Last news in Fakti

2 Юли, 2020 17:48 3 808 13

Кой е чешкият милиардер Карел Комарек купил дял от ПИБ?

  • пиб-
  • fibank-
  • акционер-
  • карел комарек

България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз

Кой е чешкият милиардер Карел Комарек купил дял от ПИБ? - 1

Първа инвестиционна банка обяви днес, че успешно е увеличила капитала си. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18.35% и Valea Foundation със 7.87%. „Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България.

България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, заяви Пол Шмид – Член на Борда на Valea Foundation.

Това е семейна фондация на г-н Карел Комарек. Тя има многобройни инвестиции в Европа и САЩ. Карел Комарек, е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон.

Кой всъщност е милиардерът Карел Комарек?

Valea Foundation е част от инвестиционната компания KKCG group, чийто основател е Карел Комарек, показва проучване на "Ефир 2". Списание "Форбс" го определя като един от най-богатите чешки бизнесмени.

Състоянието му се изчислява на 3.7 млрд. долара, което го поставя на 648-то място в света в списъка си с милиардери. 51-годишният Комарек е започнал бизнеса си, търгувайки с петрол и газ през 90-те на миналия ХХ век, а през 2010 г. е напуснал семейния бизнес, в който е работил с баща си и сестра си, за да създаде своя инвестиционна компания, разказва "Форбс".

KKCG инвестира в петрол, газ, информационни технологии, хазарт, недвижими имоти, биомедицина. През 2016 г. създава базирана в Западна Вирджиния, САЩ, компания за производство на метанол. След превръщането на чешката SAZKA в конгломерата SAZKA Group, Комарек става най-големият собственик на лотарийни игри в Европа.

Компанията е искала да придобие 51% от българската „Национална лотария“ за 1 млрд. лв. през миналата година. Сделката обаче е отказана от изпълнителния директор на лотарията Димитър Ганев, заяви самият той наскоро пред "Нова ТВ".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви

    13 3 Отговор
    Финтове правят само и само да не ги обвинят, че разчитат на държавна помощ. Тц, Тц, Тц...
  • 2 Зле ли е

    6 1 Отговор
    Искам да имам гадже и един милион долара кеш енд кери и да си купя скъпи дрехи и джип грант чероки турбо. Четири по четири.
  • 3 ЕТО ГО ГЕРОЯ ОТ ХАЗАРТА

    7 1 Отговор
    Този чех е човека, който предложил оферта за фирмата на Божков.
    Интересно че след като не купи от Божков ,купувава ДЯЛ от ПИБ.
    ПЕЕВСКИ Е ЗАД ВСИЧКО СМРАДЛИНВО В ДЪРЖАВАТА.

    Коментиран от #7

  • 4 Чебурашка

    1 3 Отговор
    Тоя чех е дезориентиран накъде пропадащата държава САЩ
  • 5 перничанин

    9 3 Отговор
    Факти, да бяхте написали: Дял от ПИБ е купен от чешкия Череп. По щяхме да ви разберем.
  • 6 Алис

    2 4 Отговор
    Комарек е един от най-богатите хора. Има инвестиции в различни компании като петролни, свързани с информационни технологии, с газ, с биомедицина и какви ли още не. Какво по-хубаво от това, че такъв човек има интерес от инвестиции в България!

    Коментиран от #10

  • 7 Филип

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЕТО ГО ГЕРОЯ ОТ ХАЗАРТА":

    Комарек придобива портфейлни акции под формата на дивиденти, да. А това е знак, че чуждите инвеститори отново разглеждат страната ни като благоприятна инвестиционна дестинация, нали така? Но защо винаги всеки трябва да си изкаже първо негативно мнение - отговор няма!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не знаем кои е ама

    2 0 Отговор
    Сигур е или некои глупak или по далаверджия от наште крадци
  • 10 въртиопашки

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алис":

    Не си ли от тия, които мразят комарджиите като Божков.
  • 11 флинт

    3 0 Отговор
    Работата е повече от ясна и се разбира много добре кой я ръководи. Бизнеса на Божков е бил под прицел още от преди няколко години, но е нямало начин как да му се отнеме не/легално. Миналата година са използвали компанията на чеха за натиск и опит за отнемане, но не се е получило. Сега му го взеха, като най вероятно в цялата работа участва чеха, на който вероятно е обещано, че ако известира в ПИБ ще получи бизнеса на Божков за компенсация!

    Коментиран от #12

  • 12 пъзела се реди бавно но сигурно

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "флинт":

    Доста вероятно, да е така ,връзката с ЕВН и Гинка от там ли идва?
    Явно, този натиска отдавна, да прави далавери в България, само чисто комунистическо ченге , може да има, тези контакти, ние на него ли продадохме електроразпределението, или той е само в" офшор сянка"?
    Отговора е в бивш банкер, нека освети малко случая?
  • 13 Ивелина

    1 0 Отговор
    Банковата шефка Диана Каменова беше уличена в злоупотреба с положението си. И то не за пръв път. Скандалната дама се е оплела яко в далвери, целящи собственото й забогатяване. Името й, макар и да не е известно особено на широката общественост, е добре познато в банковите и финансови институции у нас. И най-вече – в икономическа полиция, където неведнъж са я разследвали.Тя е бивш шеф на звено риск в Министерството на финансите – този особено важен отдел, който преценява на кой потребител да бъде отпуснат кредит и на кой да бъде отказан такъв. Като критерият за това, ако Каменова си вършеше съвестно работата, трябва да е благонадеждност и финансова възможност на кредитоискателя да връща отпуснатата му сума.