Last news in Fakti

13 Май, 2020 16:21 1 649 4

МС: Бюджетът е с излишък към края на март, но кризата тепърва ще се отрази

  • бюджет-
  • криза-
  • коронавирус

В края на март във фискалния резерв има над 10 милиарда лева

МС: Бюджетът е с излишък към края на март, но кризата тепърва ще се отрази - 1
Снимка: Shutterstock

Към края на март бюджетът е с излишък от 1,4 млрд. лева, но отражението от кризата тепърва ще се отрази върху хазната. Това е записано в решението на Министерския съвет, с което се одобрява информацията за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото тримесечие на годината.

По правилник финансовият министър Владислав Горанов редовно докладва пред колегите си състоянието на фиска.

В края на март във фискалния резерв има над 10 милиарда лева, става ясно от съобщението на кабинета. В него подробно се описват постъпленията и разходите на хазната по пера, като се подчертава, че негативните ефекти от пандемията тепърва ще се отразят върху състоянието на фиска, например след удължаването на сроковете в Закона за корпоративното подоходно облагане, заради намаления стопански оборот и други причини.

Държавният бюджет бе актуализиран през април, след което последваха редица допълнителни плащания по сектори и различни мерки с цел подпомагане на бизнеса и гражданите. Най-вероятно отражението от тях ще се види в състоянието на хазната през април и май.

Въпреки очакванията правителството да обсъди и промените в ставките на ДДС за ресторантьорите и книгите, които по настояване на премиера Бойко Борисов трябва да станат 9% при 20 на сто настояща ставка, информация за тази тема няма в правителственото съобщение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    5 1 Отговор
    Изтеглиха 10 млрд. Нормално е да има толкова. Ама останалите къде са?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дам

    3 1 Отговор
    Стъкмистиката е един път. Държавата е фалирала и на децата е ясно. Тоя "излишък" го калкулират предишната година, за да може накрая на годината под масата да се раздадат едни милиарди без никакъв контрол на правилните хора.
  • 4 666®

    6 0 Отговор
    Всяка година излишъци и всяка година нови заеми.