4 Август, 2020 10:11 21 394 66

40 години работа, под 1000 EUR пенсия. Как е възможно?

  • пенсия-
  • пари-
  • работа-
  • германия-
  • пенсионер

Как е възможно в страна като Германия да работиш 40 години и отгоре и въпреки това да получаваш под 1000 евро пенсия

40 години работа, под 1000 EUR пенсия. Как е възможно? - 1

Близо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали за старост поне 40 години, получават пенсия под 1000 евро на месец. Това са над 30% от хората, работили 40 години, става ясно от справка на германското правителство, изготвена по искане на парламентарната фракция на Лявата партия.

И още данни: от общо 21 милиона пенсионери в Германия цели 17 милиона са с пенсия под 1000 евро, а почти всеки втори получава по-малко от 800 евро. Тук обаче трябва да уточним, че в тази статистика за получателите на пари от държавното пенсионно осигуряване са включени и хората, които имат право и на допълнителна пенсия, например от частни пенсионни фондове. И въпреки това данните показват, че дори и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини изобщо даже не е гарантиран.

Жените са особено ощетени

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на непълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е недостатъчен, не може да очаква висока сума от държавното пенсионно осигуряване. Това важи най-вече за жените, при които средната пенсия възлиза на 693 евро месечно.

Именно такъв е профилът на много жени от западните провинции на Германия, където навремето мъжът изкарваше парите, а жената се грижеше основно за децата и припечелваше само от време на време нещо допълнително. Тази сметка излиза само ако брачният съюз се запази и след пенсионирането - с двете пенсии може да се живее добре. Но ако остане сам, а преди пенсионирането си не е изкарвал добри пари, човек лесно може да попадне в категорията „бедност на старини".

По-различна е картината в източните провинции на Германия. Статистиките от времето непосредствено преди падането на Берлинската стена показват, че работещи са били цели 90% от жените в тогавашната ГДР. За сравнение: по същото време в Западна Германия е работела едва всяка втора жена. Което си личи и по размера на пенсиите им днес: в източните провинции жените получават средно 907 евро месечна пенсия - с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции.

За щастие възрастните хора в Германия разчитат не само на държавната пенсия. Всеки с месечен доход под 796 евро има право на социална помощ. Към момента такава помощ получават 560 000 души в Германия, което се равнява на 3% от хората над 65 години. И тук жените са мнозинство.

А бъдещите пенсионери?

А що се отнася до бъдещите пенсионери, все повече от тях ще са работили на непълен работен ден, а това означава, че ще са застрашени от бедност на старини. Тук жените отново са по-силно представени.

И още един проблем пред бъдещите пенсионерки: много жени работят в сектори като здравеопазването, социалната помощ и услугите, където заплащането е ниско. Съответно ниски ще са един ден и пенсиите им.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    94 10 Отговор
    След два три месеца, да не забравите пак да я пребубликувсте същата статия за пенсиите в Германия, то май само и името на медията ви е за заблуда
  • 2 МЕХМЕД ХАСАН АЛИ

    37 15 Отговор
    КАКВО Е ТОВА ИМЕ -ХАНС..

    Коментиран от #34

  • 3 Дядо Йоцо

    52 4 Отговор
    Да идват тук на старини..ще ги плющим на воля и ще помагаме с домати, зарзават и домашно мляко...

    Коментиран от #38

  • 4 Истината

    71 5 Отговор
    А тука в България ?????
  • 5 Тим

    89 4 Отговор
    Нашите пенсионери могат да ги подпомогнат. Всеки наш пенсионер може да задели по 30 Евро от неговите 130, за да подпомогне бедните германски пенсионери
  • 6 Алфа Чакал

    118 7 Отговор
    1800 лв пенсия ,а цените като в БЪЛГАРИЯ, обаче сме ги зажалили.Сега да пробват дя сметнат с 300 лв пенсия на почти същите цени(храната в България даже е по скъпа) как излиза сметката ,че и на внуците дават.

    Коментиран от #11, #41, #42

  • 7 Отворете

    56 3 Отговор
    и прочете най - накрая къде са най високите пенсии-Холандия, Испания, Франция!!!!. За какво ги имате тези телефони и компютри. Престане да мислите, че Германия е най добре не е уважеми Боко електорат

    Коментиран от #18

  • 8 оня с коня

    41 13 Отговор
    Българка работеща в Испания още преди няколко години ми каза,че ТАМ доход ПОД 1000 евро месечно ОБЕЗСМИСЛЯ ПРЕСТОЯ НА ГАСТАРБАЙТЕРА,защото е Границата НА ГЛАДА предвид ЦЕНИТЕ на Стоки и Услуги.

