Last news in Fakti

20 Юли, 2020 12:41 3 673 10

Колко бира пие българинът по време на пандемия

  • бира-
  • данни-
  • съюз на пивоварите в българия

Стагнация в пивоварния бранш

Колко бира пие българинът по време на пандемия - 1
Снимка: Съюз на пивоварите в България

Над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в България, като в страната оперират три големи компании и 28 малки и средни предприятия. През 2019 г. са произведени 5.4 млн. хектолитра. За същия период портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира, сочат данните на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Постъпленията от акциз за бира за 2019 г. са 78.8 млн. лв. - с 2.7% под предходната 2018 г., което кореспондира и на лекия спад в обема на реализираното пиво, сочат данните на Агенция ,,Митници”. Сериозни остават капиталовите инвестициите в бранша на обща стойност 42 млн. лв. за реновиране на производствената база и въвеждането на зелени безотпадни технологии за опазване на околната среда. За периода 2015-2019 г. общо инвестициите на членовете на СПБ в дълготрайни материални активи надхвърлят 212 млн. лв.

Над 10 млн. литра е консумираната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през 2019 г., като тенденцията е всяка година този обем да расте. В страните от ЕС като осреднената стойност сегментът на безалкохолните бири е 3%. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което  позволява продуктът да бъде с 0% алкохол. Това дава широки възможности да бъдат удовлетворени изискванията на все повече потребители, посочват от СПБ.

За съжаление, поради кризата с коронавируса, тази година положителните тенденции в пивоварната индустрия са твърде различни. Очаквано, наливното пиво, т.е кеговете, са със силен спад и за шестмесечието на тази година са едва 2% от бирения пазар. Поради намалената покупателна способност на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, силно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също намалява, а на пластмасовите - се увеличава. Запазва се обаче тенденцията за увеличаване на продажбите в кенове.

Пандемичната 2020 г. постави бизнеса и хората пред редица предизвикателства, затова няма да е изненада, че за първото шестмесечие на 2020 г. продажбите на бира през заведенията  драстично намаляха с около 60 %, докато обемите, реализирани през  магазинната мрежа са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени работници и служители,  което и синдикати, и работодатели с гордост всеки път подчертаваме. Точно преди 3 седмици  със Заповед на министъра на труда и социалната политика Браншовият колективен трудов договор за пивоварния сектор беше разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път.  По този начин в бранша не се допуска социален дъмпинг и за абсолютно всички работещи се гарантират коректни трудови практики, безопасни условия на труд и достойно заплащане.”,  коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Всеки втори българин  (55% от респондентите) твърди, че пие бира поне веднъж седмично.  За 36% от сънародниците ни, пивото е подходящо за тях питие, като при активните консуматори това мнение изразяват  60%. Всеки пети българин счита, че бирата е съвременен и модерен продукт, а при хората, пиещи кехлибарената течност поне 1 път седмично, това е виждането на всеки 3-ти.

Най-големите биролюбители са на възраст 30-39 г. и 40-49 г., а най-често бира  се консумира в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти. В сравнение с изследванията от предходните години, тенденциите и нагласите на потребителите към категорията не само не са се променили, но в някои аспекти са дори  по-положителни, въпреки кризата с Ковид-19  и общата стагнация  на бирения пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виме

    11 2 Отговор
    В Бг бирата масово е боГлуг! Хубавата бира е жива или крафт, другото е 6итня

    Коментиран от #3

  • 2 😷😷😷

    3 0 Отговор
    Аве не знам, колко ама сигура не пие Corona ;)
  • 3 мдааа

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Виме":

    100% си прав ! БГ бира имаше до първите няколко години на "демокрацията", после дойдоха големите западни концерни и я превърнаха в п...я !

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    Колеги,някой знае ли защо на пазара няма Загорка Ипа,миналата година имаше,сега от доста време няма,лиценза ли им взеха,какво стана

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Просто компанията не остана доволна от продажбите и решиха да спрат производството.
  • 6 Щото на Загорка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Всичко им е боклук.
  • 7 дърт шофьор

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Хубава бира имаше при "комунизма", ама не достигаше. Кебапчетата и пържените картофки също бяха хубави. Сегашните нямат нищо общо. Вие не ги помните тези времена.
  • 8 Антонн

    0 0 Отговор
    Колкоооо?
    Над 150 марки бира се произвеждат в България?
    Не съм убеден че дори в Германия или Чехия имат толкова марки бира.
    Тук едва ли има повече от 30 марки бира произведена в БГ + чуждите марки.Да не говорим за качеството и цените.
  • 9 Галон

    1 1 Отговор
    Има една много добра Paulaner,в стъклено шише.Същи така и испанската Estrella е много добра.В БГ бирата я развалиха отдавна.

    Коментиран от #10

  • 10 Ханджията

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Галон":

    Баш Estrella да кажеш, че е добра - срам! Пробвай La Trappe и пак говори. Продават я в любимата верига на Каракачанов )))