Last news in Fakti

28 Март, 2020 18:52 2 642 23

АИКБ: Няма подкрепа от 60%, всъщност е едва 23 %

  • аикб-
  • мерки коронавирус

А прекратилите дейност предприятия няма да могат да се възползват от нея

АИКБ: Няма подкрепа от 60%, всъщност е едва 23 % - 1
Снимка: БГНЕС

Като подкрепя предприетите мерки за опазване здравето на гражданите, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) призовава за предприемане на незабавни, работещи, ефективни мерки за подкрепа на икономиката, която е тежко засегната и ако не бъде насърчена, ще бъде тласната в трудно обратима рецесия.

Това се казва в позицията на организацията по повод икономическите мерки за справяне с кризата с коронавируса.

Широко прокламираната подкрепа от 60%, всъщност е едва 23 %, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Забранено им е да работят поради което нямат приходи, а се очаква да платят оставащите реално 77 %, за да получат от държавата работниците им 23 % от нетния им доход. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси.

АИКБ не подкрепя тази мярка за спрените предприятия по три основни причини:

1. Тя е неработеща и контрапродуктивна, защото няма да изпълни главната потребност на обществото и икономиката - запазването на работните места и в този си вид тласка към съкращения в предприятията спрели работа.

2. Тя е неефективна и неефикасна от гледна точка на разходване на ограничения ресурс на държавата.

3. Тя е дълбоко подвеждаща и ще доведе до засилване на общественото напрежение.

АИКБ настоява размерът на подкрепа да бъде диференциран спрямо тежестта на негативното влияние на извънредните мерки върху дейността на предприятията, като най-интензивна подкрепа - компенсиране на възнагражденията и осигурителна ваканция, получат онези предприятия, които са преустановили напълно дейността си и интензитетът бъде намаляван пропорционално за онези, които запазват част от дейността си. Подкрепата за прекратилите дейността си предприятия трябва да бъде безусловна и да компенсира напълно доходите на работниците, получаващи минимални заплати, а интензитетът ѝ да намалява, за средните и високи заплати. Само така ще е максимално ефективна, ефикасна и справедлива и ще стигне до много повече хора.

"Ако подкрепата не бъде оказана сега, България е застрашена от нарастване на безработицата, прекратяване на дейността на структуроопределящи, иначе жизнени предприятия, вълна от фалити и от трайна рецесия и драстичен срив на приходите в бюджетната система и доходите на хората", изтъкват от АИКБ.

Те искат незабавна промяна на ал. 6 на Преходните и заключителни разпоредби от Закона за мерките с цел отстраняване на описаните непоправими по друг начин дефекти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никой не вярва на думите на ББ

    37 4 Отговор
    Каквито и филми да разиграва, не вярваме и няма да повярвам. ГЕРБ изнасяйте се властта, нека властта да се смени с компетентни и родолюбци Българи на които ще вярваме и си имаме уважението. ГЕРБ нещата с вас не се получават, чисто сърдечно го разбете и се оттеглете.
  • 3 вашето мнение

    21 3 Отговор
    Този гущер когато сега реве, нека си спомни чии задник лиза преди пандемията. този гущер работеше много добре с диктатора, докато всичките му политики бяха в ущърб на работника. Този гущер заслужава да фалира.
  • 4 Ръмпези

    14 2 Отговор
    ЕЙ, ТЕЯ ТЪПУНГЕРИ ЩЕ ОТЪРВАТ НАПЪЛНО ИКОНОМИКАТА. МАЙКО МИЛА, АКО ТОВА СТАНЕ ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО....20-30 ГОДИШНИТЕ ТЕ ЩЕ ВИ ПОГРЕБАТ.....НЕКАДЪРНИЦИ...
  • 5 мухаха

    6 14 Отговор
    Червените боклуци все чакат Държавата да им снася....!

    Коментиран от #7

  • 6 Последния софиянец

    13 5 Отговор
    Работниците от моите заведения им раздадох пари и храна за първо време и ги пратих на борсата. След кризата пак ще ги назнача.
  • 7 Последния софиянец

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "мухаха":

    Държавните пари са наши, а не на дядото на Бойко Борисов.

    Коментиран от #9

  • 8 Някой си

    17 1 Отговор
    Кирчо, гело оня коронавирусясалия от КРИБ нещо не се изказва май, некоа среща с Боки и Горанката нещо нема ли?
    Некое балче така, годишни награди?
  • 9 По последния

    3 22 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Баровец парите са на всички вкл. и мои. За разлика от теб аз съм съгласен тея дето са на власт в момента да взимат решения като съответно носят отговорност. Решенията до сега са правилни вкл. взетите днес. А твоя ресторант си е твой проблем и ако това което казваш е истина - браво. Не посягай обаче на парите от правителството. Те ще са твоята лепта. Бълха ще те ухапе.

