Last news in Fakti

3 Юли, 2020 11:41 5 737 49

Пълен провал на реколтата от пшеница

  • зърно-
  • жътва

Цената на хляба - неясна

Пълен провал на реколтата от пшеница  - 1
Снимка: БГНЕС

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

Много ни е тревожна жътвата тази година, посочи в предаването "Преди всички" по БНР Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг. Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, подчерта Мариела Йорданова.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова. „Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки“, изтъкна тя.

Печалба няма да има. Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март, допълни зърнопроизводителят.

„За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска“, заяви Мариела Йорданова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 затваряйте зимнинка че иде глад

    52 3 Отговор
    Вече почва да ми се изяснява, защо заколиха прасята миналото лето.

    Коментиран от #2

  • 2 ке падне

    48 8 Отговор

    До коментар #1 от "затваряйте зимнинка че иде глад":

    ГЕРБ беше до тук !
  • 3 bee

    79 0 Отговор
    Тея простаци субсидирани изляха тонове отровни пестициди в нивите! :(

    Коментиран от #15

  • 4 Hhh

    76 3 Отговор
    Само не разбрах какво общо има Корона вирусът? Комбайнът да не е с маска и да не може да жъне...

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Споко

    58 4 Отговор
    Една пишман министърка още пролетте каза, че имаме жито за две години и повече( ако междувременно не са го щрафирали и понапълнили някое и друго чекмедже)
  • 6 Гост

    87 2 Отговор

    До коментар #4 от "Hhh":

    Всяка година това приказват зърнопройзводителите , колко са зле и колко им е нисък добива. А ако им видиш автопарка все едно сме в Дубай и няма един фалирал. Ревът за субсидии и крият реалния добив за да не плащат данъци.

    Коментиран от #32

  • 7 1234

    60 9 Отговор
    До 89 г имаше поливни системи из цялата страна от как БМБ е на власт и сме в ЕС кошмарите ще са всесезонни и изнендаваши.... Част от тези системи все още стоят, като паметници, каква беше България и каква е сега! Либерастията помита всичко създаено от човека, особено това което е създадено преди 89г

    Коментиран от #10, #25

  • 8 Мека ми е франзелата

    35 0 Отговор

    До коментар #4 от "Hhh":

    Е от тука натам за всичко ще е виновен коронавируса.И в порно индустрията вече нямало да им стават инструментите заради ковидо.
  • 9 Мале как си измислят

    55 2 Отговор
    Абсолютна лъжа! Всичко си върви с пълна газ и няма никакви проблеми. Явно спекулантите са решили, че всяка година трябва да измислят ФЕЙК причини за да надуват цените!!! Да отидат журналисти и независими експерти на място. Тия лъжат безобразно!!!!
  • 10 бачо

    30 3 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Това е самата истина,всичко започна с приватизацията,от толкова заводи,развито земеделие и животновъдство,вместо да се надгради,се получи точно обратното и сега,това са плодовете на тази криворазбрана демокрация .
  • 11 Калина

    42 2 Отговор
    От Бургас до Пазаржик от двете страни на магистралата се виждат засаждения преди всичко само от слънчоглед,това досега през последните 30 години не се е случвало. Май субсидиите за него тази година са яки и ще люпим семки през зимата, като няма хля...б
  • 12 Само

    34 1 Отговор
    в грабенето нямат провал - грабят с пълни шепи , мултимилионери чрез заграбени земи , врътки и евросредства - пари от трудещите се данъкоплатци !
  • 13 Джони

    35 2 Отговор
    Какъв провал, каква суша бе. Всеки ден от една седмица гледам как минават камион след камион със зърно.

    Коментиран от #34

  • 14 Бос

    25 6 Отговор
    Нищо нали земеделците са милионери.
    Тая година щеса просяци.
    Няма да карат майбаси.
  • 15 Госあ

    6 18 Отговор

    До коментар #3 от "bee":

    Ами като пищите срещу ГМО'то, ще се къпете и пиете пестициди. Иначе, к'во, троскот ли ще ядете ?

    Коментиран от #35

  • 16 Алфа Вълкът

    17 4 Отговор
    Аз като говоря, че Танева лъже. Веднага ме изкарахте комуняга. Няма зърно, няма овошки.

