20 Май, 2020 23:32 2 025 12

ЕК похвали България за бюджетния дефицит

  • ек-
  • ес-
  • българия-
  • похвала-
  • бюджетен дефицит

Като цяло банките са рентабилни и добре капитализирани и съотношението на необслужваните кредити намалява

ЕК похвали България за бюджетния дефицит - 1
Снимка: БГНЕС

България е единствената страна в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит от Договора за Общността - това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис при представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

Същевременно в доклада за страната ни се казва, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта, съобщи БНР.

В документа се подчертава, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, които са свързани и с изпирането на пари.

Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниско ниво на безработица, България бавно догонва останалите страни-членки и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, се казва в доклада.

Подчертава се също така, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизирането на икономиката.

Като цяло банките са рентабилни и добре капитализирани и съотношението на необслужваните кредити намалява.

Въпреки това България продължава да бъде сред страните с голям процент на необслужвани кредити, особено за нефинансовите предприятия.

Уредбата за надзор на небанковия финансов сектор бе укрепена, но в застрахователния сектор е необходимо допълнително действие.

Достъпът до здравеопазване е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване.

България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, които се дължат на замърсяването, се казва още в документа.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пройчо

    20 3 Отговор
    Тулупи!Спят до обЕд и после пишат критични доклади за Царството на Боко Скромния !
  • 2 Иво

    21 0 Отговор
    Положително заглавие със супер отрицателни неща в доклада
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скапаната Тиква

    19 0 Отговор
    С две думи: " Нямате никакъв напредък в областта правораздаване и корупция. Същите бандити сте си."
    За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.
    След 10 години ГЕРБ:
    Еврозона - НЕ
    Шенген - НЕ
    Отпадане на механизма за наблюдение - НЕ
  • 5 Пробита тиква

    9 2 Отговор
    В документа се съдържат и други критики и забележки към България като:
    - недостатъци, изискващи спешни мерки, за да се предотвратят изпирането на пари и финансирането на тероризма; прилагането на закони за борбата с прането на пари тепърва предстои
    - все още не са оценени по подходящ начин рисковете, свързани със схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и с виртуалните активи. не са разработени и изпълнени действия за ефективно прилагане на рамката за борба с изпирането на пари от страна на задължените субекти.- ефективността на изпълнението и прилагането на рамката за борба с изпирането на пари е ограничена, а използването на финансово разузнаване е недостатъчно
    - трансевропейската транспортна мрежа все още не е завършена, покритието и качеството на транспортната инфраструктура в България остават под средното ниво за ЕС
    - твърде бавно напредва изпълнението на реформите за ефективна публична администрация и на доброто функциониране на цифровото управление, включително електронното здравеопазване и електронните обществени поръчки; България изостава в предоставянето на електронни услуги и тяхното ползване от гражданите и предприятията следва да се насърчи. проблемите в областта на киберсигурността и сигурността на критичната инфраструктура също трябва да бъдат изцяло разрешени
  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Големи лицемери, тези от ЕК. Явно сегашните управляващи са им удобни, независимо, че хората са експлоатирани до безбожност. Какви похвали? За последните места във всички позитивни класации или за първите места във всички негативни? Може би за 111 място по свобода на словото?
  • 7 Ха ха

    7 0 Отговор
    Браво,малко преди полунощ та хората да не прочетат "хвалбите" към Боко,Гешефт и сие.Корупция,рекет и т.н.Ама банките работели добре.60/40 - обещаваш милиард даваш 30 млн.и ура ,спасихме положението.А Шкембе войвода дали се замисля за паспортите ,където ги продаде.
  • 8 Мда

    8 0 Отговор
    Ако не беше крадливата паплач в парламента, а хора мислещи за благото на народа, щяхме да сме просперираща страна, с толкова милиарди налети в страната и с такива природни богатства, а сега сме упадъка на Европа!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Курти

    6 0 Отговор
    Айде БОЙКО след тази платена публикация колко добре се развиваме е време да изтеглиш новия ЗАЕМ 15 МИЛИАРДА Твоите внуци пак ще се облажат
  • 11 някой

    2 0 Отговор
    НЕЩО ЗА ,, БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ ,, на обикновенния данъкоплатец? Защото на практика двата показателя, на държавата и на хората,често не кореспондират в една посока.
  • 12 тъте

    2 0 Отговор
    Голям цирк....