Last news in Fakti

18 Май, 2020 17:44 2 325 9

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

  • банки-
  • бизнес-
  • кредити

Заемите са до 300 000 лв., а гратисният период - до 3 години

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР - 1
Снимка: БГНЕС

10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия у нас, съобщиха от Българската банка за развитие миналата седмица. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и Юробанк България.

Очакванията са и останалите трезори да предложат помощ за бизнеса. Стартиралата гаранционна програма е част от правителствените антикризисни мерки с бюджет от 500 млн. лв. В нея могат да се включат компании от всички сектори. Предварителните прогнози са това да бъдат главно фирми от най-засегнатите от пандемията области, каквито са търговия, услуги, транспорт и логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

Българската банка за развитие предостави на търговските банки възможност за ползване на портфейлни гаранции общо за 1,6 млрд. лв. с цел включване в тях на отпуснати кредити на клиенти – малки и средни фирми, до 2 млрд. лева. Фирмите, които ще кандидатстват за такъв заем, е достатъчно да отговарят на поне едно от следните условия: спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., като не е посочен размер на спада.

Да имат неполучени вземания от клиенти, без да се изисква изрично посочване на причината или пък те да висят с неразплатени суми към доставчици след 1 март т. г. Могат да получат одобрение за заем и заради отменени договори за износ и прекратени доставки от внос от началото на годината, както и заради затворени производствени съоръжения и офиси и намаления на броя на заетите лица.

Крайният срок за кандидатстване по мярката за малките и средните предприятия е до 23 декември 2020 година Кредитите, които търговските банки ще отпускат, са с максимален размер 300 000 лв., като ББР ще покрива до 80% от отпуснатата сума.

Банките сами ще определят минималния и максималния срок на погасяване, който може да бъде различен за различните компании, а гратисният период за новоотпуснатите заеми ще е до 3 години. В програмата, която Българската банка за развитие управлява, ще могат да бъдат включвани както нови кредити, така и съществуващи, но при условие че фирмата изпитва затруднения при обслужването на заема след 31 декември и не е изпадала в просрочие над 90 дни за последната година.

Тези заеми са една от осемте мерки за подпомагане на бизнеса заради пандемията, които обяви финансовият министър Владислав Горанов. Първият представен инструмент е също през ББР и предвижда отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд, и за самоосигуряващи се. Бюджетът по програмата е 200 млн. лв.

Кредитите са до 4500 лв., теглени наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Кредитите са безлихвени, като кредитополучателите не дължат такси, комисиони и неустойки. Кандидатите не осигуряват обезпечения като условие за отпускането на заема. Максималният срок на погасяване е 5 години с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Втората обявена мярка са грантовете за малки фирми.

Тя е за общо 173 млн. лева, отделени по Оперативна програма “Конкурентоспособност”. За него трябва да има доказан 20-процентен спад на месечния оборот. Субсидията ще е в размер на до 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г., като ще помогне за покриване на разходи за поддържане на дейността в срок от 3 месеца. Проектните заявления се подават до 30 май.

Кредити до 50 000 лева за малки фирми предлага и Фондът на фондовете.

Те са предназначени за предприемачи и самонаети лица с кратка бизнес история, които обикновено нямат достъп до банково финансиране. Общият бюджет на програмата е 24 млн. лева. Финансирането е за инвестиционни и оборотни средства под формата на дългосрочни кредити максимум до 10 години.

Фондът на фондовете ще отпуска и по-сериозни по размер кредити - до 3,6 млн. лв., с които ще могат да се рефинансират задължения, възникнали преди повече от 60 дни.

Кредитите по тази мярка са предимно за оборотни средства, но се предвижда възможност за предоставяне и на дългосрочни инвестиционни кредити максимум до 10 години. Фондът на фондовете е основен инвеститор с ресурс от 150 млн. лева в четири фонда за рисков капитал, които участват чрез дялови инструменти в стартъпи и иновативни предприятия. Инвестицията е средно около 800 хил. лв., а подкрепата е предназначена за компании с потенциал да подпомогнат възстановяване на икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията.

Размерът на инвестицията варира в широк диапазон при различните посредници и според етапа на развитие на компаниите. Включването е под формата на дялови инвестиции, т.е. инвестиции в капитала на дружествата или конвертируем дълг, в замяна на който инвеститорът получава право да придобие участие в капитала на дружеството при определени условия.

Основна част от инвестициите са насочени към финансиране на потенциала за растеж на компанията, както и за текущи разходи, свързани с развитието на основния продукт или дейност. Фондът на фондовете и партньори предлагат засилване на действащата мярка “Фондове за градско развитие” (ФГР).

В периода на кризата тези фондове са атрактивни за бенефициенти като общини, публично-частни партньорства и общински предприятия, засегнати от кризата в секторите туризъм, градски транспорт, обслужващи дейности.

Сроковете за финансиране са дълги - до 20 години, а лихвата е значително под пазарните. Финансирането може да се предоставя с гратисен период по главницата до три години, а предвид предоставяната допълнителна гаранция изискванията за обезпечение също са значително облекчени.

76 000 души поискаха разсрочване на заеми, 57 000 са одобрени Броят на получените в банки искания за отсрочване на кредити oт граждани и фирми надхвърля 76 000, а броят на вече одобрените превишава 57 000, съобщиха в края на миналата седмица от Асоциацията на банките в България.

Заради пандемията БНБ разреши на банките да въведат т. нар. кредитна ваканция и така да помогнат на хората, които са затруднени в обслужването на изтеглени от тях заеми. В условията изрично бе посочено, че това може да се извърши чрез промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията, без обаче да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви.

Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г. Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г. Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения. Банките предлагат три механизма за това: отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца, отсрочване на главница за до 6 месеца и отсрочка за т.нар. револвиращи кредити.

Всяка банка може да договори с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред, предвиждат условията на мораториума. В такива случаи обаче те няма да могат да се възползват от временния принцип, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на заемите като необслужвани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кухо левче

    3 1 Отговор
    Давайте в Евро, че с това левче вече и тоалетна хартия не можем да си купим.
  • 2 Последния софиянец

    7 0 Отговор
    А за 500 000 безработни един по голям.
  • 3 Маца

    10 0 Отговор
    Тъкмо се бях навила да отворя една фирмичка с 2000 лв капитал, та да ми дадат 75 млн. пожизнен кредит, ама от банката казаха, че така не ставало, трябвало да съм от ГЕРБ, и то със заслуги.

    Коментиран от #4

  • 4 ГЕРПовчик

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маца":

    Ами..отваряш широко крака и получаваш всичко, че и в повече даже. Може и с къщичка в Барселона да се уредиш

    Коментиран от #8

  • 5 ФИНЦИ

    2 0 Отговор
    само лъжи нищо подобно искам някои да ми каже като ги земе
  • 6 Румен

    3 0 Отговор
    Внимавайте с банкомати на Уникредит Булбанк.За проверка на сметка - 0.50 лв. и за теглене - 0.30лв.Срам нямат или се готвят за рецесията.
  • 7 bank

    1 0 Отговор
    Тези кредити за фирмите, както и т.н. "безлихвени" 4500, са голяма измишльотина. Критериите и условията са така направени, че почти никой да не вземе, или определени хора.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЕ ДАВАТ

    0 0 Отговор
    НЯМАШ ЛИ БЕЛЕЖКА ОТ ГОРАНОВ , КРЕДИТ НЕ ДАВАТ , ДОРИ И БЕЛЕЖКА ОТ БОКО Е БЕЗПОЛЕЗНА ПЪК И ТОЙ Е ПО МАГИСТРАЛИТЕ !