    Коментиран от #11, #12, #18, #19

  • 10 Гост

    6 1 Отговор
    Тия кръвопийци да го д у х а т
  • 11 Бачо Киро

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "По последния":

    Те не те и питат дали си съгласен, а отговорност ще носят, ама друг път. Ежедневно ти доказват, че не могат да разделят на две магарета сено, ежедневно дигат рамене и никой не носи отговорност за нищо, ти още си с глава в задника. Мерките им са пълна глупост и просто шикалкавене, те нямат зор да дават никакви пари, а по този начин ще източат кръвта и на тези, които могат да плащат в момента. Всички държави се натовариха, за да поемат удара на бизнеса донякъде, само нашия бастун реши, че софрата трябва да се плати от идиотите, а като замине всичко, той ще раздаде на правилните и ще поемат бизнеса от затворилите. Овце сте, овце сте дори в момента, в който имате нагледни действия за сравнение в същия този момент дори от държави като малка Македония.... Вярно е, че сте 80%, даже 90% идиоти затова и държавата е на това дередже.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Последния софиянец

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "По последния":

    Искам да кажа, държавата като не помага, поне да не пречи. Ние в истинския частен бизнес знаем да се оправяме сами. Не сме като Пеевски и другите придворни бизнесмени. Държавата налива милиарди народни пари в техните идиотски бизнеси, те се осират и отново държавата ги рестартира с нашите пари.
  • 13 Последния софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Браво бе! Имало и мислещи в тоя сайт.
  • 14 По последния

    0 10 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Баче е те такива като теб са от 90те %. Аз съм пенсионер милиционер и ми дреме на .... дали наредените да танцуват леткис /ако знаеш какво е/ "бизнесмени" ще бъдат компенсирани. Не ти се обиждам ама а по леко. И всеки носи отговорност и го застига квото трябва. Така че
  • 15 винету

    16 2 Отговор
    С КОЛКО ТРУД СЕ СЪЗДАВА РАБОТЕЩ БИЗНЕС, МАЛУМНИЦИ, ЗАЩО СЪСИПВАТЕ БГ. ЗАРАДИ КРАДЛИВИТЕ БГ. БАНКЕРИ, ЗАЩОТО МАРЖОВЕТЕ СА ГОЛЕМИ ЗА ТОВА НЕ СЕ ВЗЕМАТ ЗАЕМИ. МАЛУМНИЦИ, ВИЖТЕ ШВЕЙЦАРИЯ, НЯМА ВИРУСИ ЗАЩОТО ОТ 500г. БАНКИТЕ РАБОТЯТ ЗА ВЛОГ 1%ЛИХВА, ЗАЕМ 2%ЛИХВА, ПРИ ЛОШ КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ ОТ 2.5 ДО 3% , КОНСТИТУЦИЯ ОТ 500г. НЕ Е ПРОМЕНЯНА, НЯМА 1 ИЛИ 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ, МАЛУМНИЦИ НАУЧЕТЕ НЕЩО УМНО, ВИЕ ВСЕ У СЕВЕРНА КОРЕЯ ГЛЕДАТЕ, С БОТУША И КАИША, СИСТЕМАТА ТАКА УМИРА И НЕКОЙ ЩЕ ПЛАТИ, НЕМА ДА Е ВСЕ НАРОДА
  • 16 нека има

    6 0 Отговор
    помощ но само за фирми регистрирани в България а не офшорки,които до сега не са забавяли плащания на заплати,осигуровки,данъци и такива които не наемат работници извън България ...а не да пестят наемайки украинци,молдовци и др
  • 17 ФИНЦИ

    12 1 Отговор
    ВСИЧКИ ДА СЕ САКРАТИМ И НА БОРСАТА ДА ВИДЯ ТОГАВА ТЕЗ УМНИЦИ КО ША ПРАЯТ ДА ИЗВИКАТ ОНЯ ОТ БАН С РИСУНКИТЕ ДА ГО ВИДЯ ТОГАВА КО ША ЧАРТАИ НАЛИ СА МНОГО ХИТРИ ОКРАДАХА СИЧКО СЯ НЕ СЪКРАЩАВАИТЕ ПАЗЕТЕ ХОРАТА И КВИ ЛИ НЕ ЩЕШ ГЛУПОСТИ НА БОРСАТА ДА СРИНЕМ ГЕРБ ДА СЕ ОТТАРВЕМ ОТ ТЯХ ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
  • 18 Пламен

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "По последния":

    Карантинните мерки са добри, но за финансовите ще излъжат.
  • 19 Пламен

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "По последния":

    Карантинните мерки са добри, но за финансовите ще излъжат.
  • 20 Кой68

    4 0 Отговор
    Вие като организация и други вам подобни какво направихте за вашите членове?Редовно ли си плащахте вноски/задължения,реални ли заплати и осигуровки плащахте/плащате и т.н?Освен само да се оплаквате и да искате друго знаете ли?Някои сектори ще имат загуби/фалити,а други ще изплуват.Така ще се види кой и какъв е бизнесмен наистина.......Лъгахте държавата и шмекерувахте със Евро фондове,а се оказа че сте лъгали себе си.И плачете за подкрепа.Бъдете креативни и сами си помогнете преди да искате....

    Коментиран от #21

  • 21 Последния софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Кой68":

    За едни ,, бизнесмени,, държавата е майка, а за други мащеха.
  • 22 Гост

    3 8 Отговор
    Един работещ, стабилен бизнес може да покрие 1,2 месеца престой. Само нашите пишман бизнесмени, след 5 ден почнаха да реват, че нямат пари. Егати бизнесмените.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.