Last news in Fakti

21 Април, 2020 13:16 14 575 47

Заведенията към властта: Не ни помагате, поне не ни унижавайте

  • баз-
  • ресторанти-
  • държава

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи

Заведенията към властта: Не ни помагате, поне не ни унижавайте - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Българската асоциация на заведенията e разочарована от публичното неглижиране на бранша през последните дни. Това става ясно от официална позиция на организацията.

Ресторантьорите са категорични, че не е редно да бъдат унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата. Становището им е по повод изказване на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, че организацията на ресторантьорския и хотелиерския бизнес не е толкова сложна, колкото тази на промишлените предприятия.

От Асоциацията определят като недопустимо подобно разделение, изречено от човек, чието призвание е да защитава правата на работниците.

Те изразяват и несъгласие с думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров, че ресторантьорският бранш ще се възстанови най-бързо от кризата, както и с тези на на вицепремиера Томислав Дончев, че от бранша не се очаква да задържи персонала си, а да го наеме отново, когато получи възможност да работи. Според тях това е доказателство, че няма работещи икономически мерки за техния бранш.

От БАЗ считат за манипулативни и твърденията на от министъра на туризма Николина Ангелкова, че "над 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството у нас вече са се възползвали от мярката 60/40.

Те подчертават, че не са търсили помощ от държавата за плащане на кредити и наеми, а подкрепа да задържат служителите си по време на карантината.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи, изтъкват от БАЗ. Те допълват, че не усещат никаква подкрепа от страна на държавата, поради което настроенията сред браншовите организации стават все по-остри.

От Асоциацията заявяват, че след здравната ще настъпи и икономическата криза и тогава ще стане ясно колко сектори от българската икономика са обвързани с техния бранш, който в момента по техни думи е неглижиран и подценяван.

След като в момента не можете да ни помогнете, поне не ни унижавайте, призовават от БАЗ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барба Ганьос

    117 14 Отговор
    Ще ви помогна, ако лъжа да ми изгори къщата в Барселона

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 2 Сценарист

    82 19 Отговор
    Те себе си не уважават, лъжат хората постоянно, те пари за тях си имат какво уважение чакате...?!
    Това е подигравка с вас които имате бизнес, с хората които ви правят парите на вас.. и в крайна сметка вие плащате на тях. С една дума това са истински БОКЛУ И!

    Коментиран от #5

  • 3 Стадо

    142 14 Отговор
    Ами като ви унижават, излезте и протестирайте. От 480 000 половината да излезете, и властта пада. Не става със криене и приказки.
  • 4 Съдията Дред

    56 20 Отговор
    Тази организация на дългокоската от Рафи ли е ? Пък и крайно време е въобще да се спре с тая подкрепа за "бизнеса". Те си имат натрупани мазнинки. Трябва да се помага на обикновения човек, но едва ли.

    Коментиран от #9, #21

  • 5 Ангелов

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Сценарист":

    Дано и ти да си в това положение някой ден.
  • 6 Димитър

    38 53 Отговор
    Кво искате да ви помагат бе. ? Лесно ви е да създавате вертепи , да печелите от продажба на алкохол и всявате поквара сред младежта. Просташка нация !

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Лудия касапин

    60 10 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър":

    Също създават и работни места, плащат заплати, осигуровки, данъци...спри да мислиш г. за си.
  • 8 коко

    55 23 Отговор
    Защо да им помага държавата?!Само в България може,собственик на средно голямо заведение,да иска да живее все езно има завод.Много добре знаем как изглеждат,и какъв стандарт имат подобен вид хора в нормалният свят.Тук не,имаш 10 маси,и вече си богат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    19 4 Отговор
    Кво се обаждате? Нали фалирахте вече?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дядото

    38 3 Отговор
    Мнооого скапана държава!!! :) Накрая както винаги става в БГ ще го отнесат работещите-бедняци!!! Или на площада или под юргана...
  • 13 Хахаха

    19 12 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър":

    Димитре, как си толкоз отворен я дай работа на половин милион българи и им плащай заплати...акъла ти е колкото на тиквата
  • 14 Някой си

    45 4 Отговор
    НИКОГА ХОРА НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ТЕЗИ В ЧАСНИЯТ СЕКТОР. Само незнам защо се изказват неподготвени , а не си лапат хубавите заплати подсигурени от чии осигуровки ??? да се замислят сами. Поне да не им гледаме тъпите муцуни ще е голямо удоволствие.

