Last news in Fakti

28 Май, 2020 14:27 2 183 10

Диференцирано ДДС за ресторантьорите – предимства и недостатъци

  • ддс-
  • ресторант-
  • кафене-
  • приходи

ДДС е данък, който се плаща изцяло от крайния потребител

Диференцирано ДДС за ресторантьорите – предимства и недостатъци - 1
Снимка: БГНЕС

Загубите в туристическия, ресторантьорския и хотелиерския сектор са много сериозни. Парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти и за книги. Мярката за диференциране на ДДС за някои бизнеси е временна – от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" коментира в "Нашият ден" по БНР:

"Безспорно трябва да има компенсиране на засегнатите браншове, но не по този начин. Вероятно намаляването на ДДС не е правилният механизъм, по-скоро трябва да се мисли за директни субсидии към директно пострадали или застрашени бизнеси. Защото ДДС е данък, който се плаща изцяло от крайния потребител. Т.е. всички по веригата преди потребителя – ресторанти, производители, транспортни фирми – те само трансферират този данък, начисляват го, ползват данъчни кредити...

Когато се намалява ДДС за даден бранш, трябва да се мисли какво ще донесе това на крайния потребител, който носи цялата тежест на този данък. В България по закон всички цени трябва да се обявяват като крайни цени с всички включени данъци и такси в тях.

Потребителите трябва да знаят, че за тях облекчението няма да се усети по никакъв начин."

Диференцирано ДДС трябва да има за видове стоки и основни храни, категоричен е Богомил Николов.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, коментира временната мярка за диференциране на ДДС за ресторантьорския бизнес:

"Това е изключително смело политическо решение, много навременно и ще спаси нашия бранш. Няма да фалират много заведения. Без тези мерки биха фалирали 50% от бранша в национален мащаб."

Алибегов подчерта, че по-важното предложение е това да се вдигне минималната работна заплата на 800 лева, което е безпрецедентно по време на криза. "Това вече е финализирано. Ако се приемат и на второ четене промените в Закона за ДДС, от 1 юли минималната заплата в нашия бранш ще стане 800 лв. Надяваме се на по-голяма събираемост на ДДС."

"ДДС има значение, когато има работа, когато има хора, когато има оборот", подчерта Алибегов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Поредната

    7 0 Отговор
    лудост !
  • 3 пунта мара

    4 0 Отговор
    ддс то на кое пада никой не казва .В ресторанта има напитки алкохол вина храна .Пада само на храната другото е същото.Да сподели последния софиянец
  • 4 Хлъц

    8 2 Отговор
    Ако не е чист лобизъм,другото означава пълен к,р,етенизъм.Убеден съм,че е първото.И защо залагат над 18 месеца срок? За няма два месеца ,да им отпуснеш до края на следващата година ,да прибират единадесет от всеки двадесет лева е наглост! Кое го налага? Ковид ще продължи есента,зимата,пролетта и лятото ,кое ги подлага на бъдещи загуби? Всички са на " хранилка" до един.Или са косвени съсобственици,или собственици на хотели,дискотеки,ресторанти,или фирми за доставка.През рода,семейство.За мен е чисто престъпление.Как тоя- напомпания ще вдигне общия процент към фиска.С девет процента? Или същия ще ми продаде филето с 11% пи евтино? Узаконена кражба,през време на обща стагнация.

    Коментиран от #6

  • 5 Краен потребител

    9 3 Отговор
    Минималната в тия браншове 800лв. толкова ли е важно кръчмарството за икономииката? Пак всичко на нашият гръб решението е едно бойкот на тия браншове до пълният им фалит и затваряне да видим тогава как ще крадът от данъците ни ???
  • 6 честен ресторантиор

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хлъц":

    ние ресторантиорите не искаме понижение Това е прах в очите на хората
  • 7 сиганин

    1 1 Отговор
    ти пък колко данаци плати
  • 8 И работниците губят

    6 0 Отговор
    Но никой от управляващите не намалява цените на здравните вноски, местни данъци и такси, винетки. Защо на бизнесмените им се намалят данъците, при положение, че разполагат с имущество за милиони, а на бедните, които нямат нищо и са с празни джобове, въобще не им правят и стотинка отстъпка, дори им гласят нови увеличения на данъците. Както инат предвид управляващите - това е сатанинска гавра или опит за избиване на работниците, които построиха този свят - пътища, сгради, пристанища, кораби, болници, държавни институции и така нататък
  • 9 Помня и още как

    2 1 Отговор
    Ще бъде много весело. Някога имаше една инструкция за състава на сткооборота на дребно. Та според нея, вареното яйце в ресторанта беше кухненска продукция, а в кафе-сладкарницата - не. Ще попитат по-младите каква е връзката. Ами проста работа, за кухненската продукция се плащаше повече на персонала, а за готовите стоки по-малко. И когато на голям началник от статистическия институт бяха показани две яйца с въпроса кое е готова продукция, той започна да се смее и каза, че е време тази дивотия да бъде премахната. Да, ама не. Тя си продължи до падането на бай ви Тоша. А бат’ ви Бойко реже клона, на който седи.
  • 10 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Образованието и здравеопазването са "приоритет" за нашите политици.За това Читанката и Аспирина с ДДС от 32 % ! Ракията плаща и акциз и ДДС !? Както и аз - плащам и "винетка" и "пътен данък" !? Върви ги разбери тези с "държавните бензиностанции" ?? Те насита и наяждане нямат и когато налагат тегоби, данъци, такси и акцизи ....... МИСЛЯТ ЛИ , ИЗОБЩО ? Дават ли си смвтка какъв е дохода на чичо ? Удвоете бюджета и щата на НСО - трябва да се пазите от ЛЮБОВТА народна .........