5 Септември, 2020 12:37 9 694 27

Ще останат ли високите такси при теглене от банкомат

  • бнб-
  • банкомати-
  • такси

Позицията на БНБ

Ще останат ли високите такси при теглене от банкомат - 1
Снимка: БГНЕС

"Във връзка с предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер, бихме искали да заявим следното:

Услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи.

През 2019 г. от страна на Българската народна банка е извършена проверка, в резултат на която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени.

Българската народна банка е подкрепила извършването на законодателни промени, които да позволят въвеждане на ограничения на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, осъществявана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е уведомен министърът на финансите.

Бихме искали да подчертаем, че Българската народна банка няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ."

По-рано прокуратура (ВАП) предложи на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зависи

    61 0 Отговор
    чии са автоматите !

    Коментиран от #27

  • 2 ха ха

    78 8 Отговор
    Ами с такъв премиер и министър на икономиката... как няма да останат?

    Коментиран от #26

  • 3 Лихви нулеви

    76 3 Отговор
    А десетки левове месечно за поддръжка на влогове.
  • 4 Най интересното е че

    81 1 Отговор
    банките лъжат като дърти цигани. От време на време те таксуват за нещо и не можеш да разбереш за какво. Дори лъжат, че не те таксуват , ако теглиш от терминал на твоята си банка.

    Коментиран от #13

  • 5 Менда Стоянова

    47 3 Отговор
    Прекара българите да си обърнат левовете в евро и сега при всяко теглене плащат комисионна за обмяната.
  • 6 Ихааа

    56 1 Отговор
    Как им вярваме на тези размисли! Ще намалят нещо и ще вдигнат три неща поне. Там грабенето от хората е тотално законно. Лошо
  • 7 123

    26 4 Отговор
    Тенденцията е постепенно кеша да изчезне.

    Коментиран от #10

  • 8 Перо

    31 1 Отговор
    Всички български или с преобладаващо българско участие търговски банки са под надзора на БНБ,защото работят с парите на БНБ и за тяхната дейност,регулатора е БНБ. Другите следват правилата на ЕС.Останалото е престъпна дейност на МФ,което има законодателна инициатива и контрол на дейността.
  • 9 Един

    71 1 Отговор
    Нищо не се разбира от тая статия! Само, че защо след като държавата задължава всеки работещ да има банкова сметка за заплатата, тогава защо държавата не покрива разходите за поддръжката на тая сметка? На мен банка не ми трябва, защо трябва да им плащам?!?
  • 10 Перо

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    Кеша,ако изчезне,изчезва и Марешки,а той е патерица на тиквата.
  • 11 Дееба банките

    69 1 Отговор
    Цял свят си теглиш парите free....няма такси макси ,тука ми взимат пари защото си тегля моите пари.....да ги запука човек докато издъхнат

    Коментиран от #21

  • 12 Банките

    27 0 Отговор
    контролират всичко което става на планетата,в последно време обаче обраните банкомати драстично се увеличиха от противниците на системата!
  • 13 Перо

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Най интересното е че":

    В БГ, 90% от таксите на банките са измислени и не съществуват в чужбина. Също и монополният оператор на Цв.Василев Маестро,през който минават всички международни транзакции и измислени курсови разлики на валутите по АТМ тегленията, а в чужбина не признават карти с това лого. Търговските банки са перачници на пари,участвайки,чрез кредитиране с измислени условия и 100% покритие на ипотечния кредит за определени лица от режима,притежаващи нерегламентирани суми,подобно на случая с ПР на тиквата. В САЩ банките подаряват $ 200 при откриване на разплащателна сметка,а при кредитните карти има 6 месечни безлихвени срокове при плащане на падежа,да не говорим,че при добра кредитна история заемите за жилища са около 3%. Въпреки че търговските банки в БГ оперират с държавни пари,БНБ не си упражнява правата като надзорник и се явява като съучастник в далаверите им,а МФ не прилага законодателната си инициатива,чрез МС да уеднакви БГ законодателство с това на ЕС /а е задължено/,също така прокарва лобистки закони в интерес на банките. Сега всички печалби на чуждите банки в БГ се изнасят в чужбина и не се реинвестират, също печалбите на българските търговски банки се депозират пак в чужбина за без рискова печалба от лихвите,за сметка на кредитирането на българските потребители,частни и юридически лица.
  • 14 Ха ха ха ха ха ха

    7 1 Отговор
    А ще остане ли геноцида спрямо абсурдистанеца ?
  • 15 Защо " Поднебесната"

    24 4 Отговор
    Се превърна в икономически,търговски,а от там и финансов динозавър? Отговора е много елементарен: Там няма допусната нито една чужда банка.Нито нейни филиали.Нито една! Има Китайска Държавна банка.Със няколко структурни филиала.Инвестиционна,за развитие на селско стопанство-( вкл.производство и преработка на храни,) Външна и вътрешна търговия- експорт и импорт,За вътрешно кредитиранена физически лица.За кредитиране на инфраструктурни проекти. Всеки филиал,задължително се занимава единствено в профила.Не можеш да теглиш кредит примерно,за да сееш ориз,освен от тази за селско стопанство.Държавата пряко през ЦБ контролира всички лихви във филиалите.Там допуснаха филиали на щатски компании ,но пак умно пресметнато.Предоставен терен( голо поле) и искаш завод,започвай от нула.Със твой средства.Но след 99г,става собственост на държавата без право на промяна,независимо кой ще бъде последващ собственикТам няма продаден 1 метър земя на чужденец.Губиш ли физическа собственост над земя,и чужди банки да оперират с финасите на държава и народ,ти нямаш пълен суверенитет.Натрупаха трилиони от менте- зелено,и по азиатски прозорливо и търпеливо ,сега срещу зелена хартия изкупуват реални активи.Те са бъдещите владетели!Сащ допусна фатална грешка,като обяви за свой враг руснаците.Ако гледаха напред,заедно с руснака,щяха да блокират това развитие.Сега и да искат- не става.Прекалено могъщ вече е Дракона!
  • 16 Петър

    36 0 Отговор
    Тези които ни задължават да получаваме заплатите си по карта ни обират.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 22 Отговор

    До коментар #11 от "Дееба банките":

    Стига ...., таксите са минимални ако теглиш до 400 лв на ден и не искаш разпечатка от банкомата....
  • 22 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    От една камара писания по горе , разбрах - хайдутлука на АТМ е узаконен. Могат както си искат, колкото си искат и когато си искат да ти вземат парите, защото те те обслужват и се грижат за парите ти - сакън да не ти дойдат много и да се чудиш какво да ги правиш. В такава "хубава" държава какво друго да очакваш?

    Коментиран от #25

  • 23 Тиква

    11 0 Отговор
    Мутренската държава,мутренските закони.
  • 24 Съдията Дред

    4 0 Отговор
    Не е такъв проблем, тия банкомати изписват каква комисионна ще удържат, и чак след потвърждение прави сделката. Както се казва, законът е за бдящите, не е за спящите. Проблема е, че няма достатъчно читави банкомати в курортите, както и читави обменни бюра. Навсякъде, ако не искаш да те цакат, трябва да обменяш в банков клон, въпреки, че и банковите клонове в курортите имат по-неизгоден курс отколкото в София.
  • 25 Ами не

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    Всъщност става въпрос за едни определени банкомати на морето! На на тези , по другите градове! Такса 1 лев на 400 теглене на който и да е банков банкомат! А тия за които се говори - не са на банка , а на някаква частна фирма! Просто е орязана статията!
  • 26 мусайбе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    КОРНЕЛЧЕТО , милото обещава при всяко теглене по лев да ви дава а който няма депозит ще му открие и редовно ще го зарежда.! И се събуждаш потен и се чудиш вярно ли е това ,тичаш до банкомата и на фиша пише че партията е закъсала и си назад с 500 лв демек ти дължиш на банката де не че нещо лошо наали.?! Да живее международното положение , имаше такъв виц по Тошово време .
  • 27 Брутални кражби

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зависи":

    Освен на Хунтата , кой друг може да инсталира , подобна далавера?
    Питай, Стоян Маврудиев, банка " ББР" е в играта ?
    Той е" Меродията" , на всеки золум , когато има кеш замесен?
    Офшорките, ги знае на пръсти до една!