Last news in Fakti

30 Май, 2020 09:55 4 955 60

Ресторантите няма да намалят цените

  • ричард алибегов-
  • ресторанти-
  • цени-
  • ддс-
  • служители

Парите от намаленото ДДС ще се инвестират в служители

Ресторантите няма да намалят цените - 1
Снимка: БГНЕС

След като парламентът прие предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ДДС за ресторанти, кетъринг услуги и книги да пане от 20% на 9%, редица финансисти и икономисти изказаха мнение, че това ще доведе до увеличаване на данъка за други браншове. Самият министър на финансите Владислав Горанов също бе против.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че мярката представлява едно смело и навременно решение, от страна на премиера Бойко Борисов. По думите му в Европа масово прилагат същите действия по отношения на ресторантите и заведенията, защото това е най-засегнатият бранш от кризата Ковид-19.

"Това ще ни помогне да избегнем 50% фалит. 30-45% от ресторантьорите не работят. Клубната сцена е затворена. Почти целият сектор не работи. Ние сме единственият бранш, който е затворен", посочи Алибегов пред Bulgaria ON AIR. По време на срещата между премиера и ресторантьорите, на която се взе решението за намаляване на ДДС, Борисов призова бранша да намали цените. Алибегов заяви, че цените няма да бъдат намалени, но за сметка на това ще инвестират в персонала и минималният осигурителен праг ще бъде вдигнат от 600 лв. на 800 лв.

"Това е мярка за бизнеса, не за потребителите. Цените няма да падат, ще инвестираме в персонала обаче", уточни той. Ресторантьорският бранш бе упрекван не веднъж и за това, че не работи "на светло". Според Алибегов намаленото ДДС ще доведе до висока събираемост.

"Ние сме се свързали с колеги от Гърция и Румъния. Там събираемостта е скочила многократно след намаляването на ДДС. Тук също ще скочи. Всичко това ще проличи октомври догодина", подчерта той.

Председателят на Асоциацията на заведенията прогнозира, че браншът ще се възстанови през втората половина на 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това няма значение

    88 5 Отговор
    Защото и без друго няма да ходим да пълним мутренски тарикатски гуши

    Коментиран от #46

  • 3 Зевзека

    61 3 Отговор
    Аз помислих че ще ям кебапче за 0.50 стинки ама ядец . Пак ще ме брулят здраво
  • 4 Кейк със изненади

    61 3 Отговор
    Аз пък си мислех тази година да не ходя в гърция с хладилна чанта, понеже цените тука ще паднат....тоя пак ме отказа....
  • 5 Йозеф

    66 1 Отговор
    Железна маркетингова логика. Този е титан на търговията, няма да свалят цени в празни кръчми, но разликата от намаленото ДДС ще инвестират в персонал. Пита се, първо, от къде ще дойде разликата и второ, защо му е още персонал в празните заведения? ×-----------× За не-кръчмарите читатели обяснявам - надценката в заведение е между 300 и 400%, иначе няма смисъл да работи, не може да се покрива култов наем, заплати, осигуровки, режийни и да остава печалба. Ако е семейна кръчма и не плаща наем може да си позволи да работи на 150-200%

    Коментиран от #24, #34

  • 6 911

    46 3 Отговор
    А колко от т.н. ресторантьори внасяха ДДС до сега? Я има, я не 10%.
  • 7 БОЗА

    64 0 Отговор
    Значи ще си гледат празните кръчми...и ще се чудят,как да плащат на персонала... ;-)))))))

