Last news in Fakti

5 Юни, 2020 23:28 3 397 4

Над 70% от изплатените застраховки през първото тримесечие са за автомобили

  • застраховки-
  • гражданска отговорност

Веднага след това са застраховките за пожар и природни бедствия, според данни на КФН

Над 70% от изплатените застраховки през първото тримесечие са за автомобили - 1
Снимка: БГНЕС

Плащанията на обезщетения за Моторни превозни средства (МПС) държат най-голям дял на изплатените суми по различните видове полици, които предлагат застрахователните дружества у нас. Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за първото тримесечие на 2020 г.

През първите три месеца на 2020 г. 70.7% от обезщетенията са свързани с МПС. Това включва задължителната „Гражданска отговорност”, „Гражданска отговорност на автомобилистите”, „Гражданска отговорност на превозвача” и „Гранична гражданска отговорност”. В същото време предявените претенции към застрахователите за изплащане на обезщетения към края на март 2020 г. са 121 900.

На второ място са обезщетенията от типа застраховка „Пожар, природни бедствия и други щети на имущество”, чийто дял е 15.2%. Този вид застраховка покрива индустриални пожари, земеделски застраховки, застраховка при вандализъм и кражба и застраховка на животни. Челната тройка по изплатени застраховки се оформя от полиците от вида „Злополука и заболяване“ – общо 6.1% от всички, отбелязва economic.bg. 

Значително по-нисък дял имат застраховките за обща гражданска отговорност (2.3%), като и тези за помощ при пътуване (едва 1.1%).  Възможно е за ниския дял да допринася обявеното в средата на месец март извънредно положение, което драстично удари пътуванията. 

Изплатените застраховки в графа „релсови превози“ и „плавателни съдове“ пък са съответно с по 0.2%. Това всъщност е и най-малкият дял на изплатени суми.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щмрък

    4 1 Отговор
    А аз търкам талони с някаква баница.Пише,че може да ми върже та това работя от вкъщи по време на пандемия.
  • 2 оня с коня

    10 0 Отговор
    Пище в статията за разни Проценти на изплатени застраховки по видове,после пък се споменават някакви числа на ИЗПЛАТЕНИ СУМИ...ЗАЩО обаче Мисирката не си е направила труда да зададе въпроса на Застрахователите КОЛКО са ИМ общите постъпления,та като извадим от тях Изплатените,да разберем С КОЛКО СА НИ ОДРАЛИ и са го сложили в Бездънното си джобче?А може и да е зададен подобен въпрос на Застрахователите,но те да не са отговорили тактично...Ама да каже Мисирката му с Мисирка:"Казаха ми Разходите си,но НЕ МИ КАЗАХА какви им са Приходите ВЪПРЕКИ че ги питах НЯКОЛКО ПЪТИ"!

    Коментиран от #3

  • 3 Ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    То е много сложно държавата да провери колко с нули им влизат годишно.Особенно пък задължителната гр.отговорност.Просто Черепа не е застраховател,а това са ТИМ и СИК(някогашните).
  • 4 ЗаСтрахУловка

    1 5 Отговор
    Не плащай ако си безстрашен и безсмъртен