Last news in Fakti

28 Март, 2020 14:12 2 059 17

Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса

  • бвп-
  • мика заикова

Във другите страни, поне временно, за два или три месеца намаляват ДДС вноската

Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса - 1
Снимка: Архив

Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса. Това прогнозира за обзора на деня „Това е България" на Радио „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. Зайкова добави, че страната ни може да си позволи увеличение на външния дълг, за да отслаби икономическите последици. Тя обясни, че в момента единственото облекчение за компаниите, пряко засегнати от коронавируса, е тегленето на кредити, но според нея е необходима по-сериозна подкрепа за малките и средни предприятия.

„Във другите страни, поне временно, за два или три месеца намаляват ДДС вноската. Гърция е една от държавите, която не е добре икономически, която е в доста недобро състояние, от 24% ДДС основна вноска за засегнатите сектори тя е намалена на 6%. В Кипър от 19% основна вноска, тя се намалява на 17%. Това е държава, в която има диференцирани вноски на ДДС, за туризма, който е основен за тях, за транспорта, за търговията вноската става от 9% на 7%. Да, това е за два или три месеца, но това е някакво облекчение“, посочи финансовият експерт.

Мика Зайкова каза още, че България разчита на вносни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти и припомни, че множество държави от ЕС ограничават износа си, за да задоволят вътрешното потребление. Според нея в тази ситуация страната ни ще трябва да започне внос от страни, които са извън ЕС. Експертът допълни, че очаква инфлация от 7-8%, която изключително ще повлияе на обедняването на домакинствата.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    34 2 Отговор
    Имате предвид 40%+

    Коментиран от #8, #10

  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🆘️

    32 6 Отговор
    Кви 4 процента си мечтаете бе , България ФАЛИРА
  • 3 бахаха

    31 1 Отговор
    Явно 96% от БВП го произвежда държавната администрация, защото само при нея няма съкращения. Еми, който е учил за хрантутник, сега ще е добре.
  • 4 Шекспир

    16 0 Отговор
    Тази не е сама.От една страна говори че ще внасяме всичко иска намаление на ДДС...а от друга мечтае за спад от 4%.Пълно куку.Откъде ги вадите тези експерти бе.
    70% от БВП се генерира от сферата на услугите.Те са най засегнати от карантината.Ще се радваме ако спада е по малък от 30%.Все пак без значение обстановката в Бг летния туризъм е чао за тази година
  • 5 Ахахаха

    15 0 Отговор
    Само 4% ?! Това най-оптимистичен вариант ли е
  • 6 Професор по Стоманобетон

    20 0 Отговор
    Аха..почна подготовката за големия секс
  • 7 КралиМарко

    12 1 Отговор
    Кое, кво да падне..кой продуктЪ?!То мноооо отдавна в продуктот на Бг е износ на живо месо - гастербайтери,жебчиики,и жрици на любовтЪ!!!А, вътрешното останало производство..е чиста демагогоя,имитация,стЪкмистика и лиз-близ -тика..Секо лъже маже и краде..от селското кметче,до ЕвроДепутатина Бюреков..се продукти с екстра качество нали...Има нема 30-40годин сичко крепи се на една Просия..заемче,дълг след дълг,и чупки в кръста и салта и мостове,жежки целувки и братски милувки по симпозиуми и конференции..Е, са след тоя вирус - сичко здраво се затвори - демек КАРАНТИНАТА е тотална и нема пари никаде достатъчно, та камо ли да ни подхвърли некой нещо ...
    Язе сметам , дека тея от стъкмистиката са пропущили да турят една НУЛА след четрите процента...ма грешката е умишлена, да не се губи ептем ентусиазмот у ората!
  • 8 Ventura

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Не 400%.Ей,ама как лъжат!
  • 9 България фалира с идването на ГЕРБ

    16 0 Отговор
    още преди 10г. Сега лъсна всичко в пандемията, че са управлявали с лъжи, че има, че икономиката дърпа, а то било дрън дрън ярина и бла бла. Народа ви сложихме в ХАЗНАТА да ИМА, щом НЯМА, ДА ВИ НЯМА....... С МНОГО ЛЮБОВ, НАРОДЪТ
  • 10 Не бе пич

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Нищо немат в предвид 4 процента че боготворят боко оти паричките ,че са насочени към тех.
    А останалите,че го духат.
    Са го духат кат са толкова велики роби.....😂😂😂😂😂😂
  • 11 Бесен Язовец

    4 2 Отговор
    Глупости, ще теглили кредите, те през годините нямат ли капитали заделени от печалбата или това е друга тема?
  • 12 Комуниста

    7 2 Отговор
    Какви са тези кухи компании които нямат капитали да изкрат 1-2 месеца?

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Роро

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    А не така.....не са кухи,ние сме кухи,че им вярваме!
    Важното е да има за бентлита и кучки....а и да реват за помощ от държавата.....
  • 14 Тва е края на бегето

    3 1 Отговор
    Пълен фалит и безкрано печатане на хартишки иначе нема оправия
  • 15 Обаче благодарение на чумата

    0 0 Отговор
    И катастрофите с много умрели бвп на останал жив ше скочи до небето и боки ше се фали пред света че въпреки чумата ние растеееммммммм😂😂😂😂😂😂
  • 16 Един

    1 1 Отговор
    Някой е изтървал нулата след четворката : няма да са 4%, а 40%!
  • 17 Вълкът от Уоустрийт

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    Ами кухи, много пишман бизнесмени затова така ма ще продават скъпите коли на загуба.Изкупувам бентлита и мерцедеси на половин цена.