Правителството разхлаби мерките за бизнеса. По-либералният режим засяга както спортовете, шофьорските курсове, така и заведенията, но само тези обекти с открити помещения.
Заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. Масите трябва да имат разстояние помежду си от минимум 2,5 м., а на тях могат да сядат само до 4 човека. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето. Освен това, след посетителите трябва да се извършва щателна дезинфекция, съобщи Нова ТВ.
"Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса", Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията.
Той обясни, че разходи се правят въз основа на приходи, а те пък - въз основа на капацитета. По принцип заведението на Алибегов е с капацитет 600 места, в момента той ще може да ползва само 50. Разходите му обаче няма да се променят. Преди кризата броят на персонала му е 150 човека. Ако заведението стартира, на работа ще се върнат 25 човека.
"Целият персонал излезе в неплатен отпуск. Не се възползвахме от мярката 60/40, тъй като тази мярка не я припознахме за нашия бранш. За това бяхме длъжни да пуснем целия персонал в неплатен отпуск", обясни той. Според него не е проблем в заведенията да се организира нова подредба за няколко дни, но много от ресторантьорите няма да отворят заведенията си, тъй като това ще доведе до хаос, смята Алибегов.
От Българската асоциация на ресторантьорите ще се срещнат днес с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Мислещ
Коментиран от #24
12:25 04.05.2020
2 европеец Ганис
Коментиран от #10
12:27 04.05.2020
3 Само вие не се наядохте
12:27 04.05.2020
4 Котака
Коментиран от #6
12:27 04.05.2020
5 Пфууу
Коментиран от #12, #14
12:30 04.05.2020
6 Мислещ
До коментар #4 от "Котака":
Който има 1 сервитьорка на смяна, на половин ли ще плаща? Наема за помещението сигурно и него ще му го намалят...И още куп други подробности, с които не съм достатъчно навътре да споменавам.
12:30 04.05.2020
7 Последния софиянец
Коментиран от #20, #21, #23
12:31 04.05.2020
8 Бакшиш
Това инспектиращите със сигурност го знаят.
Коментиран от #9
12:33 04.05.2020
9 Мислещ
До коментар #8 от "Бакшиш":
Мдаа, винаги могат да ги погнат, че пускат клиенти (Повече от един на маса) без маски. Нищо, че неуважаемите милиционери няма да могат да обяснят как се консумира каквото и да било с маска.Коментиран от #11
12:35 04.05.2020
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Осеменител.
12:37 04.05.2020
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Стоянов
12:40 04.05.2020
17 Софиянец
12:43 04.05.2020
18 Рени
12:47 04.05.2020
19 Корона глад
13:21 04.05.2020
20 Мъка
До коментар #7 от "Последния софиянец":
Вие 99% укривате ДДС-то , договорите за 4 часа , осигуровки плащате на минималната сега ревете ? Да фалирате сите!16:27 04.05.2020
21 Крали Марко
До коментар #7 от "Последния софиянец":
можеш да смениш ник нейма си от "Последния софиянец" на "Последния измекярин".20:19 04.05.2020
22 Аз работника.
23:03 04.05.2020
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Май май
17:45 05.05.2020
26 Дръвчо
20:09 05.05.2020
27 Предлагат,
19:47 07.05.2020
28 Основни жизнени
19:52 07.05.2020