    Коментиран от #9

  • 9 Ей кон

    56 10 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    ходил в Испания там живота е по-евтин от България, но минималната заплата троле е 1108 евро. ДДС върху храни и транспорт е 10 %. Повече няма какво да говоря лъжете се помежду си.

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    39 7 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Чакал":

    Принципно си прав, но не смяташ едно много важно перо: Наемът на жилището.
    Имай предвид, че в Германия много малко хора имат собствено жилище, т.е. поне половината от тези пари които цитираш отиват за наем.
    Така че И тяхната не е никак лесна.
  • 12 Маки

    20 9 Отговор
    ЕС ке падне 2023 год.

    Коментиран от #20, #31

  • 13 Един

    6 2 Отговор
    "ГЕШЕФТ" !!!
  • 14 ДОКО

    35 2 Отговор
    ЕМИ ЦИГАНИТЕ ОТ ИЗТОКА КОЙ ЩЕ ГИ ИЗХРАНВА..ВИСЯТ НА СОЦИАЛА И ЧАКАТ..А ПАРАТА ИДВА ОТ ТРУДА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ПАРАТА НЕ ИДВА ОТ ПЛАНЕТАТА МАРС/УСТАНОВЕНО ОТ КИТАЙСКИ СПЪТНИЦИ/..
  • 15 средният български пенсионер

    52 2 Отговор
    40 години стаж, пълен работен ден 250 лева пенсия.

    Коментиран от #62

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айде цялата истина няма нерви вече

    14 8 Отговор
    1000 Евро са така колкото наемът да си платите в Германия и храната и това е Ако някой чака на държава е заблуден разчитайте на себеси че ако чакате на държавата само ще ви дава парички за храната и наема 1000 евро = една стая 500 евро и храната Германия не дава пари Германия дава добри пари за Иран Саудитска Арабия и тем подобни страни с петрол и ниски цени.
  • 18 Айде цялата истина няма нерви вече

    27 5 Отговор

    До коментар #7 от "Отворете":

    Германия същата катострофа като България !!!! 1000 ЕВРО СА ХРАНАТА ТИ ЗА МЕСЕЦА В ГЕРМАНИЯ И НАЕМЪТ ТИ ЕДНА СТАЯ Е 500 ЕВРО В ГЕРМАНИЯ САМО НА ВСИЧКИ ДА ВИ КАЖА КАКВО СА 1000 ЕВРО ЗА ГЕРМАНИЯ НЕ СА 10.000 ЗА ВЕНЕЦУЕЛА ИРАК ИРАН СА МНОГО ПАРИ НО ЗА ГЕРМАНИЯ СА НИЩО ПАРИ ЕДИН НАЕМ И ЕДНА ХРАНА ЗА ТОВА СТИГАТ.
  • 19 Айде цялата истина няма нерви вече

    25 3 Отговор
    Германските политици са също боклуци 1000 евро е подигравка това стига само за наема да си плати човек и храната подигравка пълна МАФИЯ Политиците затова в Германия имат колички за 160.000 лева и къщички за 2 милиона лева защото са крадци и там.
  • 20 12udar

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Маки":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 21 Вико

    75 9 Отговор
    Аз съм от 5 години в Германия и получавам 2200 Евро заплата +450 допълнително по един, два часа на седмица работа. Жена ми сущо получава 1700 и допълнително чисти по някоя къща за 450 Евро + 460 Евро детски. Като плащаме наем 700 Евро за 100кв жилище. Незнам кой работи за 1000 Евро или поне не съм чувал. Като пенсия си нямам на представа какво ще взема но сме на най обикновени длъжност, шофьор и продавачка. 10 години имах транспортна фирма в България с 4 камиона но ако ще да си скъсаш задника от работа в България не можеш да си докараш тия пари. А спокойствието, обучението и здравната система за тях да не говорим,като цените за храна и обкекло са по ниски от България което не мога да си обясня. Може да ме наричате предател, изменник но кой предадох Пеевски, Бойко или Доган. Обичам родината но не и държавата