    Коментиран от #14

  • 8 Хайде

    38 1 Отговор
    На гювеча.От двайсет лева,официално и законно " скромните " единадесет лева директно в кесията.На собствениците! Държавата на дефицит,предстои нов бюджет,придружен неумолимо с нови милиардни кредити,но важното е,хотела,и ресторанта да не губи! Та да попитам: Вярно е,затвориха,но кой? Заведенията по градовете и столицата.Другите какво затвориха- кръчми,ресторанти ,хотели по морето? Та те и така не работят по това време.Без вируси,бактерии винаги са били зазимени.С тези 9% просто им " подаряват" по 11% ,като компенсации от бъдещ намален оборот- тоест печалба..Няма такава държава никъде.За узаконени бухалкаджии- 75 милиона!? За шишета и джамове( комшииски) ,отново милиони,за ритнитопка на милиардер,пак милиони. За пенсионери," доброволно" напуснали,в неплатен отпуск два- три месеца ( нулев доход) един нулев марков! Отивай на борсата.Но там ти друсват такива условия,че реално от 100 човека,получават грошове,едва 30-40 човека.Другите официално писмо че не" отговарят" на условията.И те се отказват изобщо.За 5 милиона чифтокопитни и 121 овчаря стигат.Със здрава" законова" гега! Удрии боко,удри! Офсата само от тояга се плаши!

    Коментиран от #11

  • 9 Дима

    52 2 Отговор
    Те хората показаха, че масово не искат да ходят и да плащат по 5,6 пъти по-високи цени на салати, мезета и алкохол.
  • 10 Чичо Гошо

    48 2 Отговор
    Аз пък няма да ви влизам в ресторантите
  • 11 Госあ

    37 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хайде":

    Ами много точно казано за летните курорти. А всъщност, какво направиха продавачите на кебапчета с 500% надценка в другите населени места- уволниха служителите си или ги пуснаха в неплатен. И защо тогава им дават пари ??? И защо трябва да им плащам с 500% надценка, че и данъците да им плащам???

    Коментиран от #47, #58

  • 12 Пунта Мара

    53 2 Отговор
    Спираме да ходим в кафенето и ресторанти. Приходите няма да се вдигнат нито на събираемостта на данъците, нито на печалбата ви. Като искам ресторанти ще ходя в Гърция, Сърбия и Турция. Вие да го буфате

    Коментиран от #56

  • 13 Шкембаро

    38 1 Отговор
    Хахаха клоуни... Първо трябва да си намерят балъци да им бачкат(то няма вече) после и клиенти амсалаци.. Трудна задача. На гръцкото море ми е най добре.. Ще оставя едни 4-5000€ с кеф! За тулупите 2-3 лева ще отделя.. и да целувате ръка че и толкоз няма да има другуят път!
  • 14 Чичак

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЗА":

    И Ток вода наем. Честито

    Коментиран от #21

  • 15 Фен

    32 3 Отговор
    На тия колко им е ДДС им е все тая, те и без това издават основно фалшиви касови бележки. Добре, че поне им вдигнаха осигуровките, че и там всичкои са на минимална заплата.
  • 16 Абсурдистанска реалност

    41 0 Отговор
    Не 400%, 4000% си я направете надценката.
    Сготвена храна от възможно НАЙ-евтините боклуци по борсите,персонал който те гледа на кръв и за каквото и да попиташ те удрят две думи: НЯМА/НЕМОЖЕ !
    Яжте си,пийте си и си плащайте надценките.
    Доказани мошеници.
  • 17 никой

    36 0 Отговор
    А на персонала ще казва, че няма оборот, няма печалба и няма да инвестира в персонал. Всички знаем колко му свиди на бизнесмена, когато трябва да плаща.
  • 18 Шекспир

    29 0 Отговор
    Пунта мара.Те и сега дават по 800лв но 200 са под масата тоест няма да увеличават заплатите а ще "отпуснат"малко повече за осигуровки.Идеята беше да паднат леко цените за да има клиенти но не би.
  • 19 Лекар БГ

    28 0 Отговор
    Как да "изсветлим"един от най-сивите сектори?
    Премиерът се срещна с тях и им намали ДДС-то.
    После рече"Това е грешно решение,ама ще опитаме,разчитам,че ще са съвестни и ще внасят в Хазната повече....".Значи,правя 2 извода.
    Първо,вместо да коригираш сивия сектор,ти го галиш по главицата,за сметка на другите.С добро да ги приучиш,да издават фискални бонове.Второ,решението било грешка.Но тъй като е "единствената"такава за 11г.-значи,може.На фона на такива чутовни успехи и постижения,какво тук значи нЕкаква си грешчица......можем да си я позволим,един вид.Изобщо,новите прочити на ББ по отношение на финасиите на Държавата.А Той е специалист,знае ги тези неща.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БОЗА

