Last news in Fakti

29 Май, 2020 09:21 3 472 10

Стара идея се възражда

  • магазини-
  • неделя-
  • работа

Магазините в неделя да не работят

Стара идея се възражда - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус възроди една стара идея – магазините в неделя да не работят. Преди време тя беше обсъждана от редица държави от Централна и Източна Европа. Словенските власти вече одобриха законопроект, който постановява магазините да останат затворени в неделния ден. Хърватските власти отказаха от въвеждането на пълна забрана, но идеята предизвика публичен дебат дали търговците на дребно трябва да работят само 14 недели в годината.

B Cлoвeния 95% oт члeнoвeтe нa пpoфcъюзи пoдĸpeпят зaтвapянeтo нa мaгaзинитe в нeдeля, дopи и тoвa дa oзнaчaвa пo-ниcĸи зaплaти. 75% от хората в страната подкрепят забраната, сочат данните от най-ново проучване.

Унгария въведе подобно ограничение, но през 2016 г. го отмени. Полша обмисля премахването на забраната, с цел подкрепяне на бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неокомунизъм

    14 2 Отговор
    Всичко затвара, само държавните магазини и бензиностанции остават.

    Коментиран от #9

  • 2 Марио

    29 4 Отговор
    Ми то само в неделя хората са свободни и могат да си пазаруват без да бързат.Що за глупост!!
  • 3 дърт шофьор

    9 7 Отговор
    А бе, хубаво си беше в извънредното положение. Сега изпълзяха женичките с количките по улиците, и настана ужас!
  • 4 Мислещ

    21 2 Отговор
    Да, той вирусът през седмицата почива, а неделите вилнее с пълна сила.
    А понеделник хич няма да се струпат повече хора и да е в пъти по-опасно (Ако приемем, че изобщо има някаква опасност и не ни будалкат).
    Навсякъде "титани" на мисълта.
  • 5 12345

    12 3 Отговор
    То в Словения открай време е така. Даже в събота малко магазини работят, а вечер всичко е до 19,30. Пълен кому-низъм. Според мен е адски тъпо.
  • 6 Буко Баламата

    9 1 Отговор
    А нас какво ни интересува какво ще правят в Унгария и Словения@@
  • 7 Шекспир

    7 1 Отговор
    Голяма тъпотия.Магазините са частни и всеки си решава как да работи.Някой ще ми обясни ли какво ще се постигне с такава мярка
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Търговците винаги са били и ще останат "царските хора". Важно е какво искат те !!Търговията е важен отрасъл в икономиката на една държава. Тя не произвежда нищо, но смъквайки огромни печалби / втора след Фармацията, която все пак създава нещо/ е основно перо в държавния бюджет ! Безспорно, в търговията се иска много и сериозна работа ! И там работят хора, които искат да празнуват заедно с останалия свят. Но точно в почивния ден множеството има време да напазарува !? Казусът е сложен. Не напразно в Унгария има колебания. Не разбирам все пак, защо Държавата трябва да се намесва законово. Който иска да работи - който не иска, не иска !!