Last news in Fakti

21 Май, 2020 13:15 1 895 13

АИКБ против намаляване на ДДС за дрехи и лекарства

  • васил велев-
  • аикб-
  • ддс

АИКБ може да подкрепи евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9%, само като антикризисна мярка с временен характер

АИКБ против намаляване на ДДС за дрехи и лекарства - 1
Снимка: БГНЕС

АИКБ разпространи позицията си относно законопроекта за изменение на Закона за данък върху добавената стойност, изпратено до председателите на Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по бюджет и финанси към 44-то Народно събрание на Република България:

Асоциацията на индустриалния капитал в България е на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система на Република България, която е изготвена така, че да осигурява добри и предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната. Всяка промяна в системата би изложила на риск и би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неблагоприятни сигнали към предприятията и инвеститорите. Именно по тази причина, стабилността на данъчната система и избягването на каквито и да е промени в нея, особено след като е доказала своята адекватност посредством непрекъснатото подобряване на събираемостта и изпълнението на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано.

В същото време АИКБ отчита сериозността и дълбочината на предизвикателствата, пред които е поставена българската икономика и особено някои нейни сектори, поради мерките за предотвратяване на разпространението на епидемията от COVID-19. Във връзка с това приветства инициативите на законодателната и изпълнителната власт за предвиждане на мерки за подкрепа на икономиката като цяло, както и на най-засегнатите сектори. Като такива мерки приемаме предложенията за изменения в Закона за данъка върху добавената стойност, внесени от г-н Ципов и група народни представители. Обръщаме внимание на следните конкретни моменти:

АИКБ припомня отново позицията си, че следва да бъдат подкрепяни доходите на хората, за да могат да си плащат сметките и покриват разходите, а не да се субсидират цени или поемат разходи от бюджета. Затова ние не подкрепяме намаляването на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., правено с цел намаляване на цени за всички. Подкрепата на доходите на работещите в предприятията в затруднение с мярката за компенсиране на отсъстващия доход при спиране на работа или при непълно работно време (за времето когато не се работи) би помогнала за запазване на много повече работни места и би била много по-ефективна, ако бъде в съотношение 60/0 или 60/15. Така много повече предприятия, изпаднали в затруднение поради коронакризата, ще могат да се възползват от нея и да не извършват съкращения, а не само онези, които имат финансови резерви, за да доплащат нелогично и несправедливо възнаграждения до пълния им размер на работници, които не полагат труд.

АИКБ подкрепя принципно всички мерки, които биха „изсветлили“ трудовите правоотношения, биха увеличили доходите и стимулирали потреблението. В тази посока подкрепя увеличението на минималния осигурителен доход за икономическите дейности 55, 56 и 79 – Хотелиерство, Ресторантьорство, Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации от 610 лв. на 800 лв., като споделя мотивите, с които това е направено, и вярва, че подобна стъпка отразява икономическите реалности в тези сектори, след като е предложена от браншовите им организации.

АИКБ може да подкрепи евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9%, само като антикризисна мярка с временен характер, за подкрепа на сектора, като отчитаме, че дейността на хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене e най-засегната от мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19. АИКБ подкрепя и мярката, насочена към книгоиздаването и разпространението, тъй като тя обхваща и учебниците и учебните пособия, свързани с публични разходи, така че нейното въздействие върху бюджета ще е и по-ограничено.

Не споделяме позицията, че намаляване на ставката за тези два сектора трябва да е съпроводено с увеличаване на други данъци. По-малкото приходи в бюджета (от порядъка на 160 млн. лева общо за двата сектора) могат да бъдат компенсирани с повишена събираемост, повече приходи от осигуровки и подоходен данък предвид увеличения осигурителен доход, както и с намаляване на разходите на администрацията. Даже и нищо от това да не се случи, бюджетният дефицит би се увеличил от едва 2,8% на не повече от 3,0 %. Това не представлява някакъв сериозен проблем предвид прогнозата на Европейската комисия за бюджетен дефицит за останалите страни в Съюза от 4,8% до 11,1% или средно за държавите членки в размер на 8,3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калитко

    4 0 Отговор
    Една част от хакерите вече са на страната на просяците !!
  • 2 Активист на БКП

    8 0 Отговор
    Защо на лекарствата,не ???
  • 3 зср

    8 4 Отговор
    Ресторантьорите и хотелиерите бяха затворени 2 месеца, сега ще им намалят ДДС за 2 години. Това е прекалено. Най- справедливо е на никого никакво ДДС да не намаляват.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 asd

    8 0 Отговор
    Много ясно. Нали трябва да се смуче отнякъде. Ако намалят ДДС, ще поискат "някои си" да си плащат данъците.
  • 5 Наложително е въвеждане

    10 0 Отговор
    На прогресивно подоходно облагане, защото някои хора, получават по 300-500 Хиляди лева месечни заплати, а народът мизерува и гладува!
  • 6 Старото Хасан бей

    8 0 Отговор
    Тия от АИКБ им е много лесно, бре! Нали си теглят ДДС-то, та не им пука изобщо за останалата част от народонаселението, пардон, раята. Плащат данък си само данък печалба на база 10% от каквото те си знаят, а какви заплати плащат и на какви заплати осигуряват своите работници? Хайде те първи да се изсветлят, а? Иначе се загрижили за предвидимите условия за бизнеса в България. Загрижили се и за хората, които уволняват. Ама много се грижат и за справедливостта - да не се плащат "несправедливо" заплати!!! Първо да се научат да ги плащат справедливо, пък тогава да говорят! Щото от тяхната и на такива като тях справедливост от България избягаха милиони можещи българи.
    А с какво ще допринесе за увеличаването на всеобщата несправедливост намалението на ДДС за лекарства, храни от първа необходимост и дрехи? Освен че ще облекчи бюджета на българските семейства от плащането на и без това несправедливия в момента ДДС?
  • 7 Старото Хасан бей

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "зср":

    Хай, батко, много умно човек си ти!!! Кой плаща ДДС-то бе, аланкоолу?
    Това даждие от раята се сбира, не от ханджиите.
  • 8 Фирмите

    6 0 Отговор
    В които ръководството получава огромни заплати, с цел покриване заплатите, на черно, за да не плащат осигуровки, трябва да бъдат озаптени. Лесно ще бъдат намерени, по ниските заплати на работниците. Тази, от снимката, много лаком, бе! По надочните му дъги личи...
  • 9 На този специялист,

    5 1 Отговор
    Бих му направил ревизия, на касовите наличности, около плащането на заплатите и е готов, ама властта не иска! Борисов! Цял народ на теб разчита!

    Коментиран от #11

  • 10 Най-справедливо,

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "зср":

    Е богатите да плащат повече преки данъци! Факт! Да си плащат осигуровките върху реалните заплати, на работниците и служителите си. Трябва данъците за плащачи, като този, от снимката, да бъдат такива, че Он, да няма интерес, Законов, да прави далавери! Корпоративният и по ЗОДФЛ данък трябва да е висок, а вторият прогресивен! Държавата ни си създаде богаташи, каквито “ в други държави и при други условия, се създават за столетие”, както е казал Гошо тарабата! Време е да се направи нещо, за народа!
  • 11 едър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "На този специялист,":

    Е, ти намери на кой да разчиташ. Със същия успех можеш да разчиташ на кварталния помияр Рошко, да те пази от крадци. Малоумна работа.
  • 12 0000

    1 0 Отговор
    Асоциацията на ненаялите се
  • 13 КАСАПИНА

    2 0 Отговор
    Тоя трябва да се изгори жив