Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 23:31 3 013 30

Надниците на чиновниците нараснаха с 13%

  • заплати-
  • чиновници

Заплатите в образованието през миналата година са нараснали със 17%

Надниците на чиновниците нараснаха с 13% - 1
Снимка: Архив

Средната заплата за цялата 2019 г. е 15 283 лв. като това е ръст с 11% спрямо предходната година. Това сочат данните на НСИ.

Увеличение на възнагражденията има във всички сфери на икономиката, но данните за заплатите по полове през миналата година ще бъдат обявени по-късно.

Заплатите в образованието през миналата година са нараснали със 17%, уточнява в. „Труд“. В държавните училища възнагражденията бяха повишени с решение на Министерски съвет. Но и частния сектор на образованието има сериозен ръст на възнагражденията – с над 20%.

В сектора транспорт, складове и пощи увеличението на заплатите е с 14,4%. Като в обществения сектор ръстът е с 10%, а в частния с 16 на сто.

Заплатите на чиновниците за година са повишени с 13%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    61 4 Отговор
    Наближават избори. Тиквата подготвя електората за гласуване!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Луд

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "възмутен":

    По-добре така отколкото само с патладжански гласове

    Коментиран от #22

  • 6 А бе само чиновници ли има?

    29 4 Отговор
    Другите колко взимат , защо да изхранва народа чиновници?

    Коментиран от #8

  • 7 ХА ХА ХА

    32 3 Отговор
    Наденици , суджуци , къщи , любовници , и др.подобни , всичко в името на сиромаха български .
  • 8 До 6

    45 3 Отговор

    До коментар #6 от "А бе само чиновници ли има?":

    Народът кой ли не изхранва?! Изхранва стотиците хиляди държавни чиновници (паразити). Изхранва хиляди свинеподобни бизнесмени чрез субсидии и обществени поръчкии. Изхранва малки и средни бизнесмени с ДДС, което те си прибират. Изхранва ТЕЦ-овете Марица, които им излизат 10 пъти по-скъпо да работят, отколкото ако закрият ТЕЦ-овете и пенсионират работниците с максимална пенсия от 1350 лева. Изхранват американците, като им купуват ненужни и несъществуващи самолети, и като ще им купуват прескъпо втечнен газ. Изхранва НПО, които ненавиждат същия този народ и работят усърдно срещу него. Примерите са много. В момента народа плаща на тия, които го заличават, както онези, които са ги карали да плащат куршума, с който ще ги застрелят. Това е една жестока гавра със стадото, но то си блее, защото и без това за нищо не става
  • 9 Факт

    20 2 Отговор
    НСИ нарочно пуска лъжи зада може заплатите на политиците да растат.
  • 10 гост

    16 4 Отговор
    А защо моята заплата не е мръднала от 8г. насам? Къде са тези двуцифренни увеличения годишно? Дори когато питам работодателя ми отговаря, че заплатата ми била достатъчно висока и нямало нужда от бонуси, камо ли от увеличение, а заплатата ми е точно на средното ниво.

    Коментиран от #29

  • 11 dsсса

    9 4 Отговор
    С колко процента се подобри работата им?
  • 12 Zyggy

    13 0 Отговор
    За София са необходими около 1800-2000 лв., за да живееш нормално/прилично. Не са много като % хората, които ги получават... Работодателите мрънка, че нямало хора, но определено не искат да плащат труда по европейски... Получава се една порочна спирала и в един момент, хората просто заминават за чужбина...

    Коментиран от #25, #26

  • 13 стоян георгиев

    3 9 Отговор
    парите никога не стигат,но няма как да не се забележи поголовно вдигане на заплатите.секторите които се бавят веднага остават без хора.читавите работници не се съгласяват под 1500 лева да бачкат и работодателите щат нещат вдигат парите!

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Много е относително това. Например аз съм в малък град и тук няма кой знае каква работа на заплата над 1200лв, като това е таван и то осигуряват на минималната и остатъка ти го доплащат в пликче, никой не иска да те наеме на половин работен ден например, жена ми иска да си гледа децата и да работи, но не става. Повечето познати са на 800-900лв нето, не повече. Да, жилищата са евтини и за 30-40х.лв може да си купиш прилично жилище и да не мислиш за наеми и др., но все пак. За София е още по-зле, не разбирам защо хората се натискат да ходят в столицата след като просто искат някаква работа, а не да правят кариера. Като си разплатиш наем, транспорт, храна навън и излиза, че не остават никакви излишни пари.

    Коментиран от #30

  • 15 mmmm

    15 1 Отговор
    Малко манипуалтивни стъкмистики, да споделя за сферата на образованието, за учителите може да е фиксирано/твърдо увеличението, но за останалата администрация ако има увеличение е ДО процента отпуснат от МФ, респективно МОН. Тоест да ви кажа колко е индексацията на база 2019г. на лично възнаграждение, около 6-7 процента. Съжалявам, но това е опит за догонване на инфлацията, НЕ е увеличение.

