Last news in Fakti

29 Май, 2020 14:56 1 680 14

Танева: 5 млн. т. ще е добивът на зърно

  • зърно-
  • пшеница-
  • добив

България остава голям нетен износител на пшеница

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, по същия начин ще се определя и цената. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет след заседание на Консултативния съвет по зърното, съобщи dariknews.bg.

Песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 млн. тона, реалистични са 5 млн. тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 млн тона, каза тя.

"Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15% по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 млн. тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места", обясни Десислава Танева.

По искане на земеделски стопани, които имат пропадане на площите заради засушаването се извършват обследвания и към момента има издадени констативни протоколи за 28 хил. дка в посочените райони на страната, където валежите са били от 10 до 30 на сто от средната месечна норма, посочи земеделският министър. За тези стопани, чийто площи да пропаднали на 100%, се предвижда държавна помощ, каза министър Танева.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Венцислав Върбанов обясни, че основният извод на форума е бил, че няма заплаха за зърнения баланс, въпреки локалните проблеми. Те са главно в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област. Стопаните със 100% пропаднали площи ще получат държавна помощ, увери Върбанов. От Софийска стокова борса очакват доста добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до увеличаване на запасите и не се очакват никакви сътресения на пазарите, каза още той.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите каза, че по информация на членовете на асоциацията състоянието на пшеницата е сравнително добро. Според него се очаква реколта от около 4,2 - 4,3 млн. тона пшеница, което е с 30 на сто намаление спрямо предходната. Проблемите са регионални - за Североизточна и Източна България, където пропадналите площи са около 240 хил. дка, каза Костадинов. "Надяваме се падналите последната седмица дъждове да стабилизират нещата. Надяваме се също да намерим инструмент, с който да обезщетим и стопаните, чиито площи не са пропаднали на 100%", коментира Кастадинов.

Мариана Кукушева, член на УС на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България, също потвърди, че хлебният баланс на страната е гарантиран и поскъпване на хляба няма да има.

Категоричен спад на дохода има при розопроизводителите, именно те ще бъдат едни от първите подпомогнати, добави Танева.От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предпрятия - 50 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 голяма хвалба

    8 1 Отговор
    И ще бъде изкупено на безценица от гладните Щати.

    Коментиран от #3

  • 2 Ей я на

    9 0 Отговор
    Неуспоримата кандидатка за Сливенския !
  • 3 Бау

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "голяма хвалба":

    САЩ са едни от най-големите производители на пшеница на планетата. Преди тях са само Китай, Индия и Русия. Не ги мисли ти тях.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Пико

    8 2 Отговор
    За сведение на българите.По време на калпавия ,,социализъма"годишния добив минаваше десет милиона тона.Оставяме настрана всичко друго българско и родно на пазара за плодове и зеленчуци.--,,Да ама нямаше банани и се редяхме на опашка за тях".Бяха ни жизнено необходими.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Никога не е

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пико":

    Минавал 8 млн.тона общо при соца,пшеница царевица слънчоглед.
    Последните години сме твърдо над 9 млн.тона
  • 6 Бау

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пико":

    Няма никакво значение какво произвеждаш и какво количество, а колко печелиш от него. Швейцария няма добив на злато, но това не им пречи да имат бизнес за 90 млрд. долара на година. Голям праз че сме произвеждали еди какво си по време на любимия ти соц като още тогава сме били безнадежно изостанали от Западна Европа.

    Коментиран от #9

  • 7 Да бе,да!

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бау":

    Обора бил най голям производител.Минало- бешело! За последните две години ,Русия е не само световен рекордрдъор по добив,но и световен износител на хлебна пшеница.За миналата година имат добив от 51 милиона тона! Без конкуренция! Данните са от Европейски борси за зърнени култури.Ти си продължавай с мантрата....Нашите джуджета най високи!

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пико

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бау":

    О свещена простота.
  • 10 нашия

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бау":

    И Казахстан
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе,да!":

    Да така е, но 200 кг/дка в Русия е норма, а у нас провал.
  • 12 Европейската

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе,да!":

    част на Русия е 36 пъти по-голяма от територията на България, а излиза че произвеждат едва 10-пъти повече пшеница от нас.
    Което означава, че българското зърнопроизводство е около 3 пъти по-ефективно от руското.

    Айде, почвайте да слагате минуси

    Коментиран от #13, #14

  • 13 сега

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Европейската":

    погледнах че обработваемата площ в Русия е 1265000км2, а тази в България 35000км2, отново разлика от 36 пъти в полза на Русия, което значи че сметките от предния коментар са верни.
  • 14 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Европейската":

    Най-лесно е да усвоят териториите за пшеница.Все пак не е необходимо много работна ръка на малко разстояние от нивата.Така,че ако пожелаят лесно ще разорават нови целини.Ако пазарът пожелае те имат накъде.А ние какво правиме?И малкото останали зеленчукови градини със зърнени култури ли ще ги засееме?