    Коментиран от #20

  • 15 KKKK

    6 3 Отговор
    А какво правим с Н-18? Малко остана до поредното отлагане. Отмяна ще има след 10г отлагания.
  • 16 Когато от суровини, материяли

    10 0 Отговор
    Енергия и труд се създава готова продукция, е Производство! То не с по-маловажно от други производства! Дори напротив! От жизнено важно значение е! Факт!
  • 17 Ресторантьорство

    23 4 Отговор
    Е най-сложният бизнес, Манолов! Срамно е, че не знаеш, защото е под най-много регулации, поради значението му, за живота и здравето на клиентите!
  • 18 Наско

    13 2 Отговор
    Как трябваше да помогне държавата на работещите в този бранш, аз мисля че трябваше да отпусне определена сума на всеки които в трудовата книжка пише че е работил в този бранш, а не да дава 60/40 на работодателя.
  • 19 Запомнете

    12 0 Отговор
    Тези , които ни унижават, цитирани по-горе за тях филийка хлебец и чаша вода, в пласмасарка и да си ходят, по пътя...
  • 20 Българска работа

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Някой си":

    Тези ,,тъпи муцуни,, са голяма част от клиентите във вашите заведения и би следвало да се отнасяте с уважение към тях.

    Коментиран от #25

  • 21 Хоремаг

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Съдията Дред":

    Метакса 1звезда направо от шишето, за здраве и берекет
  • 22 Разбирам

    11 1 Отговор
    Го Манолов ! Защитава си олигарсите, които принуждават работниците си да плащат Профсъюзен членски внос. Дребният и среден бизнес няма тези възможности, да хрантути “ защитника” Манолов!
  • 23 Коко

    18 9 Отговор
    Всички заведения работят на 700%надценка и повече, а осигуряват работниците си на минимална заплата това не са работодатели а кожодери. Вън от бизнеса. Изобщо да не отварят повече.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Значи

    10 5 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    Според теб, едно кебапче, в капанче ти го продават за 3,5 лева, като го купуват за 0,5 лева ли? Ка я определи надценката? А себестойността? Какво включваш в себестойността на продукцията?
  • 25 А защо е така?

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българска работа":

    Заради работещите бедни, което не се отнася за бюджетните. Пи трябвало да имаш угризения, на съвестта.
  • 26 Да ти дам

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "Коко":

    Едно заведение и ти да правиш 700 процента надценка, а?
  • 27 4567890

    6 3 Отговор
    начи тряба да праят 22% от б.в.п. ама не!сичко е на тъмно на черно на ептен тъмно на мин. заплата на 4 часа и масово без договор без печалба без оборот без нищо. онуй казино дет му краднаха към 70 хилки сабахлем сигурно тва му е оборота за ена година.капалдисвайте и те тва е.можем и бес кръчми.са разминем с диарията поне.
  • 28 Коко

    8 3 Отговор
    След като се имаш за работодател трябва да си осигуряваш работника на това което му плащаш, като не можеш не се захващай с бизнес. Работи си сам и си продавай кебапчето на колкото си искаш.
  • 29 Коко

    11 4 Отговор
    И едно кебапче 60 гр. на едро струва 30 ст., а го продават за 2лв. Близо 700%, а за салата, топли предястия, основни ястия надценката е над 700%

    Коментиран от #30, #32, #40

  • 30 Излишно се

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "Коко":

    Пенявиш! Не разбираш от калкулация, себестойност, надценка, печалба, счетоводна и след облагане с данъци...
  • 31 Коко

    20 1 Отговор
    Запомнете едно млади хора, когато работодателите станат коректни към работника тогава нещата ще се оправят в България. Иначе който и да е на власт няма никакво съществено значение.
  • 32 4567890

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "Коко":

    ма то не е и 60гр. ами е кръстено колко си искаш.нон стоп кръчми хората са водят на 4 часа.ама не са 6 човека по 4 часа-24.часа ами са 2 човека. и по колко часа блъскат тия хора? и на кво ги осигуряват? на каква заплата? те ся са млади сичките ама ше доде време я за болничен я за борса за пенсия .тогава ше попържат. май туй време дойде.

