни места за гейове в хард порно телевизията си! а венетка харизанова простакесата му държанка ще набира мацки за най-древната професия! насам народе! гласувай!
  • 43 ДежаВу

    0 0 Отговор
    Грета Тунберг ще пристигне на посещение в България с колело, ще се прегърнат и целунат с премиера и ще затворят въпросните мощности. Премиера, който иначе работи като цар, ще извика експерти от където дал господ и ще построят Белене в кратки срокове. Ядрено гориво най вероятно от Русия на преференциални цени.
  • 44 АУУУУУ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Стига пита ! Никой не се интересува от твоите въпроси.МНОГО СИ ДОСАДЕН !!!
  • 45 оаэао

    1 0 Отговор
    Добрутро как Сийке. Ша прайм ли атомна централа в Белене?
  • 46 123

    1 0 Отговор
    Добре, за да има пари за тях, 1 милион ще си тровим белите дробове.
    Логика ? Нулева.
    Да не говорим за милярдите, и другите милярди които държавата налива за да съществува това мутренско учреждение комплекс Марица Изток
  • 47 123

    2 0 Отговор
    Няма проблем! 1 милион българи се тровят с въздуха всеки ден.
    Токът е 5 пъти над европейския за да изхранваме тази Мини Марица


    Но виждаш ли, те за 100-те хил работници се изпопритеснили. Горните 2 неща, ряпа да ядат - камъчета в обувките нищо повече. Какво са 1 милион бели дробове и 8 милиона плащат 5-рен ток за да може със заплатите си да поддържат един неефективен работещ на загуба (държавни пари и пари от тока, те идват от нас) ТЕЦ
  • 48 123

    0 0 Отговор
    С охладителна кула не се произвеждат мегавати мощност от ВЪГЛИЩА!!!
  • 49 Кмет

    2 0 Отговор
    Прокуратурата е пълна с неприключили производства и сигнали за корупционни схеми в огромни размери през последните години в държавната ТЕЦ "Марица изток" 2!
    А навсякъде се дрънка за какво ли не,но се заобикалят истинските причини за източването на централата!