Last news in Fakti

2 Април, 2020 12:07 2 683 14

Директни загуби от 20% в този бранш

  • бира-
  • пивовари-
  • бранш-
  • загуби-
  • коронавирус
Директни загуби от 20% в този бранш - 1

От началото на извънредното положение у нас – 13 март, до момента пивоварният бранш отчита 20% директни загуби в резлутат на това, че заведенията са затворени. Също така намаляват и продажбите през магазинната мрежа.

,,В настоящата ситуация ефектът от кризата с корона вируса влияе върху режима на работа и работната заетост в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси. Както и по време на кризисната за сектора 2014 г., основната грижа на всеки работодател в пивоварния бранш е да запази работниците и служителите, които са най-важният и емблематичен актив на нашата индустрия.”, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

В България по данни на НОИ през миналата година в производството на пиво и малц са заети 2150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците – над 9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА сектора и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са около 34 700. Ежегодно в обучението и квалификацията на човешките ресурси членовете на СПБ инвестират близо 8 млн. лв.

Според най-новото изследване на Europe Economics, добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. EUR, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. Анализът на данните от изследването показват, че ако индустрията се върне на нивата от 2014-2015 г., които са едни от най-ниските за последните 20 години, то спада в добавената стойност на сектора се изчисляват на около 26 %. В приходите за бюджета намалението ще бъде поне с 10 – 15 %, а работните места в секторите на доставчиците и клиентите ще са минимум с 25 % по-малко.

Наблюдаваните в бранша тенденции, породени през последния месец от кризисната ситуация с Covid-19, характеризират не само състоянието на българската пивоварна промишленост, но и на целия общоевропейски бирен бранш. Ето защо ,,Пивоварите на Европа” изпратиха отворено писмо до европейските институции, информирайки ги за отрицателните ефекти, които кризата с корона вируса нанася на сектора във всички страни на ЕС.

Според данните за пивоварния сектор в ЕС, както и у нас, най-тежко на индустрията се отразява повсеместното затваряне и спиране на продажбите на т.нар „студен пазар”, т.е сектора ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета). В европейски мащаб това означава моментална загуба на 35% от бирения пазар. На свой ред намалените продажби и производство водят до последващи загуби по веригата на доставки – от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел – през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията. Въпреки очакваната силна стагнация в бирения бранш, пивоварите са единодушни в твърдата си подкрепа към предприетите от правителствата на страните от ЕС мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и запазването здравето и живота на хората.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    9 0 Отговор
    провокация ! аз си пия биричката редовно!
  • 2 Анонимен

    8 0 Отговор
    Трябва някоя чугунена глава да каже че бирата помага при вируса и ще отбележат най добрата година

    Коментиран от #4

  • 3 Йозеф

    7 3 Отговор
    Няма масова българска бира, която да не е съсипана до нивото на газиран разреден бълвоч с добавен спирт. Не визирам бутикови варки, които не са достъпни в обикновените магазини. Жатецки хус, Стела Артоа, Радебергер и Старопрамен кен стават за пиене, хубав наситен вкус и аромат, както и някои немски вайс бири. За съжаление Пиринско, Шуменско, Ариана, Загорка, Каменица и прочее български бири за да влязат в промоционалните изисквания на веригите се превърнаха в откровен боклук.

    Коментиран от #8

  • 4 Един шофьор

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Студено е не е още за бира някои още карат на вино.
  • 5 Професор по Стоманобетон

    3 1 Отговор
    БИРА В БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА НЯМА.ВСИЧКИ СА С ЕДИН И СЪЩИ ВКУС НА ГАЗИРАНА ХУЙНЯ.И НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СЪЩИТЕ МАРКИ В ЧУЖБИНА.ЛЕШ.

    Коментиран от #12

  • 6 Обективен

    3 0 Отговор
    Тия реват за пари, но не ги заслужават, защото консумацията на бира ще се увеличи със затопляне на времето... Това че кръчмите не работят, не значи, че хората не пият в къщи ')
  • 7 Обективен

    1 0 Отговор
    Тия реват за пари, но не ги заслужават, защото консумацията на бира ще се увеличи със затопляне на времето... Това че кръчмите не работят, не значи, че хората не пият в къщи ')
  • 8 Ром ама кубински

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф":

    На 100% си прав .Силно газиран бълвоч,който няма нищо общо с българските бири от преди години.Били следвали тенденцията на европейския вкус.Като популярните американски брандове- нещо между 2\3 сода 1\3 бира,но за сметка на това главоболието ти е гарантирано.Пий те си ги със здраве.
  • 9 Бирен корем

    1 0 Отговор
    Не ща, на изискано уиски съм отдавна. Не го купувам, носят ми го. Отбрано, класно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Селянин

    0 1 Отговор
    Преди 30 години бирата имаше трайност 3 дни, след това ставаше на парцали. Сега трайността е няколко месеца и след консумацията и се скъсва да пиеш вода. По полята имаше масиви с хмел и под канала влива се в река Янтра под бирена та фабрика беше пълно с пивоварен ечемик. От десетилетия това го няма.
  • 12 ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Професор по Стоманобетон":

    Загорка прави все още хубава бира, но не под марката Загорка.

    Коментиран от #13

  • 13 Ленин

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    Не се лъжете че в България се прави нормална бира.Всички пивоварни правят изкуствени боклуци без хмел и други съставки.Всичко идва в туби и тук смесват отровите добавят спирт и буламача е готов.Толкова са вредни за бъбреците че тези които пият доста бира скоро ще минат на хемодализа. Просто минете на бели вина и ще сте здрави.
  • 14 viki

    2 0 Отговор
    Аз пия единствено бира и не виждам някакъв спад....напротив...големите вериги редовно пускат бира на промоция и отделно консумацията на бира е силно занижена от ноември до края на април поне всяка година! Да не се правят на луди....така или иначе консумира се масово бира от май месец до края на септември и в заведенията! Статистиката е за март - традиционно мъртъв месец за бирата Айде стига заблуждения! След 15 май месец ще продават бира като откачени!