23 Март, 2020 09:35 1 282 5

БСК призова парламента да отмени текстовете за пределните цени

  • радосвет радец-
  • бск-
  • пределни цени

Независимо от настоящата кризисна ситуация, апелираме към възприемане и прилагане на пазарни подходи, пише в позицията

БСК призова парламента да отмени текстовете за пределните цени - 1
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара(БСК) призова в декларация депутатите от Закона за извънредното положение да отпаднат текстовете, предложени от БСП да има пределни цени на някои стоки.

"Във връзка с упражненото от Президента на Република България право по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България за връщане за ново обсъждане на разпоредбите на § 12а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., приет от 44-то Народно събрание на 20 март 2020 г., Българската стопанска камара Ви призова да отмените текстовете, приети с §12а.

Република България е държава с функционираща пазарна икономика, която изисква способност на икономическите субекти за справяне с конкурентния натиск и пазарните сили, както на българския, така и на европейския и международните пазари. Последствията от въвеждане на фиксирани цени или определянето им по административен път, в противовес на икономическите лостове на ценообразуването, ще е пагубно за българската икономика.

Независимо от настоящата кризисна ситуация, апелираме към възприемане и прилагане на пазарни подходи за преодоляване на изкривявания и злоупотреби с цените на дефицитни стоки. Тези мерки не би следвало да доведат до допълнително намаляване на конкурентоспособността на българската икономика, която и без това ще бъде подложена на сериозно изпитание в следващите месеци, а верояно и години“, се казва в писмото, подписано от председателя на УС на БСК Радосвет Радев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 0 Отговор
    Ще ви се, нали?! Спекуланти и черноборсаджии! Само да ви кажа, че такива като вас, в извънредно или военно положение следва да бъдат съдени по бързата процедура и вкарвани в затвора, да не кажа разстрелвани! Не може един продукт, от който зависи живота и здравето на хората, със себестойност от 1 лв. /примерно/ да достига до крайният потребител на тройна или петорна или десеторна цена!
  • 2 Тиберий

    13 0 Отговор
    Пак някой си гледа интереса Аман от лакомии
  • 3 Наблюдаващ

    4 0 Отговор
    В мътна вода - риба да ловиш ! Богатите ще станат по-богати , малката средна класа ще обеднее , а бедните ще станат още по-бедни .
  • 4 Кастрация

    5 0 Отговор
    Най -добре да ви кастрират вас и семействата. И други да ви харчат парите.
  • 5 Къде са хората с парите

    1 1 Отговор
    т.н. елит? Що се крие зад държавата? Нали работи на собствен риск? Щом мълчи и се гуши не става за нищо. Богатството трябва да престане да бъде морална ценност в обществото. Богатите трябва да се срамуват от бедните. Натам вървят работите. Бедността ражда комунизъм - стара истина.