    Коментиран от #37

  • 33 776

    7 4 Отговор
    А сега освен туроператорите да помагаме и на ресторантьорите - ми дайте да ни задължат по 3 пъти в седмицата да ходим на ресторанти та да могат и те да преживяват. Бе те хората пари нямат за храна, да си платят сметките и кредити, но пък що ли да не дръпнем един заем точно за тези които и без това си уволняват персонала и ги пращат на борсата за да вземат 60% обезщетение вместо да си го задържат и малко да си вържат гащите щото така излиза че все едно последните 10 години все на загуба са работили...

    Коментиран от #34

  • 34 4567890

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "776":

    евала 776 мн.точно .
  • 35 Огромната

    9 2 Отговор
    Част, от фирмите, заети в ресторантьорският бизнес, са семейни фирми, които и без извънредното положение , едва свързваха двата края! Това е факта, Борисов , а ти знаеш. За заведението ти, в стрелбище си спомни, преди 2000 година! Защо не ги подпомогнеш, поне за ел. Енергията. Да си платят СОТ-а! То за да преживеят, дребните, заборчаха... А как ще стартират? Ех, Бойко, Бойко...
  • 36 Въпиюща неграмотност

    4 5 Отговор
    Мнения ,от хора, които не знаят, какъв процент , от нетните приходи, са за възнаграждения...

    Коментиран от #38

  • 37 Коко

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "4567890":

    Точно за това става въпрос, кой краде от работника властта или работодателите
  • 38 Коко

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "Въпиюща неграмотност":

    Когато ставаш работодател трябва да си коректен с работника не става въпрос само за осигуровки има отпуски, почивни дни, извънреден труд, нощен труд, празнични дни това всичко заплаща ли се както по кодекс на труда, не не се заплаща и после кой краде от работника пак властта ли

    Коментиран от #39

  • 39 Не бери грижа,

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Коко":

    Работодател съм от Указ 56. Нямам недоволни служители! Това са тридесет години, човече...
  • 40 божко

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Коко":

    Читаво кебапче 80 гр е 60 ст 60 гр е за ученици до 4 ти клас
  • 41 Милена Стоянова

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Барба Ганьос":

    Стига ръсихте глупости!
    Не сте оригинални!
    Ти бездомен ли си?, че дрънкаш!
  • 42 Милена Стоянова

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Барба Ганьос":

    Стига ръсихте глупости!
    Не сте оригинални!
    Ти бездомен ли си?, че дрънкаш!
  • 43 ДЕСА

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Барба Ганьос":

    Най си е Добре моя Румян, работа не върши, кусури намира, заплата зима!
    Аз му викам: Браво Румяне, мой тарикате, изрицитирай нещо на народа за рейтинг!
    И той туку се покаже - президенска филия да намаже!
  • 44 Най-онеправдани

    4 0 Отговор
    Са самоосигуряващите се, в България! Внасяли са пари, за всички осигурителни случаи, за детски и безработица също, в това число, но детски и на безработицата , не може?! Огромна част, от заведенията , са в този случай! Но тишина...Да си направил вноски, а да не получаваш?! Къде го има другаде?
  • 45 Иванов

    9 1 Отговор
    Разни кръчмари - ресторантьори да спрат да говорят глупости....За два месеца много обедняхте.... А как се правят тези ресторанти и хотели, за какви пари става дума....За сумати години колко пари са завлачени от клиентите ???? ....На който не му оттърва да си продава заведението /хотела/ Държавата не е дойна крава . Ликвидираш всичко и се регистрираш на борсата
  • 46 Кумчо Вълчо

    2 0 Отговор
    Много се заблуждавате ,щом сте вярвали че манолчо ще ви защитава.
  • 47 5 000

    4 1 Отговор
    Ами да се възползват от 60/40, стига да не са били в сивата сфера, ама май тези, които плачат са. И сега искат освен скритите данъци и осигуровки да им пуснат от небето лесни пари. Не за работниците, за шефовете.