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чичак":

    Първо се разбягва персонала-с кожата си усещат,накъде отиват нещата...тези,които останат почват да покрадват...излиза ти име...и се завърта спирала... ;-)
  • 22 Мдаамм

    32 0 Отговор
    Тоя наглец соПственикът на Рафи ууу тераса бар..... Като и да е аз силно се съмнявам да спазват мерките по заведенията . И затова предпочитам от магазинчето количка биричка дезинфекцирам си ги и айде на някоя пейка на слънце( дано се оправи времето скоро де) . Пък това за инвестирането в персонал ше коментирам така - Ха ха ха това беше много смешно!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Над 1000% е надценката

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    По кръчмите ...

    Коментиран от #30, #31

  • 25 Няма как ръка да ви целуват защото

    23 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чичо":

    Почти на никоя мутра ресторанта не е основна дейност ами имат още бизнеси дето носят пари а ресторанта е да се показват пред познати и котенца😂😂😂да се правят на тежкари и принципа им е кои флезне трябва да се дере пък ако ще да не влаза
  • 26 Нагляри

    31 0 Отговор
    Не само, че не са свалили цените, но и са завишени. Искат да си избият месеците през които бяха затворили. Нищо не заслужаваха тези! Трябваше да се намали ДДС-то на храни и лекарства.
  • 27 Тито

    28 1 Отговор
    Много скоро половината от този бизнес ще фалират и ще затворят поради липса на клиенти туризмът във световен мащаб ще фалира може би от50-70.процента.
  • 28 Няма да ходим на кръчми и това е

    24 0 Отговор
    Тогава, защо им намалят ДДС то?
    Да си готвят и се черпят сами, това е бранш, отдавна катастрофирал .
  • 29 волен сидеров

    17 0 Отговор
    а така,ще имат клиенти още малко време и ще фалират
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Селянин

    24 0 Отговор
    Отново ще почивам както преди 30 години. Дене ще ходя на реката ще се къпя и ще ловя риба. Вечер ще седна под лозницата ще си пия домашната ракийка ще си хапвам от моите зеленчуци и ще слушам песента на щурците. А за хотелиерите и ресторантьорите не ми пука. И без това пазарът е пренаситен с тях
  • 33 Гост3

    11 0 Отговор
    Кога ще намалят цените,преди да фалират ли?
  • 34 Insolance

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    Това за 300-400,% го знаем, а то няма да има клиенти, защото повсеместно изпуши икономиката.- счетоводител:-)
  • 35 Мамата

    12 0 Отговор
    Ще има яко фалити.Явно не си взеха урока и този път...
  • 36 Бообм

    15 0 Отговор
    Бойко ни краде данъците и ги подарява на мутрите си. После ни приканват да ходим по cмиpдящитe им кръчми да ни тровят с фалшивият си алкохол за да им спасяваме "Бизнеса" .
    Докато лекарствата и храната ни е на баснословни цени и данъци
  • 37 Толупиос EU

    3 11 Отговор
    Ами не мрънкайте че всичко ви е скъпо,а се борете за по високо възнаграждение,доходите ви са бедняшки беее миризливцииии.....
  • 38 Светла

    11 0 Отговор
    ако беше намалено ддс-то на хранителните стоки всички щяха да са по-добри обикновените хори, а и ресторантите, които се предполага че използват хранителни продукти, в момента обаче за пореден път сме свидетели на кривите разбирания на бай ганьо-намаление за най-незаслужили и сив бранш, увеличение на цените на доста места-българина в момента е останал без пари, а и желание да ги харчи ако ги има много няма, туристи в световен мащаб също няма да има кои ще дойде да диша дим и да яде зле приготвени полуфабрикати на тройни цени -една вечер за фукнята макс, ама после, може би затова е намалението като почнат да фалират масово ще кажат ми ние ви намалихме ддс-то к'во искате още
  • 39 Васил