    Коментиран от #23, #26

  • 22 цербер

    28 3 Отговор
    40 години работа, под 1000 EUR пенсия. Как е възможно? НЕ ПИТАЙТЕ ЗА ГЕРМАНИЯТА,А ПИТАЙТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.В БЪЛГАРИЯ ПЕНСИИТЕ СА ОЩЕ ПО-НИСКИ! НЕМЦИТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ,БЪЛГАРИЯ Е В КАЛТА.
  • 23 321

    27 5 Отговор

    До коментар #21 от "Вико":

    И ти си прав. Точно затова иде реч в статията. Понеже не изкарваш много в Германия, както и редовите германци, не можеш да си позволиш собствено жилище и ще живееш цял живот под наем. Тоест, като се пенсионираш и получаваш около 1000 евро пенсия ще ти стигат за наема и малко ядене. Е, естествено ако си умен и имаш някое жилище в БГ, се прибираш и тук вече с 1000 евро си цар. Тези заплати, които ги цитираш бруто или нето са, защото ми се струват малко високи? И защо ако семейният бюджет ви е явно към 5000 евро не сте си купили жилище?

    Коментиран от #37

  • 24 321

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ей кон":

    Абе пич, ти някога ходили ли си в Испания - каква храна и какви дрехи. Знаеш ли колко е наема дори в по-малки градове в Испания, колко е данък на жилището, таксата боклук, застраховката на колата, данъкът на колата билетчето за транспорта и всички останали режийни, които са по-скъпи от тук. Точно какво ще платиш с тези 1100 евро? Не става въпрос да живееш като скот под моста или на плажа в спален чувал.

    Коментиран от #30

  • 25 Соц

    20 8 Отговор
    Много от вас са ходили на екскурзия само.Всеки пита колко взимаш а не пита колко ти остава.Колкото и лошо да е на вън все пак е по-добре от МИЛАТА ВИ Родина.Всички търтеи на стачка а като дойде време за гласуване по дупките скрити.И пак се гласува за същите САРВУЛИ.
  • 26 Соц

    9 9 Отговор

    До коментар #21 от "Вико":

    Направо съм съгласен с теб .И аз съм навън за три години 2 нови коли.А да каже някой за това време какво ще успееш за това време в Бг.
  • 27 Поп Кръстю

    19 6 Отговор
    Във България за 40 години стаж взимаме 220 лева пенсия .Каде се сравнявате с Германия 800 евро са над 1500 лева.Бегето сме последни в Европа.

    Коментиран от #28

  • 28 Реалист

    25 3 Отговор

    До коментар #27 от "Поп Кръстю":

    Зависи какво си работил в България. Както има хора с 300-350лв. пенсия, има и такива с над 1000лв. пенсии. Баба ми примерно е работила 40 години на полето (в ТКЗС) и пенсията й е 350лв.
    Свако ми е пенсиониран миньор от вече над 25 години и винаги е бил на максимална пенсия. В момента пенсията му е 1200лв.
    Пенсионер бивш военен/полицай е от 700лв. нагоре. Наскоро питах един пенсиониран шофьор от пожарната, пенсионирал се преди 15 години - пенсията му сега е 750лв. Бил е на най-ниско ниво в пожарната. Разбира се, като почти всички пенсионери от МВР, работи като охранител/пазач и си докарва още почти толкова от заплата. И, разбира се, като много себеподобни от МВР е брутален алкохолик. Парите му отиват за пиене.

    Коментиран от #32, #36

  • 29 Само Герб

    10 17 Отговор
    Само Герб раздава пари на пенсионерите..
  • 30 Леко,лекоооо

    21 7 Отговор

    До коментар #24 от "321":

    Гражданинът на света.
    Дишай,брой до 20 и се успокой.
    ДА ! В Испания е доста по-евтино от абсурдистан.
    Наем плащаш,а данък жилище плащаш ако жилището е твое.
    Потърси сега в гугъл значение на думата,,наем".
    Застраховката на колата ли ?
    Ами пич,ако изкарваш 1100€ ще си намалиш абсурдистанските комплекси и няма да ми гъзърееш с таралясника.
    Ще си купиш карта за градския транспорт за 6-ест месеца до мястото където работиш и това е.
    И още нещо.
    Хората бягат от абсурдистан в държави където имат бъдеще.Ако не те,то поне децата им.
    Това е МНОГО по-важно от 1100€
    Абсурдистан е място без бъдеще дори за самата държава.
    За народа въобще да не говорим.
  • 31 наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Маки":