    Коментиран от #16

  • 16 гггд

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "mmmm":

    Твоята поне се индексира, докато частника нищо не иска да индексира. Навремето моите колеги са взимали по над 1000долара, а сега не искат да плащат повече от 700долара, какви инфлации, какви увеличения? Навремето работех в Германия и там получавах чрез посредническа фирма за работа в склад 8 евро, сега мои познати работят същото и взимат 14 евро, това се нарича промяна. Лично при мен заплатата намалява, добавки не плащат, направиха бонусите недостижими, в същото време се назначават нови хора на двойни заплати, купуват се сгради за офиси и се гуляе и вилнее на горното ниво на управлението докато на изпълнителното ниво, тези които вършат същинската работа, биват мачкани и държани на ниски заплати. Това е български мениджмънт и затова е зле положението.
  • 17 ГГ1989

    1 7 Отговор
    Добре е да си държавен сектор... Старото гадже и един колега от унито ме минаха наскоро...

    Основна заплата 1300-1400, а с ДМС на тримесечие над 3000... А аз на частно си стоя на 3000 от 5 години, понеже според работодателя: заплатата ви е висока (2015 беше), ако искате си търсете бачкане :)

    Коментиран от #19

  • 18 Voxdei

    11 3 Отговор
    Статията е силно манипулативна. Съгласно ПМС № 350/19.12.2019 г. е увеличен размера на МРЗ, както и на служителите в бюджетната сфера възнаграждението се увеличава с 10%, съгласно приетия държавен бюджет за 2020г. Това обаче става в зависимост от последната годишна оценка, съгласно чл.67, ал.1,т.5 ЗДСл. В зависимост от оценката, процентите варират от 3-5%(изпълнението напълно отговаря на изискванията), 5-10%( надвишава изискванията) и 10-12%(изключително изпълнение). Много малко от чиновниците имат последната оценка, тъй като обикновено такава имат само началници отдели, дирекции, зам.директор и директор. Така че отново такова повишение ще имат само малцина, докато реално увеличението в сектора е 3-5%, което няма да покрие дори годишната инфлация. Така, че мили драскачи "журналисти", статиите, списвани от вас е редно да са верни, обективни и точни, а не просто "една жена ми каза".

    Коментиран от #27

  • 19 алоу

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "ГГ1989":

    горкият, да те оплачем. Що не се радваш, че ги взимаш? Другите къде по-малко получават. Пък като не те устройва - джобс.бг или терминал 2 нали знаеш? Можеш и ти да направиш фирма като на шефа - хем ще му окраднеш клиентите хем по-високи заплати ще плащаш и яе му откраднеш и работниците, а ти ще си the big boss ХАХАХА
  • 20 йнцфк жбдз

    3 1 Отговор
    Къде живеете, че получавате заплати 1200- 3000лв.? В нашия град заплатите масово са МРЗ или около 600лв. нето.

    Коментиран от #21

  • 21 Как къде

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "йнцфк жбдз":

    В София, разбира се.
  • 22 Мишкин

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Луд":

    Герберче, бяла якичке, що не се гръмнеш
  • 23 партийната линия

    3 1 Отговор
    Браво, на партийните калинки! Много са се призорили! Затова държавата ни е на тоя хал! Колкото си по-некадърен и мързелив, повече бонуси получаваш!
  • 24 Montreal

    3 4 Отговор
    За кой ли път се убеждавам че в БГ едва ли има повече от 1% нормални хора. Останалите са управляващи мутромилиционери-измамници, изключително прости държавни чиновници-паразити, цигани, лупенизирани алкохолици слушащи чалга, оскотели пенсионери и тук таме някой наивник който си мисли че може честно да се печели с малък бизнес. Като изключим първата категория, всички останали са едно тъпо, мучащо стадо добитък което напълно си заслужава съдбата.
  • 25 VIP

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Zyggy":

    Те другите пари си ги докарват на ръка .
  • 26 Мишкин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Zyggy":

    ...или започват работа към Герб като "бели якички" т.е. правят, че работят...ето откъде са избиратели им...всеки влачи след себе си по 10 човека мързеливци от семейството
  • 27 Мишкин

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Voxdei":

    ...то и той им е много - за без работа. Я ходи в някоя община и виж кой работи и какво работи. За една работа 10 щата отворени и никой не работи...40мин обедна почивка,5 дневна работна седмица, сигурна заплата и никой не бачка...или се прави, че работи...я ходи на частно да видим кой ще те търпи...НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ!
  • 28 Нормален

    1 2 Отговор
    Заплатите растат, комунягите квичат.
  • 29 Човек

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Защото си некадърен и неук.Моята расте всяка година от 2007г насам като тази година е най-голямото ми увеличение до сега - около 400лв НЕТО.Имам техническо образование, знам горе-долу(по-скоро долу) английски, и работя с CAD/CAM софтуер.
    Ти какъв необразован, неграмотен и некадърен смотаняк си и в кое забутано село живееш?
  • 30 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    В малките градове сте облагодетелствани - не е нормално да си купиш жилище с 30 месечни заплати, просто не е нормално. Замисли се защо е така. И дали не трябва да се измъкваш оттам докато е време.