Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 11:18 2 103 3

Всеки пети декар нает с договор „на коляно“

  • земя-
  • обработване-
  • аренда

Едногодишните тапии за ползване на земята оставени без контрол

Всеки пети декар нает с договор „на коляно“ - 1
Снимка: Shutterstock

Почти всеки пети декар земеделска земя се обработва по договор „на коляно“, който най-често е едногодишен. Така са известни едногодишните договори, сключвани от обработващите земята стопани с притежателите на парцелите, когато за тези имоти има много съсобственици, анализира в. "Монитор".

В тези случаи се позволява по-малък дял от наследниците да подписват въпросния договор. Подобна процедура на практика спасява въпросните ниви от дадено землище да попаднат в графата на т. нар. бели петна и след това на притежателите им да им се налага да преминават дълга процедура по получаване на арендните такси.

„За цялата страна около 20% са едногодишните договори“, каза за „Монитор“ Радослав Христов от Тракийска асоциация на зърнопроизводителите. Според него основните причини за това са няколко. По различни съображение на места собствениците не желаят да сключват дългосрочни договори. Другата е разпокъсаната собственост и многото наследници на земите.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов смята, че в Северна България фермерите работят основно с многогодишни арендни договори. „Тенденцията е към сключването на такива договори, което е добре и за собственика, и за ползвателя, защото дава възможност на стопаните да планират бизнеса си. Сключването на едногодишните наемни договори е по-облекчено от арендните“, каза той. Според него така по-лесно се процедира, особено когато за малки парцели земя има много собственици, пръснати по целия свят, като те избират един да ги представлява.

В България земеделската собственост е изключително разпокъсана, като средният размер е 5,5 дка на собственик и прави не ефективно земеползването в реални граници. Именно тази структура на земеделието в България безусловно определя нуждата от уедряване по масиви, смятат от МЗХГ.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.