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Вълкът":

    Ето това е проблем наистина.
  • 18 Хахаха

    9 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че България е рисков фактор за съвременно земеделие (едро земеделие). Ако не беше така отдавна да са разпродали земята на едри земевладелци. Обаче желанието не е много голямо. Климатичните особености в държавата не подлежат на контрол и това води до циклично унищожаване на реколтата. Всички приказки за "голямото" Българско земеделие са лъжа. Силата на Българското земеделие и животновъдство е в дребното такова. Ако в някой район се провали, то като цяло нещата ще са наред. Само, че вече дребното замеделие е не конкурентноспособно.
  • 19 Гого

    3 14 Отговор
    Занимавам се със земедерие20г.Толкона много милиони направих ,че започнах работа.......да си плащам данъците🤑
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нормално ли е

    17 3 Отговор
    Някога, когато хлябът миришеше и имаше вкус на хляб, добивът на пшеница от декар беше 200-250 кг. Кое накара пшеницата да ражда по 500 кг. Торове? ГМО?

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Я ...Я

    10 2 Отговор
    ШМЕНТИ, КАПЕЛИ: ДРУГИТЕ 2 ДУМИ:ЯЖТЕ МИ СКЪПИЯТ ХЛЯБ. И ДОГОДИНА ИНФЛАЦИЯ: 0,0099%.НАРОДЕ, НАРОДЕ.........
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПЕНКО

    10 2 Отговор
    ЛЕЛЕ. ЕЕ -ТАЗИ ГОДИНА НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ КУПЯТ И САМОЛЕТЧЕТА "ТЕСЛА" !?!?!?!? ТА КОИ " КУПИХА " ЗЕМЕДЕЛИЕТО -ЧРЕЗ "ЛИКВИ ДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ " НА ГА Д ЪТ САВОВ И ГА Д ИНАТА НОРА АНАНИЕВА -+++ НЯКОИ ПОДОБНИ /ОТ ПЕРНИК КРАСИМИР МИХАЙЛОВ -ПАРГОВ / !?!?!?!?
  • 25 С ума си

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    До 89-та мечтата на комунягите беше добив на зърно 10млн.тона.Миналата година добива беше 12.5 млн. тона.

    Коментиран от #37

  • 26 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "нормално ли е":

    А пък още по "някога" преди да дойде селекцията и генетиката имаше пирей и троскот. А хората бяха 1/1000 от това, което са днес. След Менделовото кръстосване се появи неспецифичния мутагенез (радиоактивно облъчване и химични мутагени), а пък сега има био специфичен мутагенез и бази данни. Кое е най доброто ? И ако за нещо може да се каже,че е био,то това определено е ГМО 😉

    Коментиран от #36

  • 27 Нормално е

    8 15 Отговор

    До коментар #21 от "нормално ли е":

    Някога в селото като дойде първия американски комбайн старците щяха да се изпотрепят на кой по-напред да ожъне, защото съветските комбайни Нива оставяха средно 28% от зърното в полето и от прибраното едно много голямо количество натрошаваха и не ставаше за семе.Добива не е бил много по-нисък, просто сегашните машини са много по-добри от съвеЦките и прибират почти всичко без загуби.

    Коментиран от #31

  • 28 О. Ч. З

    11 1 Отговор
    Положението е трагично хората нямат дърва за горене през зимата а една комшйка ми казва че се товарят със кораби за износ към Гърция и Турция та така и със житото слава реколта провал но ще се намери къде да се изнесе. Интересното е и друго паднаха горивата но хляба вече се вдигна веднъж сега като се вдигнат цените на тока горивото пак
  • 29 лъжат да могат да платят низки

    12 1 Отговор
    ренти а после ща надуят цените....
  • 30 Я ...Я

    13 1 Отговор
    МНОГО МИНУСИ ВЪВ ФОРУМА: ЗЕМЕДЕЛЦИ ХОДЕТЕ НА РАБОТА. СЕГА ВИ Е СЕЗОНА. НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙ ТЕ САМО. ИМИНАЛАТА ГОД. БЕШЕ СЪЩОТО..... А ТИРОВЕТЕ НА ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС НЕ СПИРАТ.
  • 31 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Нормално е":

    Бряяях ти дъ видиш. аз пък мислех,че немските са по добрите от хамериканското бря. Като всичко останало.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Е ми така е! Взимат пример от НОЩ ….
  • 33 Ай да гърми аеца

    6 0 Отговор
    Само тва ше ни спаси от гроб
  • 34 ИЧ ДА НЯМА

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джони":