    Е тогава ти Маки ще цъфнеш и ще вържеш.
  • 32 Тариката

    9 4 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Ако работя 40 години и депозирам всеки месец в банката 100 лева тогава след 40 години ще имам повече пари отколкото ако се пенсионирам. Препоръчвам на всички да внасят всеки месец 50 или 100 лева в банката а след 40 години сами се пенсионирайте и обикаляйте света с тези пари и си живейте живота.
  • 33 Тариката

    12 4 Отговор
    Ако внасям 100 лева за 1 година 1200. 1200х40 (40 години работа) = 48 000 лева чисти. Ако внасям 50 лева 1 година 600 (40 години работа) = 24 000 лева. По добре е да се пенсионирам сам а и между другото не се знае колко ще живееш след пенсионна възраст. А така ако внасям всеки месец ще имам пари в кеш след 40 години хаха. ГОтино е нали?

    Коментиран от #35, #64

  • 34 Dr.mengele

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "МЕХМЕД ХАСАН АЛИ":

    Не са прай на интересен
  • 35 Dr.mengele

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Тариката":

    Абсолютно държави демокрация комунизъм капитализъм пенсионни системи всичко много скоро ще изтече в канала.Анархия

    Коментиран от #46

  • 36 Dr.mengele

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    По хубо да гушва букета че само тежи на системата че и взема работното място на 1 младеж
  • 37 alektro

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "321":

    Аз съм от 11 години в Германия...това което пишеш е пълна глупост
  • 38 Ироничен

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Йоцо":

    Дядка, другото става, ама това с плющенето - не! Ти стара немкиня виждал ли си?
  • 39 Ние

    11 4 Отговор
    Какво правим ние в България,какви са българските пенсии за какво става дума.Подигравка с народа.Оставка и съд.
  • 40 Ние

    8 4 Отговор
    Какво правим ние в България,какви са българските пенсии за какво става дума.Подигравка с народа.Оставка и съд.
  • 41 Нормален

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Чакал":

    Щом дават и на внуците значи им стигат!
  • 42 Язе

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Чакал":

    Ясно е, че повечето пенсионери по света завиждат на германските, а те се жалват. Що се отнася до цените не са точно като в България, а и на пенсионерите в Германия им отдържат данък и здравни осигуровки върху пенсиите.
  • 43 Скапан гербаджия

    8 7 Отговор
    Гледам, че всички коментиращи удобно премълчавате, че 1997г БСП открадна пенсионните фондове.

    Коментиран от #45, #53

  • 44 любопитен

    5 1 Отговор
    Този процес , намаляване на пенсиите , започна още от 1990г. Още тогава , управляващите в Германия , намекваха за предимствата на пенсионерите - облажвали се от системата . Евросъюзът им дойде на място - приравниха всичко към минимума и ето го резултата .
  • 45 Българин

    8 3 Отговор

    До коментар #43 от "Скапан гербаджия":

    Предлагам им на германците едно Виденово правителство и после с носталгия ще си спомнят за днешните си пенсии
  • 46 даскала

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Dr.mengele":

    Грешиш за канала , всичко е изтекло към офшорните банки - където на властимащите им пазят паричките . В чекмедженцата се държат пари само за дребни разходи .
  • 47 сноу

    8 0 Отговор
    То -о може за германистанските пенсионери да няма, ама за Джанго и чааветата има 2 пъти по толкова ,а за Бабаджанго -3 пъти...Чи то много работи ба-а..цял ден барбут ,после кютек,Айшето трудно тика тройна количка, щото Асаня пак заредил..
  • 48 AXA 1000

    0 1 Отговор
    968 Евро, минус 289 данъци=пенсия 👍😉

    Коментиран от #50

  • 49 Масон

    6 1 Отговор
    Целта е да ви убедим, че не трябва да емигрирате в Германия.
  • 50 Масон

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "AXA 1000":

    Само ще ти кажа, че прага на бедността почва от 850 евро.
  • 51 По добре ще звучи

    7 0 Отговор
    Как е възможно след 40 години работа да получаваш пенсия 125 евро , а максималната да е 600 евро. Защото нашата максимална е по ниска от тяхната минимална.И пак , както обикновено плачем на чужди гробища , а при нас проблема с пенсиите е направо катастрофален.
  • 52 идва ми в повече тая статия

    5 1 Отговор
    Не мога да разбера какъв ни проблема с германските пенсии, та тая статия се пуска непрекъснато.
    А бе , не ги мислете германците. 70 % от българските пенсионери вземат 130 евро пенсия за 40 години трудов стаж.
    По добре някой да се напъне да пише за българските пенсионери и особено за жените, които даже не могат да се пенсионират, защото нямат изискуемия трудов стаж, а минават на социална пенсия на 67 години.
  • 53 ОСТАВКА

