24 Февруари, 2020 06:36 2 035 8

Всяка пета череша у нас е произведена в Кюстендилска област

  • череша-
  • череши-
  • кюстендил

Пред земеделските производители бяха представени предстоящите приеми

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов и експерти на министерството се срещнаха със земеделски производители в Кюстендил. Срещата е част от информационната кампания на Министерството за директни плащания през 2020 година.

Земеделските площи в момента в Кюстендилска област са около 95 хиляди хектара, или малко под 2 процента от използваемите земеделски площи. Наблюдава се 30 процента ръст на брутната добавена стойност от селското стопанство за предходните 4-5 години. Площите с рекултирани череши, подпомогнати по различни програми и мерки за подпомагане, са над 2200 хектара.

"Всяка пета череша е произведена в Кюстендилска област. За последните четири години отчитаме и 320 процента ръст на картофо-производството, което в момента е около 1000 хектара, а 10 процента от заетите в Кюстендил работят в сферата на земеделието", каза министърът. Той посочи, че се обмисля създаването на гаранционен фонд, който да покрива обезщетения при земеделците, при компрометирана заради атмосферните условия реколта, който да бъде структуриран в рамките на разплащателната агенция.

Пред земеделските производители бяха представени предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г. На срещата бяха обсъдени и актуални въпроси относно държавните помощи, както и новостите в законодателството в сектор "Животновъдство", допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    13 0 Отговор
    И всяка втора слива, пак е Кюстендилска 😁😁

    Коментиран от #3

  • 2 боцмана

    8 0 Отговор
    Да не би тази година да ги продават черешите на бройка?
  • 3 шопо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Не бе,всяка трета слива е цъфнала у София.
  • 4 Боко ТиквоСуджуков

    8 0 Отговор
    Всяка тиква иска да бъде премиер, но само в България народа е доволен
  • 5 Jacques Yves Moineau

    5 2 Отговор
    Значи всеки 4 от 5 череши са внос.....
  • 6 Телефончету

    5 0 Отговор
    Кюстендил, известен с черешата и красивите моми..!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И със сливите е

    0 0 Отговор
    така, по специално тези които ги тресат