    МАНИ ГИ, ОНЯ ДЕН ИМАШЕ НОВИНА ЧЕ В ЯМБОЛСКО Е ПРЕД ПРОВАЛ ЗАРАДИ МОКРАТА ПОЧВА НЕ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ МАШИНИТЕ, ДНЕСКА Е СУША И КОРОНА ВИРУС УТРЕ ЩЕ Е ПТИЧИ ГРИП НА ГАНЯ ВСЕ НЕЩО МУ Е НАКРИВО И КАТО КАРА КОЛА ВСЕ НЕЩО МУ ПРЕЧИ, ЩЕ КУПИМ УКРАИНСКА ПШЕНИЦА И БЕЗ ТОВА И НАШАТА ВЕЧЕ Е ГМО ПА ДАНО ФАЛИРАТ ЗЪРНАРИТЕ ХИМИЧЕСКИ, СЪЩИТЕ СА КАТО ХОТЕЛИЕРИТЕ НИ, ВСИЧКО ЗАТРИВАТ С ЛАКОМИЯТА СИ.
  • 35 монсанто

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    да та светна че гмо е равно на пестициди, как мислиш че пестицида убива троскота а не убива житото - земи четни малко монсанто как го измислили

    Коментиран от #39, #40

  • 36 ей всезнайко

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    не знам кое е добро ама хората от хиляди години са на пшеница (да не забравяме картофа от къде е и кга се е появил насам) и би трябвало да са естествено еволюирали и приспособени за тази храна а сега изведнъж бум на непоносимостта към глутена, малко сме прекалили с гмото май

    Коментиран от #38

  • 37 количество или качество

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "С ума си":

    тва зърно ти си го яж, аз искам от онова комунистическото
  • 38 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "ей всезнайко":

    Пшеницата бацка съдържа три различни генома. Хексаплоид е. А ти си диплоид. Ако ти говори нещо. И между другото, затова е трудна за редактиране. Един ген е в шест различни хромозоми. Ако пък е мултигенна фамилия,олеле мале.Не ти треа да знаеш. Като имаш непоносимост към глутен си вземи глутен фрий ГМО пшеница. С нокаутирани гени. Другия вариант е да ядеш пирей и троскот. Абсолютно натурални! 😂
  • 39 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "монсанто":

    Нема к'во да ме светкаш чиче. Въпрос на кинти. Само че bt растенията напълно заместват използването на инсектициди. Раундъп реди, пък наистина увеличават използването на хербициди, но са много икономически изгодни.
  • 40 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "монсанто":

    Аааа ензимче, което разгражда глифозата. Иначе инхибира малката субединица на рибулозо-бифосфат-карбоксилазата и растението не може да фиксира въглероден диоксид. Те така чиче.
  • 41 Грейс

    6 0 Отговор
    Моля зърнопроизеодителите да си намерят друг климат. От години все времето им е виновно,което значи по висока цена на брашното оттам на хляба. На краставичка, краставици ще продавате. Знаем ви.
  • 42 дада

    2 1 Отговор
    Скоро ще си сеем и житото а мутрите ще умиргат на килограм
  • 43 МОШЕТАААААА

    2 1 Отговор
    ПИКАЯ ВИ НА ПРОВАЛА - КРАДЦИ
  • 44 ПРОВАЛ КРАДЦИ

    2 1 Отговор
    ПРОВАЛ НА МУТРИТЕ ГЕРБАВИ
  • 45 МРЪСНИ МУТРИ

    3 1 Отговор
    КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ ПАРАЗИТИ

    Коментиран от #49

  • 46 ПРОСТАК ОТ С КРУША

    2 2 Отговор
    Цвeтaн Цвeтaнoв
    Зaмecтник-прeдceдaтeлят нa ГEРБ критикувa държaвния глaвa Румeн Рaдeв cпрямo пoзициятa му зa CEТA и oтмянaтa нa пocтaнoвлeниeтo зa интeгрaция нa бeжaнцитe.
    Дoceгa нe cмe имaли прeзидeнт, кoйтo зa тoлкoвa крaткo врeмe дa дoпуcнe тoлкoвa мнoгo грeшки"
  • 47 животновъд

    2 1 Отговор
    Пълен булшит. Нивите са пълни със слънчоглед. Житото може и да е малък добива, но слънчогледът ще компенсира. Рапицата също. Айде споко.
  • 48 Патето яки

    2 1 Отговор
    Като няма хляб ще ядем пасти беше казала......коя кралица?
  • 49 злобар

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "МРЪСНИ МУТРИ":

    Наивниците , а такива у нас са много. Между другото жътвата започна и реколтата е добра . Аз вярвам на очите си !