Last news in Fakti

25 Август, 2020 13:37 1 688 11

Под 6% от фирмите са се възползвали от антикризисните мерки през юли

  • антикризисни мерки-
  • фирми

Според НСИ интересът не е много по-различен през предишните месеци

Под 6% от фирмите са се възползвали от антикризисните мерки през юли - 1
Снимка: Shutterstock

Едва под 6% от бизнеса са се възползвали от правителствените мерки за работещите през юли.
Мярката „60/40“ не е припозната от около 90% от запитаните – това показват данните от изследване на Националния статистически институт сред предприятия в 10 сфери на производството и услугите.

Интересът не е много по-различен през предишните месеци. От май насам все по-малко компании признават, че използват държавните мерки за служителите си.

Най-честата стъпка в кризата е пускане на работниците в платен отпуск. Това са направили близо 1/5 от запитаните предприятия. Два пъти по-малко са прибегналите и до неплатената почивка. Почти равен е делът на компаниите, които са имали съкращения или са наели нови хора. За изследвания период най-засегнати са били в сферата на културата, спорта и развлеченията (44,6%). Съществен спад се отчита и при търговията, транспорта и ресторантьорството (36,6%) 

За юли спрямо юни приходите от продажби на стоки и услуги са намалели за повече от една трета от анкетираните фирми. 

По отношение на хотелиерите и туроператорите у нас, НСИ отчитат, че малко над половината са съгласни да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации заради пропаднали почивки. 64% от запитаните имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 50% -  на нощувката. 

През юли малко над 30% от фирмите в сферата на туризма са отчели увеличение на приходите си, спрямо миналия месец. Близо 11% от бранша предвиждат временно да преустановят дейността си, а почти половината планират да продължат да работят, но с намален капацитет. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chi

    10 2 Отговор
    За какви антикризисни мерки става въпрос? Това са братвежите на един самозабравил се диктатор.
  • 2 Корона глад

    3 3 Отговор
    Да видим за зимата какви мерки ще ни вземат.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истината

    1 1 Отговор
    Хирата -- Хората
  • 5 Byg

    1 1 Отговор
    При положение че ще имаме около 7% спад на икономиката , най ниския в Евросъюза , съотносимо към 6% възползвали се , всичко е ок , перфектно.
  • 6 Светнат

    6 1 Отговор
    Защото скапаните мерки не работят. Измислени са от болен мозък, който за реалната икономика е чел в книги само. А може би и това не е правил.
    Защото нито една от измислиците на толупа и меденката не са консултирани и не помагат на бизнеса.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 истината

    0 7 Отговор
    Ще го напиша пак: "Докато стоите и се дъвчете по форумите или лежите по кръстовищата - Работещите Българи са напълнили Черноморието. Вчера се върнах от там! Пълно е с Весели хора, които харчат пари в кръчми, ресторанти и барове! Животът кипи и всичко е на шест! Нензам за кави проблеми и кризи виждате? Освен ако не сте на хранилка и желаете поредната национална катастрофа! Аз не желая това --- НЕ, Благодаря!!!
  • 10 ей лъжечко

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Светнат":

    Пълна лъжа - ВСЯКА една от МЕРКИТЕ е съгласувана със СЪОТВЕТНАТА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
  • 11 Винету

    5 0 Отговор
    Преброяване на герберските фирми - 6 процента