    11 0 Отговор
    Даже и да намалят ДДС-то % и да не плащат заплати на персонал пак няма да намалят у нас надценките са над 100% Един път казват че имат малък оборот а другият път че стоката е търсена.
  • 40 Таня

    1 1 Отговор
    Как може в България да има д-ри,д-ти които
    да казват:стой на течението (вируса),нищо
    няма да ти стане???????.Нека те да стоят!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Иван

    7 1 Отговор
    Ако искате да плащате заплатите на персонала на ресторанта, да купувате нов джип на собственика на всеки няколко месеца и да се чудите къде отиват всичките ви пари - ходете често на бг ресторант или бар. Там една бутилка водка на цена 10 лв в магазина ще ви легне 40-50 лв. Естествено, в бара търсите атмосфера, социален живот... Вероятно тогава няма да ви пука, че за 10 години ще сте оставили поне 20 хил лв в същия бар...
  • 43 ддс

    7 0 Отговор
    Ще намалят цените, никой не е по голям хората.

    Просто хората спряха да посещават ресторанти често.

    А парите е ясно. Собствениците пак ще ги инвестират в оборудване за любовници, скъпи коли и т.н. Казват му " развитие на персонала и служителите".
  • 44 ДАаааааа

    8 0 Отговор
    Това с намаленото ддс е пълен провал!За да напълните хазната,ще преразгледате бюджета,ще вдигнете я ддс на нещо друго,я данък печалба ,я други такси и данъци-да ни съдерете г..овете,заради някакви кръчмари,които няма да намалят цените.А в Австрия раздадоха ро 25 евра на глава,да отидат на кръчма и да потръгне бизнеса.Ама там холата мислят с горната си глава!!
  • 45 Боби

    6 0 Отговор
    Диалектен речник в заглавието: намалят(намалям), вместо "намаляват"(намалявам).
    Е, щом и министърката казва неколкократно в интервю "преценям",...
    Боже, пази България от лумпените в управлението. И не само от тях. -(
  • 46 Малчо

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Това няма значение":

    Никъде няма наредба че бедните и немощните трябва да посещават ресторанти. Никой не те кара насила и да завиждаш на хората дето го правят.
  • 47 MONI

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Направо отваряй ресторант щом така смяташ печалбата. Ще видиш колко е лесно и колко богат ще станеш за два три дни. А и нищо не се работи седиш пиеш и щипеш сервитьорката по бузите и всеки идва и ти хвърля кинти.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 масов консуматор

    5 0 Отговор
    Това нямаше нужда от казване. Беше ясно, че ще инвестират в бентли и майбах.
  • 51 ттт

    5 0 Отговор
    Аз на ресторант ходя само на морето. На море ходя в Гърция.
  • 52 dsсса

    6 0 Отговор
    Не само в ресторанти. Аз вече и в кафенета не ходя. Правя си го в къщи. На път си нося термос.
  • 53 Факт

    6 0 Отговор
    На ресторантите съм обявил бойкот а на почивка ще ходя в Гърция. У нас само на диво къмпингуване със скарата! Така че изобщо не ме интересуват родните заведения и хотели.
  • 54 Вуте

    7 0 Отговор
    Щом според ресторантьорите цените ще останат същите, а събираемостт ще се увеличи, предлагам в ресторантите ИМ да си се СЪБИРАТ само те! И аз като 53 ще заложа на Гърция.Там поне Ангелкова няма да ме стряска на плажа.
  • 55 Прогноза за времето

    7 0 Отговор
    Това лято по морето ще бъде много ветровито, защото всички ресторантьори ще духат яко супата.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 селянин без колело

    0 0 Отговор
    ще стоим на село и ще пестим,и колата няма да карам икономия и по чуждо няма да ходя ще пестя
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 uwofufekufl

    0 0 Отговор
    щом нещат никво намаляване на ДДС
  • 60 Ник Гешев

    0 0 Отговор
    аз съм пенсионер с 1200 лв, от нефтозавода ,мислех си че лятото няма да излезна от капаните по плажа,ама сега при това положение май......