Last news in Fakti

15 Май, 2020 13:34 3 201 14

Тайванският производител на чипове TSMC инвестира $12 млрд. долара в завод в САЩ

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • чипове-
  • полупроводници-
  • tsmc-
  • тръмп

Производството трябва да стартира през 2024-а, като са предвидени 1600 работни места

Тайванският производител на чипове TSMC обяви изграждането на фабрика в американския щат Аризона в разгара на поредните спорове между САЩ и Китай. Това предаде Reuters.

Най-големият световен производител на полупроводници по поръчка планира да инвестира 12 милиарда долара в новото съоръжение, чието строителство ще започне през 2021-а. Производството пък трябва да стартира през 2024-а, като са предвидени 1600 работни места. Американският министър на търговията Уилбър Рос прие новината като доказателство, че политиката на президента Доналд Тръмп предизвиква събуждането на американското производство. "САЩ може да намали зависимостта си от Китай. Взаимоотношенията с Тайван също ще бъдат засилени", заяви в петък държавният секретар Майк Помпео.

Това би могло допълнително да задълбочи напрежението между САЩ и Китай. Пекин счита независимо управлявания остров Тайван за една от неговите провинции. Освен това, наскоро Китай се ядоса от засилената подкрепа на САЩ за острова. От своя страна, в интервю за Fox в четвъртък Тръмп обвини ръководството на Пекин, че е отговорно за глобалното разпространение на коронавируса. Това хвърля сянка върху търговското му споразумение с Китай.

Правителство в САЩ обсъждаше изграждането на фабрики на американска земя и с други производители на чипове. Полупроводниците не се използват само в потребителската електроника, но и в оръжейния сектор. Лъвският дял на чиповете се произвежда в Азия. Клиентите на TSMC включват както американски компании като Apple и Qualcomm, така и китайски като Huawei.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох котьо

    11 1 Отговор
    Айдее идват чиповете,сега и Мъск да ни пъхне по една батерия отзад,и РАЙ!

    Коментиран от #13

  • 2 Не се блъскай народе

    10 0 Отговор
    ще има за всеки- кой на ръката, кой на челото
  • 3 Гербав трол

    16 5 Отговор
    Струва ми се че република Китай (Тайван) която е призната само от 18 държави в света скоро ще престане да съществува и ще се превърне в провинция на Китайската Народна Република каквато винаги си е била.

    В момета Тайван няма никакъв интерес да изнася производството си в САЩ обаче американците имат голям интерес - струва ми се че са били "посъветвани" да направят нещо което не е в техен интерес.

    Коментиран от #7, #8, #10, #12

  • 4 кабелджията

    10 3 Отговор
    Нали краварите бяха по технологиите и инвестициите бе ? Как така китайци инвестират производство на чипове в обора ?
    А и кой смятат че ще работи там ?
    Индийски имигранти ?

    Коментиран от #11

  • 5 ПЕНКО

    6 5 Отговор
    КЪСНО Е БАТЕ "ЗА СВАТБА " !!! ВЕЧЕ НЯМА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ И В ДВЕТЕ ПОСОКИ !!!! ЦИОНИСТИТЕ ПИЛИГРИМИ СЕМИТИ ЩЕ "ГО ИЗДУХАТ " ЯКО В БЛИЗКОТО ВРЕМЕ !!!! НА ВСИЧКИ ИМ ПИСНА ДА РОБУВАТ НА ОТПЕЧАТАНО -НАПЕЧАТАНИТЕ ДОЛАРИ -ЕВРЕЙСКИ !!! ВСИЧКИ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО РАКЕТИ -ЗА ДА НЕ ИМ ПУКА ОТ САЩ -ЕВРЕО ИДНИЯ !!!!!!!!!!!! ТЕЖКО ИМ НА ЕВРЕИТЕ ,КОИТО НИ ТЕГЛЕХА В РАЗВИТИЕТО !!!!!!!!!!!
  • 6 Гост

    7 2 Отговор
    Инвестиции на Тайван в САЩ, за сметка на осигуряване на защита на Тайван от САЩ срещу Китай. Нещо като нашите "бизнес-отношения" през 90-те години на миналият век от едни групировки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Ами на тебе може много работи да ти се "струват" , главно щото не ти изнасят , ама това не значи , че са верни !!!! Първо става въпрос за ЧАСТНА компания , листната на борсата и с нищо не зависеща и от тайванското и от американското правителства !! Което значи , че действа само и единствено в полза на собствения си просперитет и печалба !! Второ единственото предимство на Китай и Тайван досега беше по-евтиния труд , който в случая няма значение , щото производството е 99% роботизирано !!! Честно казано даже не знам за какво са им тия 1600 човека , най-вероятно просто за реклама , след което ще бъдат намалени може и десет пъти !! Оттам нататък ВСИЧКО е по-добро в САЩ !!! Земята е в пъти по-евтина , а в случая най-вероятно безплатна , данъците са по-ниски , транспорта до основните клиенти е в пъти по-малко , работната ръка в Аризона е от мексиканци , които със сигурност са по-евтини от оскъдните работници на острова , а материалите и енергийните ресурси още повече !!! Отделно произведено в САЩ има редица преимущества и митнически и политически в цял свят , а фабриката е сто пъти по-сигурна , отколкото на остров на един хвърлей от Китай !!! Така че това в следващите години ще е МАСОВО явление и не само за Тайван , а за всички фирми изнесли производства в Китай !!! Само гледай как Китай ще загуби над 2/3 от това на което разчиташе досега !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хохохо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Да, но преди да станат китайска провинция ще изнесат всички капитали и технологии в братски САЩ.
  • 13 .Д.Кънев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ох котьо":

    Защо по дяволите тоя тайвански инвеститор не инвестира в Булгаристан където заплатите са в много пъти по ниски от САЩ.Екакво ви е чудно.В Булгаристан управства комунистът Бойко Борисов.А в Тайван имат богат опит с такива като Бойко Борисов.
  • 14 kade ti e 4ipa be 4ifut

    0 0 Отговор
    къде те чипирахааааааааааа .. т.е къде ти биха ваксина за кур0навируза