Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 11:25 2 479 22

Кредитният рейтинг на България според Fitch

  • bbb+-
  • fitch-
  • кредитен рейтинг-
  • българия
Кредитният рейтинг на България според Fitch - 1
Снимка: Shutterstock

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната, уточнява аг. "Фокус". Ограничаващи фактори са по-ниските доходи, в сравнение с държавите с аналогичен рейтинг и неблагоприятните демографски фактори, които могат да възпрепятстват растежа в дългосрочен период. Индикаторите за управление са в съответствие с тези на другите държави от групата.

Fitch Ratings продължава да очаква силни фискални резултати през периода 2020-2021 г., подкрепени от стабилната макроикономическа среда и консервативно управление на бюджета. Силните приходи през миналата година спомогнаха за по-доброто представяне на фиска.

От рейтинговата агенция поддържат прогнозата си за растеж на БВП от 3,3 % през 2020-2021 година. Влошената външна среда все още не е повлияла значително на България. Въпреки това, продължаващата глобална несигурност и прогнозираното възстановяване на вноса (отчасти благодарение на увеличаването на инвестициите) вероятно ще доведат до по-рязко забавяне на растежа през следващите тримесечия. Както и за другите страни в региона, вътрешното търсене ще остане фактор, подкрепящ растежа, повлиян от благоприятните условия за финансиране и силното представяне на пазара на труда.

На първо място сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочено формалното присъединяване на България към ERM2. Съответно, на първо място сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено спирането на процеса на присъединяване към еврото.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    14 14 Отговор
    Напъните на русия и руските келемета русофилистици, да ни спънат за еврото.
    България отново ке бъде богата, когото ссъса с руската кочина.
  • 2 нйкн

    18 0 Отговор
    Вчера Р. Гечев друго твърдеше.
  • 3 Byg

    14 14 Отговор
    Браво.Червените кхмери къде са сега да дюдюкат
  • 4 НАТО ВЕЦ

    16 13 Отговор
    Преведено на "прост" език, скубането "на живо" продължава, с благословията на "началниците". Ще плащаме заеми до 101 и обратно.
  • 5 Ей сега

    15 12 Отговор
    ще го намажа тоя рейтинг на филийка и ще го изям

    Коментиран от #6

  • 6 Ханко от село Осеня

    16 10 Отговор

    До коментар #5 от "Ей сега":

    То и асфалта не се ядеше , ама сега ревете за него. Все не наяли са бе тия хора , кви такива ящни креслювци се пръкнаха.
  • 7 ББ лъжеца

    10 12 Отговор
    Е, нали ви казах - Цветя и рози и любовни пози...
  • 8 Российский посоль

    6 7 Отговор
    Оххх ,очень плохо ! Товарищи трольчики ,ваша задача следнея - надо обосрать все ,что говорить положително о икономмики Болгарии и о связь Болгарии с США и ЕС . Начинайте немедлено ! Подпись : Макаров А. А.
  • 9 мисирки

    10 8 Отговор
    И на ,,ЛЕМЪН БРАДЪРС,, И КТБ беше положителен индекс.Който си плаща му слагат +++

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 10 Российский посоль

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "мисирки":

    Хорошо ,молодец - так надо писать !
  • 11 некойси

    10 7 Отговор
    Фич? Същите заради които през 2008-ма стана икономическата криза за дето бяха надули кредитните рейтинги?
    Помним!

    Коментиран от #12

  • 12 нЕкоя си мисирка

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "некойси":

    А помниш ли колко струваше един долар по времето на управлението на другаря Жан Виденов и колко ни бяха заплатите ?
    Щото - и ние помним.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "мисирки":

    Верно ли , значи Раша щот няма деньги , затова няма плюсове , хахах !!! Ами то да имаш да платиш малко ли е , хахахах !!! А по сериозно , кого си мислиш , че лъжеш бе , мужик деревянский !! На тия рейтинги се залагат стотици милиарди на борсата , ако имаше дори намек за лъжа , тия рейтингови агенции да са ги спукали от съдилища и отдавна да са хлопнали кепенците !!! Вчерашни неграмотници нааакани , седнал акъл да ръси бедничкия !!
  • 15 Браво

    6 1 Отговор
    а дано сега перничани да спрат да мрънкат че са на режим и да се радват къв е гоуем кредитният рейтинг
  • 16 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "мисирки":

    Moody's Investor Service понижи дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка на В1 от Ва3 (с отрицателна перспектива). Понижен е и един от компонентите на рейтинга за финансова сила (BFSR) от В1 на В2.
    В1 е четири стъпки под инвестиционен клас (!!!!!!!) . С този рейтинг КТБ става втората с най-ниска оценка у нас след ОББ.
    Къде са ти плюсовете , бе "експерте" ??? Това е 2 години преди фалита !!!
  • 17 Тва са манипулирани агенции

    5 3 Отговор
    И подчинени на сащ и квото перуката каже тва е рейтинга
  • 18 Месирки и овце чи ба

    3 4 Отговор
    И на ,,ЛЕМЪН БРАДЪРС,, И КТБ беше положителен индекс.Който си плаща му слагат +++
  • 19 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    банковата ни система е в наи-доброто си състояние от създаването и у нас.финансите на страната въпреки борисов са стабилни,резервите са огромни ръст има и е постоянен.
  • 20 Грую

    2 2 Отговор
    И какво значение има рейтинга, след като ни надуха шушоните с по-високи данъци и цени. Фич ли е ? Фитка ли или мисирек няма ама абсолютно никакво значение що ни надува изкуствено рейтинга, като пуяк!.
  • 21 Ввв

    2 1 Отговор
    Фич,Мич,Бълхария последна в ЕС,но първа по смъртност,ай честито на народа!!?
  • 22 киро

    1 0 Отговор
    Вътрешното търсене ще остане фактор, подкрепящ растежа !!!! Как ще се УВЕЛИЧИ търсенето - като се вдигнат парите на най-слабата група - ПЕНСИИТЕ НА НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ !!!! ( В ЕС няма такива мизерни пенсии и такова мизерно съществуване - достойнството им че са ни отгледали е смачкано в калта )