19 Май, 2020 15:11 1 804 3

Thyssenkrupp може да продаде стоманодобивния си бизнес

  • thyssenkrupp-
  • стоманодобив

Отделът е на второ място по продажби в групата

Thyssenkrupp може да продаде по-голямата част от своята стоманодобивна дивизия, заяви изпълнителният директор на компанията, отбелязвайки исторически обрат в стратегията на германския конгломерат, който е изградил 200-годишната си история като индустриален шампион в бизнеса. Това предаде Reuters.

"Вече нищо не е табу", отговори Мартина Мерц на въпроса дали Thyssenkrupp може да продаде мажоритарен дял в стоманодобивния си бизнес.

Главният изпълнителен директор на конгломерата съобщи, че групата е в преговори с други компании от индустрията относно евентуална консолидация. Мерц каза, че пандемията отваря нови възможности за сътрудничество.

"Ние разглеждаме пълния набор от възможности. Това включва всички форми на консолидация, включително сливания и поглъщания", обясни тя.

Фактът, че стоманодобивната дивизия вече не се счита за най-съществената част от Thyssenkrupp, представлява сеизмична промяна за компанията, която започва живота си през 1811-а, когато Фридрих Крупп създава фабрика за производство на чугунена стомана. Днес отделът е на второ място по продажби в групата.

Стоманодобивният бизнес на конгломерата страда от намалено търсене, евтин китайски внос и неуспешен опит за сливането с европейското подразделение на Tata Steel. Сделка бе блокирана от ЕК заради заплахата от покачване на цените на стоманата.

През последните 12 месеца акциите на Thyssenkrupp са загубили близо две трети от стойността си след редица предупреждения за печалба.

Някои инвеститори казват, че огромният конгломерат, който прави всичко от автомобилни части до подводници, трябва да бъде разбит на отделни бизнеси, за да постигне максимална стойност.

Източници на Reuters твърдят, че контактът между Thyssenkrupp и Tata Steel никога не е прекъсвал и двете групи все още са в преговори за консолидация. Според информацията, немският конгломерат е в дискусии и с шведската SSAB и китайската компания Baoshan Iron & Steel.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечката на Бриджит Бардо

    4 0 Отговор
    Това ли е пазарната икономика ? Да ти нареждат на бизнеса кога да продаваш и кога не .
  • 2 goni

    3 0 Отговор
    Боже! Чугунена стомана!:) Автора е толкова гола вода че му трябва водомер за да се измери!:) Предполагам че и останалото в статията е на същото ниво!

    Коментиран от #3

  • 3 човека е Чугун

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    Въглеродите не са му приятели, но в Гугъл- търсачката пише всичко.