Last news in Fakti

30 Март, 2020 10:45 1 766 6

Китай свали лихвите, за да подкрепи икономиката

  • китай-
  • лихва-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • зараза

Китай има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика

Китай свали лихвите, за да подкрепи икономиката - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайската централна банка изненадващо свали лихвите по репо сделките с 20 базисни пункта. Това е най-силното понижение на тази лихва от близо пет години и цели да облекчи натиска върху икономика, засегната силно от коронавирусната пандемия, предаде "Ройтерс".

Народната банка на Китай съобщи на сайта си, че намалява 7-дневната репо лихва от 2,40 на 2,20 на сто без да мотивира решението си.

Ма Дзюн, съветник на централната банка, каза пред държавните медии, че Китай има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика и решението е взето с цел китайските компании да възобновят дейността си в условията на глобалната вирусна ситуация и влошаването на външноикономическата среда. Това е третото намаление на 7-дневните репо лихви от ноември 2019 година.

Континентален Китай съобщи в неделя за 31 нови случая на коронавирус, сред които една вътрешно предадена инфекция, предаде Националната здравна комисия. Ден по-рано новите случаи бяха 45. Регистрирани са четири нови смъртни случая, с което общият брой на жертвите от избухването на епидемията нарасна на 3 304 души. Общият брой на заразените към 29 март вечерта е 81 470 души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой ще плаща

    2 6 Отговор
    А кой ще плаща за икономическите щети по света от вируса, тръгнал от китайския град Уахан?
  • 2 СоцБоц

    8 1 Отговор
    Отворете си ушите Герберасти и гледайте как се действа по време на криза.Не се краде ,а се мисли първо за обикновените хора

    Коментиран от #6

  • 3 Тиква Ганьос

    4 3 Отговор
    Съд за крадеца докарал ни до 50 милярда външен дълг,дето и внуците ни ще го плащат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    Има един лаф:" Докато дебелите слабеят, слабите умират " .
    "Секс символът " Мутафчийски ,веднъж не го чух да предложи на българите алтернатива за лечение - блгарите я имат повече от всички . Инхалации с лайка и сода - всички вируси умират .Дробовете се изчистват .Китайската икономика , и други водещи , могат да си позволят лукса да заслабнат...
    " ВИДЯЛА ЖАБАТА ...." !!!!!!
  • 6 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "СоцБоц":

    Да, те гледат, изписаха милиарди, от които само 500млн. имат някакъв шанс да стигнат до хората и то в идеалния случай без корупция и др. Другите страни гарантират минимален доход на работниците без тежест за работодателите. Половината ми познати ги уволниха, други си затвориха хранителните магазини, защото по борсите цените са надути, спекулата е голяма и малките търговци фалират. Това е политиката на Борисов, убий малките хора, какво като мутрите дарявали пари сега, колко стотици милиони и милиарди са източили, пука им за някоя хилядарка. Нагло е. В другите страни има интелигентни политици, системи, планове, бързо действие за финансова помощ, а у нас вместо търтеите да работят те се разпуснаха и сега никакви решения, нищо. Това е най-опасното у нас, а не вируса по свое му.