8 Юли, 2020 16:51 1 474 1

Без двойно данъчно облагане между България и Малта

  • българия-
  • малта-
  • двойно данъчно облагане-
  • спогодба-
  • решение-
  • правителство

Решението беше взето на днешното правителствено заседание

Без двойно данъчно облагане между България и Малта - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството одобри българския проект на нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите (СИДДО) между България и Малта.

Действащата в момента Спогодба между двете държави е от 1986 г., тя е подписана в условията на коренно различни икономически отношения. Периодът след подписването и влизането ѝ в сила се характеризира със съществени промени в областта на международното данъчно облагане, инициирани от държавите от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с оглед противодействие на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. Насоките в тази област са представени в Проекта Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) на ОИСР. Той предлага на държавите решения за преодоляване на различията в съществуващите международни данъчни правила, които позволяват на компаниите, чрез използването на схеми за агресивно данъчно планиране, да минимизират данъчните си задължения, прехвърляйки изкуствено корпоративните си печалби към юрисдикции с ниски или нулеви данъчни ставки. Едновременно с това част от мерките по Проекта BEPS създават предпоставки за по-ефективно разрешаване на споровете между бизнеса и администрациите при прилагането на международните данъчни правила и изисквания.

Също така през годините са направени и съществени изменения в модела на данъчна спогодба на ОИСР, който и двете държави следват приоритетно при договаряне на своите СИДДО, като най-актуалната редакция на модела е от 2017 г. За този дълъг период има и съществени икономически промени, както и изменения във вътрешните законодателства, настъпили за България и Малта, отчита се и засилване на икономическите връзки помежду им.

Всичко това е предпоставка за сключването на новата Спогодба. Тя ще създаде облекчени възможности от данъчна гледна точка за местните лица на двете държави да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различните сфери и отрасли на икономиката. Това от своя страна ще допринесе за хармоничното развитие на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество.

Данъчните правила, възприети в проекта на нова СИДДО между Република България и Република Малта, са съобразени с действащото българско данъчно законодателство и съвременните принципи на международното данъчно облагане, отразени в модела на данъчна спогодба на ОИСР.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната

    1 0 Отговор
    вратичка за източване! На кой обикновен човек му пука.