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Скапан гербаджия":

    Неее, искат да ти намекнат , че от както ГЕРБ са на власт пенсионерите бяха подложени на геноцид. Последното преизчисление на пенсиите беше при Масларова, за което Бацето ви още мърмори. И през всичките години на великото Му управление , пенсиите бяха почти замразени. Това не Му стигна, та заложи 25 % да спести за крадене и от бъдещите пенсионери, родени 60 г, като същевременно да съсипе и прибере и частните пенсионни фондове.
  • 54 ТнТ

    3 3 Отговор
    Ами що не питате другарката от БСП как се случи обезценката на българския лев с хиляди... Ако са имали милиарди натрупани за пенсии след това събитие станаха милиони, но не им е удобно да говорят за това. Също и защо се поличи това, когато другаря Т. Живков предаде златния резерв на България на руснаците само и само тогавашното БКП да продължи да управлява за още няколко години без народа да разере защо и как... Последствията са това което е в момента, за да има пари за пенсии трябва да има работещи с високи заплати, за това трябва да има бизнес, но за съжаление и бизнеса е поделен между "народни" хора които се облагодетелстваха в прехода, кой с ТЕЦ, кой със Завод, кой с Реституция, кой с Приватизация...
  • 55 Доброто

    2 3 Отговор
    Ей пумиари ами тук за четиресе години работа 100евро..... Удобно ли е... А и да не забравя да се изтропкам в устенцата на отрепките от орлов мост :)
  • 56 Usufa

    3 1 Отговор
    В Германия няма минимална заплата.Тук се работи на час и има минимално

    заплащане на час.
    Има мини джоб работиш само 2 часа на ден до 450 евро на месец които са

    без данъци.Всеки след работа може да работи за да подпомогне финансите си
    небен джоб по 4 часа на ден от 451 евро до 850 евро тук има данъците
    фолцайт са 160 работни часа.
    Ако Ханс и хасан са рабтили цял живит на 4 часа те ще шземат само 80 евро пенсия, но с тези пари не се живее и ходят до социала и там им дават останалите 720 евро ,защото квартирата им е 400 евро и за храна 400 евро това е не умират от глад.

    Коментиран от #57

  • 57 компи

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Usufa":

    Брей какъв беге компетент бря ! Да не работиш в финансзамт та знаеш всичко ?
  • 58 Антон

    0 0 Отговор
    Горките, :))))
  • 59 За сметка на това

    5 0 Отговор
    мигрантите получават над 1000 евро помощи
  • 60 Баба Клара

    1 0 Отговор
    май няма да е за дълго, особено около Мюнхен
  • 61 гост

    4 0 Отговор
    Напишете статия за пенсионерите у нас, кой колко е работил и какво получава. Моите близки са работили като учители, бтк служители, по заводи и пенсиите им са/бяха между 240-300лв. Но нямат право на никакво социално подпомагане, напротив, плащат си лекарствата понеже касата спира да им ги поема, събират пари през лятото, за да може да си платят сметката за ток зимата, живее в тристаен апартамент, но има право на помощ само ако бил едностаен?!? Бабата ще е гладна и на студено без значение от броя на стаите, господа министри, или вие твърдите, че бабата трябва да продаде семейното си жилище, да купи гарсониера за сходни пари и тогава ще може да се нарече бедна?
  • 62 Никанор

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "средният български пенсионер":

    Лъжеш - минималната пенсия за стаж и възраст е 300лв., а при 40г. осигурителен стаж е по-висока!
  • 63 ДРТ ПРЧ

    2 0 Отговор
    ДА ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ, С ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ СИ ЖИВУЧКАТ КАТО МИЛИОНЕРИ
  • 64 Песимист

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Тариката":

    Проблема е, че постоянната инфлация стопява и обезценява спестяванията на хората и саботира плановете им за по-обезпечено бъдеще.
  • 65 вървим по план

    0 0 Отговор
    Ало, там който е копирал съдържанието , нещо не разбрах, за германеца ли милеете или за баба си и дядо си, тук в България с 200-300 лв пенсия ? Това не е част от плана за унищожаване на България ?
  • 66 Стегнете се !

    0 0 Отговор
    мисля че е малко нахално, да не кажа нагло да коментираш пенсията на германеца докато възрастните хора тук умират без храна и без подслон !