7 Юни, 2020 20:47 2 649 19

Ягодите евтини, но шопската салата поскъпва

  • зеленчуци-
  • плодве-
  • салата

Цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица със 7,23 процента

Ягодите евтини, но шопската салата поскъпва - 1
Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през тази седмица с 1,36 на сто, до 1,545 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.

Цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица със 7,23 процента, до 2,23 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпват с 6,3 процента и се продават по 2,36 лева за килограм. Цената на картофите пада с 4,6 на сто и те се продават по 0,83 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 27,7 на сто, до 0,96 лева за килограм на едро. Морковите поевтиняват с 3,8 процента и се търгуват по 1,01 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със 17,4 на сто, до 0,57 лв./кг. Червените чушки от внос поевтиняват с 2,4 на сто, средно до 3,30 лева за килограм. Зелената салата поевтинява с 16,7 на сто, до 0,55 лева за брой.

Ябълките поевтиняват с 0,5 на сто, до 1,94 лв./кг. Лимоните поевтиняват с 5,8 на сто и се продават по 3,30 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,11 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с 18,2 на сто и се търгуват по 3,34 лева за килограм на едро. Ценатата на черешите падна с 15,6 процента на едро до 2,76 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1,3 на сто и се търгува по 6,95 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", поевтинява с 1,5 на сто и се купува по 11,35 лв./кг. Олиото поскъпва с 2,7 на сто и се търгува по 2,09 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 0,8 на сто и се продава по 1,92 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поевтинява с 0,3 на сто и се търгува по 4,02 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,9 на сто и се продава по 1,37 лв./кг. Брашното тип "500", поскъпва с 1,7 процента и се продава по 1,02 лева/кг. Цената на ориза се вдига с 3,2 процента и той се продава по 2,26 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,17 лева за брой на едро.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Заради Ковид

    24 9 Отговор
    Спряха вноса. Имаше призиви " подкрепете българското". Затова днес купих 3 домата, 3 краставици и кило череши, платих 16 лева. НЕ МЕРСИ! Предпочитам турски.

    Коментиран от #5, #8, #10, #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    23 1 Отговор
    Ще я правиме тая шопска с ягоди
  • 5 Ти си балък.

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Заради Ковид":

    От къде ги купуваш тия продукти бе, явно от бившия "женски пазар" сега вече станал "циганския пазар" щото 90 процента от продавачите са роми които пре пре прекупуват продукцията която е боклук, на нашият пазар хубави череши производство от нашият регион цената им е 2 лв кило, доматито пак е 2 лв.кило а краставиците са 1,50 кило познавам лично продавачите и продукцията е домашна а не като скъпите боклуци които си купуваш в София на софиянците само това се полага да купуват скъпо и то боклуци които нестават за ядене, а инъче били големи граждани.

    Коментиран от #7

  • 6 Пако

    11 0 Отговор
    Спокойно народе,нали тока,водата,парното,
    данъците,горивото,храната са евтини,можем и без шопска салата........
    И това ако не е подигравка здраве му кажете..
  • 7 Весел Варненски селянин.

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ти си балък.":

    Живея в близко село до Варна имам голяма къща с два декара дворно място отстрани покрай оградата са засадени всякакви видове плодови дръвчета, имам си две оранжерийки за домати и краставици и вече бера от един месец насам отделно градината е засята с всичко лук, чесън, картофи..... абе всичко каквото продават на пазара даже имам и няколко дръвчета лимони и портокали сега са навънка а зимата ги прибирам в мазата която приземна и там са та топло. Гледам и животни за домашно ползване прасета, кокошки, зайци, пуйки, агнета, теле, гълъби,фазани, кучета и котки е с помоща на нашите които са пенсионери, домашната ракия и вино са в изобилие работя в Варна вземам 2000лв. фирмата ми плаща и пътя до Варна всичко е на шест, че наистина им се чу да на тия Софиянци как живеят в тая лудница имат едно метро и то голямата работа да се придвижват като плъхове през тунел за 1,60ст. храната им е отврат наистина са жалки.

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Продавач

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Заради Ковид":

    И ти като реши да подкрепиш българското, какво си мислиш че си направил пак си купил турска стока само дето на етикета е пишело че е българска и затова е била по скъпа. ХА ХА ХА ти си рибка както се изразяват турците балък. 🐟
  • 9 Кольо Хурката

    4 0 Отговор
    Да го туря на Бойчо.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Предник

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Весел Варненски селянин.":

    Кажи как ги правиш кучететата?
  • 12 Предник

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Весел Варненски селянин.":

    А хамелеони и крокодили гледаш ли?
  • 13 Нене

    8 0 Отговор
    Салатата отдавна не е шопска а турска
  • 14 Фаро

    4 3 Отговор
    Може да се живее и без шопска салата
  • 15 Салатата ще става още по-скъпа

    6 0 Отговор
    Държавата е подготвила нова секира на границата. Само едно не мога да разбера : Уж ще подкрепяме българското , а цените вместо да падат хвърчат нагоре.........но поне ни успокояват че е за благото на народа.
  • 16 Българин

    8 0 Отговор
    Бойко, посегна на шопската салата ли бе?? Ракийката за борба с КоВид19 с ягоди ли да я жуля бе??? Ще гласувам за Черепа
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КралицаМарияАнтоанета

    4 0 Отговор
    Като ви е скъпа шопската салата, яжте ягоди!
  • 19 абсолютно точно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Заради Ковид":

    Точно така е. Всички българи трябва да подкрепят българските лобита.
    Отвратително е при това обедняване на хората. Да отчетат инфлацията.