Last news in Fakti

2 Септември, 2012 11:26 1 364 0

Андонов: "Хан Аспарух" – енергийна ефективност

  • хан аспарух-
  • газ

Ако бъдат открити големи залежи в "Хан Аспарух", всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия. Това каза пред "Неделя 150" по БНР Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Ако се докаже наличието на промишлени количества "синьо гориво" в черноморския шелф след 4-5 години, ще имаме 25-30 години независимост от газови доставки и собствен добив. Проучванията започват с подписването на договора, така че се надяваме в близките 3-4 години да имаме и резултати, добави Андонов.

Той посочи, че дълбоководните сондажи се извършват на над 5000 м дълбочина. Това е тежък процес, тъй като при тези дълбочинни изследвания, процесът е бавен и изисква изключително скъпи и специални технологии, с които разполагат само водещите световни петролни и газови концерни, обясни Андонов. Той отново повтори, че ако успеем с тези изследвания, България ще стане сериозен играч на пазара на газ и ще бъде 100% независима от всички останали доставчици.

През октомври 2011 г. беше взето решение за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух". Победител в търга стана петролния гигант "Тотал". Договорът е за 5 години, като за това време френската компания ще инвестира над 1 милиард лева в проучванията.

За цените на горивата, Андонов каза, че се вдигат цените в целия свят. "Всичко е свързано. Няма как България да остане остров и да не се повлияе от цените на международните пазари. Правителството взема адекватни мерки как да се излиза от тази ситуация. От 1 октомври има вероятност цената на газа да се намали, какво по-добро от това", попита реторично Андонов. "Всичко, което правим, го правим за доброто на икономиката на България", категоричен е директорът на БЕХ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА