Last news in Fakti

3 Септември, 2020 21:37 6 492 18

Краят на австралийското чудо

  • австрия-
  • ръст-
  • спад-
  • тенденции-
  • икономика

Години наред се говореше за "австралийското чудо": 28 поредни години Австралия отбелязваше икономически ръст

Краят на австралийското чудо - 1

През второто тримесечие на тази година икономиката на Австралия отбеляза най-големия спад, регистриран от 1959 година насам, откогато в страната се правят подобни тримесечни анализи. Националният статистически институт в Канбера съобщи, че от април до юни БВП е спаднал със 7% спрямо предходното тримесечие.

Този спад е неочаквано висок дори за експертите. А тъй като БВП на Австралия отбеляза спад от 0,3% и през първото тримесечие на годината, страната навлезе в рецесия - и то за първи път от 1991 година насам. За рецесия се говори, когато БВП се понижава в две поредни тримесечия.

Тези данни разкриват "разрушителния ефект" на пандемията от коронавирус над австралийската икономика, заяви финансовият министър Джош Фрайденберг. "Ние имахме рекордно добро развитие - 28 последователни години на икономически прираст. На това обаче сега бе сложен край", каза още той. Виновна за това е пандемията - нещо подобно се случва "само веднъж на столетие", добави Фрайденберг.

"Eдин опустошителен ден"

Австралия не е изпадала в рецесия от 1991 година насам. Избегна я дори по време на глобалната финансова криза през 2008. Тогава тя беше и единствената от всичките 37 държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която не изпадна в рецесия.

Причина за сегашния силен спад в икономическата дееспособност бе най-вече сривът на частното потребление. "Това е опустошителен ден за Австралия", заяви премиерът Скот Морисън пред парламента. От месец март насам над 1 милион души загубиха работните си места, тъй като локдаунът парализира почти цялата икономика.

Правителството реагира с помощи за стимулиране на конюнктурата в размер на над 300 млрд. австралийски долара (близо 185 млрд. евро), но неочаквано тежкият срив през пролетта може да наложи и допълнителни разходи. "Нашето задължение към австралийския народ е да го подкрепим", каза Фрайденберг. Централната банка също има готовност да предприеме фланкиращи мерки. Още през март тя понижи основния лихвен процент до рекордно ниските 0,25% с надеждата евтините пари да съживят икономиката.

Съвземането ще е дълго и трудно

"Излизането от рецесията, предизвикана от пандемията, ще е дълго и трудно", смята главната икономистка на института BIS Oxford Economics Сара Хънтър. "Предполагаме, че нивото отпреди пандемията ще бъде достигнато чак в началото на 2022 година", каза тя.

Бързо възстановяване на икономиката едва ли ще има, още повече, че във важния щат Виктория бе обявен повторен локдаун. Всичко това ще се превърне в тежко бреме за конюнктурата през настоящото лятно тримесечие, заяви финансовият министър Фрайденберг. Повишаващият се брой на новите инфекции принуди правителството да обяви няколкоседмичен нов локдаун в Мелбърн - столицата на провинция Виктория.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курц

    17 5 Отговор
    А Турция какво да кажат ?

    Коментиран от #14, #15

  • 2 Behemoth

    46 4 Отговор
    Добре ,че ние сме стабиляги....благодарение на нашият спасител и любител на шкафчета....от както той ни пое повечето от нас ядат по три пъти на ден...
  • 3 Юнак

    40 0 Отговор
    Защо на снимката е знамето на Австрия?

    Коментиран от #8

  • 4 Да го подложа на камел тоя на ж. Родител

    25 1 Отговор
    Австрия и австралия май са много близко една до друга тъпаци 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🙃🤣🤣🤣🙃🙃🙃🙃🙃 слабоумни полухора полуидиоти мръсни подчовеци
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оправете

    20 0 Отговор
    знамето ливади!
  • 7 Gold miners

    14 1 Отговор
    Ми ще ходят да копат злато в буша, имат изход, Само ние в България цъвтим и вържем с излишък в бюджета, макар да сме на последно място в Европа по доходи. И по корупция сме на първо. На кой му пука, в Австралия няма протести. В България са на макс, водим на Бате Борисов вече с 1000:1 във фейк постановката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Wow

    13 0 Отговор
    Много сте бързи да триете коментари, които не ви изнасят. Гнусно...
  • 13 пандемията,демек вируса?

    12 0 Отговор
    Или са виновни калпавите решения на почти всички правителства по света?
  • 14 Грую

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Курц":

    Ти зарежи сега Турция ами гледай сега тука Бо'ко още другия месец като излезе и обяви растеж и увеличение на осигурителен доход, местни данъци и просперитет да ти види окото!
  • 15 Курец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Курц":

    Ох, аман, аман
  • 16 Гост

    3 1 Отговор
    Глупости на квадрат е тази публикация! Три са основните причини отзад напред - №3 корона вирусът, но с него държавата се справя много добре, но предизвика прекомерна паника и блокирането на зръзките с останалият свят, №2 безпрецедентните пожари съсипали туризма и природата, №1 - прекалената обвързаност на икономиката с Китай - болест породена от алчност по целият свят! Но стига с Австралия, погледнете собствената си кочина!
  • 17 Сибирь

    2 0 Отговор
    Да объркаш австрийското с австралийското знаме и да не го коригираш-това показва нивото на тази медия!
  • 18 Ангелов

    0 0 Отговор
    и знамето е австрийско и парите са евра :) снимката е символична - че статията засяга финансовите среди. Четете и мислете преди да зяпкате картинки.