Last news in Fakti

15 Май, 2020 23:33 3 548 26

Стефка Такева: Пред много от търговците в моловете перспективата е фалит

  • мол-
  • затворен

За момента само 2 мола в София са се съгласили да не се плаща наем

В писмо на Българската стопанска камара до премиера Бойко Борисов се настоява за цялостното възстановяване на дейността на моловете. От началото на извънредното положение там работят само аптеки, офиси на банки и хранителни магазини.

"При затворени магазини сме принудени да изплащаме наеми и сервизни такси", обясни в предаването "Преди всички" Стефка Такева, представител на верига магазини, която има обекти в моловете.

Според нея засега няма опция за договаряне, когато магазините отворят, например след месец. От два месеца върви кореспонденция с мениджърите на моловете, които предлагат на търговците отложени плащания, след като дейността им отново стартира.

„Би трябвало институциите да се застъпят за нас. Даваме хляб на много хора“, коментира Такева пред "Хоризонт" и отбеляза, че би могло да се мисли например за намаление на такса смет и данък сгради, които също се фактурират в момента. "Когато са ни затворени магазините, би трябвало поне да нямаме разходи за самия обект", изтъкна тя.

За момента само 2 мола в София са се съгласили да не се плаща наем, но искат пълния размер на сервизните такси, посочи Стефка Такева.

За да може бизнесът да рестартира, трябва да има адекватни условия, след като отворим, каза още Такева. По думите ѝ пред голяма част от търговците перспективата е фалит. „Има такива, които не издържат финансово и са се преориентирали да търсят магазини по улиците.“

Някои от обектите предпочитат да изпратят служителите си на борсата, защото „мярката 60/40 не работи, когато магазинът ти е затворен и нямаш никакви приходи“, поясни още Стефка Такева.

Относно общата климатична и вентилационна система в моловете Такева смята, че държавата е трябвало да им постави изисквания за промяна в тази насока като противоепидемична мярка и е трябвало това да се случи през периода, в който са затворени.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Левски

    49 9 Отговор
    То цялата нация е пред фалит,от на Бочко глупостите и кражбите

    Коментиран от #3

  • 2 Госあ

    49 7 Отговор
    Таа па хляб давала в моловете 😂 т'ва да не е нивата ма Пено ? За да не бъда разбран погрешно, нивата е несравнима с тея кенефи.
  • 3 Asdfg

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Левски":

    Абсолютно вярно! Този ТИКВОЧ ни е.а мамата!

    Коментиран от #15, #20, #21

  • 4 Фактъ

    36 2 Отговор
    Държавата фалираха , моловете са вседствие . Затова да се махат , завинаги .
  • 5 Ко ши праим сега

    29 0 Отговор
    Като фалират моловете?

    Коментиран от #6

  • 6 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ко ши праим сега":

    Предлагам да направим национална дарителска акция и да съберем пари за наемателите на магазини в "моловете" и за тяхните работници които не са виждали слънце през лятото и студ през зимата... А бе я по хубаво са хващат мотиките и на село че там има работа бол.😂😂😂
  • 7 РазбойкУ БурисоФ

    11 3 Отговор
    Като ни ви харесвам,махайте мЪ.Ко си мислите другите ,че няма да крадЪт ли?Всички сме един дол дренки в парламента и ПееФски ни нЪ е хванал за топките с компромати и ни държи здраво.За БоШкоФ му казах да не му вдигаме % повече,ама той алчен са му вземе бизнеса и нали ми шеФ съгласих се ко да прая,от де да знам,че ония дърт тарикат ни е записвал.
  • 8 месара

    29 1 Отговор
    абе затваряйте ги тия перачници на пари , наречени мол_ове !
  • 9 Мол наемател.

    15 0 Отговор
    Аууууу много сте лоши бе хора, няма кво да ядем.
  • 10 На Бали

    26 4 Отговор
    Оказва се,че в БГ без всичко друго можем,но без заведения,хотели,а сега и молове не можем.Като ще има държавни бензиностанции да вземат и едно ТКЗС да направят ще е специално за собствениците на заведения и хотели свикнали да отмарят на Бали.

    Коментиран от #17

  • 11 Тото

    20 2 Отговор
    Можем и без мутренските молове
  • 12 Пласьор

    21 0 Отговор
    Ами след затварянето на нощните заведения и ние пласьорите останахме без доходи.Дставчиците ни притискат и заплашват,че не сме им се пласирали стоката.Нас няма ли да ни подпомогне държавата?Мизерстваме,суша,глад.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От Народа

    8 5 Отговор
    Мили хора вдигнете главите си малко по-високо и погледнете по-далече от носа. Тогава ще видите пе МОЛ имат търговска част с магазини но имат и още по-голяма част с фирми под наем. Те защо рабоят? Още нещо всички модеени сгради са с една обща климатична система. Вируса няма да изчезне не си правете илюзии. Какво тогава всяка зима да се затваря всичко живо ли? Да попитам аз Вас? Който го е страх да не ходи, просто.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Еее

    8 0 Отговор
    Тия молове да ги превръщат в апартаменти за живеене.
  • 17 Евала

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "На Бали":

    Изкефи ме 😀😀😀
  • 18 Седящия бик

    15 2 Отговор
    Вече стана ясно , че моловете , търговията с маркови стоки и не толкова маркови боклуци т.н. Не са никаква икономика. Един брадат човек е написал , че "Материалното производство е основа на живота". Айде сега всички работещи в моловете да си купят по една мотика и по една коза и на село.

    Коментиран от #19

  • 19 За Маркс ли,

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Седящия бик":

    Говориш? Ако, Да, къде го е написъл?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 еми

    8 1 Отговор
    До наскоро " Европейските и особено Американските либерали" утвръждаваха, убеждаваха , говореяха ,че държавато е изживял своето време това е " като паразит" никому не нужен само пречка за развитието на " свободната личност ,човешките цености свободно движение на хора,товари капитали" неограничена свобода на личноста когато свободата на отделната личнос е над обществото " и сега изведнъж търсят " държавата" да им помогне.В Америка за месец и полвина два повече от 36 милиона безработни и хиляди фирми и отасли са пред фалит и то от нищо и никакъв " коронвирус " ако това продължи няколко месеца или години ? - или - ядрена или биологическа война ! - Тогава къкво щеще да бъде ? Всичко това показва колко капиталистическата система е уязвима -колко е нестабилна колко е крехка при най -малкото " сътресение" преди е прибягвала е прибягвала към войни а сега това вече е много рисковно. За всичко това наречена " либерална икономика" се крие интересите на Международните корпурации да " грабят" земните богатства и да владеят пазарите на тези страни.
  • 23 Гоуст

    6 1 Отговор
    А защо правителството трябва да се намесва в търговски разговори между фирми. Нали искат пазарна икономика-получават я, Но им харесва само когато е в тяхна полза.
  • 24 WTF

    5 1 Отговор
    като има толкова недоволни защо ги няма на протестите?
  • 25 Хасан

    6 1 Отговор
    Моловете на този етап въобще не би трябвало да работят, а тази нахалница иска даже и помощи! Голяма наглост!
  • 26 Бай Ганьо

    4 0 Отговор
    А тези от наз които още не им разрешават да работят?? какво да кажем ние?