Last news in Fakti

29 Юни, 2020 08:15 2 779 10

Германците държат милиарди в чужбина

  • германия-
  • германци-
  • пари

Задграничните сметки продължават да се радват на успех: в тях германците са внесли най-малко 590 милиарда евро

Германците държат милиарди в чужбина - 1

Германците държат над 590 милиарда евро в сметки в чужбина. Това стана ясно след запитване на Лявата партия към правителството. Сметките на германски граждани в други държави са над шест милиона. Данните са от т.нар. автоматична информационна система, която държавите използват, за да обменят информация за сметки на чуждестранни данъкоплатци. Целта е предотвратяване на укриването на данъци.

Нормандските острови са предпочитани от най-богатите

Традиционното смятаните за данъчни оазиси Люксембург, Швейцария и Лихтенщайн са сред най-предпочитаните от германците. 1,3 милиона сметки на германски данъкоплатци са регистрирани в Люксембург, 750 хиляди в Швейцария и около 188 хиляди в Лихтенщайн. Данните са от 2018-а година. Някои отказаха да предоставят такава информация или не дадоха съгласие за публикуването ѝ, сред тях са Великобритания, Каймановите острови, Бермудите и остров Ман.

Анализите на данните показват, че най-заможните германци избират да държат парите си на Нормандските острови в протока Ла Манш. Малкият остров Джърси има едва около 100 хиляди жители, но близо 12 хиляди сметки на германски граждани, всяка от които съдържа средно 14,5 милиона евро. На близкия остров Гърнзи пък са отворени около 4 000 сметки със средно по 2,5 милиона евро. Джърси, Гърнзи и остров Ман са известни като любими дестинации на компании, които се опитват да укрият данъци.

САЩ - "черната дупка" в обмена на данни

Отговорът на запитването на депутатите сочи, че обмен със Съединените щати има - но те не са длъжни да предоставят информация за размерите на сметките. Европейските страни и САЩ отдавна се опитват да регулират обмена на информация помежду си. Но от Вашингтон продължават да отказват предоставянето на толкова информация, колкото изискват от другите страни.

Фабио де Маси, говорител на парламентарната група на Лявата партия в Бундестага, заяви, че предаването на банкова информация увеличава шанса за "откриване на избягващи данъци богаташи и следователно представлява напредък". Съединените щати според него са "черната дупка в обмена на данъчна информация".

За ползата от обмена

Сумите, прехвърлени от Германия в чужбина, са сравнително малки, особено що се отнася до страни, които не са членки на ЕС. Германия е отчела, че изнесените в тях пари са в размер на едва 60 милиарда евро. Смята се, че активите от неевропейски страни като Русия, които са вложени в Германия, са много повече. Под въпрос е обаче дали федералните власти разполагат с достатъчно персонал, за да оценят адекватно големия брой данни, подавани от цял свят. Обменът на информация предвижда данните да се предават на Централната данъчна служба на Германия.

Финансовият експерт Маркус Хен се опасява, че данъчните служби не могат да се справят с обема на работата. "Без допълнителен квалифициран персонал, обменът на информация ще се обезсмисли", смята Хен. Индексът на Мрежата за данъчна справедливост, към която работи Маркус Хен, показва, че правните системи в държави като Швейцария, Лихтенщайн и Нормандските острови са "все още сравнително непрозрачни".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 все едно Конго да има топ университет

    8 0 Отговор
    Защото всички ще бъдат сервитьори и таксиджии.
  • 2 asd

    6 0 Отговор
    И "не-топ" също няма!
  • 3 Академията в Банкя

    12 0 Отговор
    Образованието в БГ е за баламите. Тук е добре само да можеш да различаваш цветовете на банкнотите, тоест да не си далтонист.
  • 4 Шкафбанк

    11 0 Отговор
    Ние съхраняваме вашите пари уедрени по 500 ! Буквално спим до тях с глок за да ги опазим! #Badetespokoini
  • 5 Terenski

    6 0 Отговор
    Как стана така,че първите три коментара са с дата три дни преди да е публикувана статията?
  • 6 Ще държат

    8 0 Отговор
    Като си имат модерни роби и еничари с еврошкавчета пълни с по 500 злато!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 некои българи

    0 0 Отговор
    също държат милиарди в чужбина... обаче нема данни от единната информационна система ...