7 Септември, 2020 13:37 3 750 6

Китай отново изненада

  • китай-
  • икономика-
  • износ-
  • ръст-
  • изненада

Износът се е увеличил повече от очакваното

Китай отново изненада - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайският износ се е увеличил повече от очакваното миналия месец, тъй като ключовите пазари облекчиха мерките за ограничаване поради коронавируса, показват официалните данни в понеделник. В същото време вносът неочаквано се е свил въпреки натиска за увеличаване на вътрешното търсене.

Износът е пострадал по-малко, отколкото бяха опасенията, благодарение на глобалното търсене на медицински консумативи, но икономистите предупредиха, че възраждането на новите инфекции в някои региони означава, че перспективите остават несигурни, съобщава БНТ. Износът се е увеличил с 9,5% на годишна база през август, съобщиха от митническата администрация, което надмина прогнозата от 7,5% от анкета сред анализатори на агенция „Блумбърг“.

Забавянето на растежа на износа беше „нещо, за което трябва да следим“, Ирис Панг, главен икономист на ING за голям Китай. Тя добави, че растежът на износа е неравномерен в различните сектори - докато медицинското оборудване и интегралните схеми отбелязват значително подобрение през първите осем месеца, доставките на дрехи и обувки остават в двуцифрен спад през същия период. Томи Сие, ръководител на изследванията за Голям Китай в OCBC Bank, добави, че износът за Съединените щати остава относително силен.

Вносът, който се срина през месец май, но оттогава се подобри, се сви с 2,1% - много по-лошо от 0,5-процентния растеж, отчетен от анализаторите. Икономистите обаче заявиха, че перспективите са по-малко мрачни, след като ценовите ефекти бъдат коригирани, а Джулиан Еванс-Причард, старши икономист по Китай в Capital Economics, изчислява, че обемите на вноса са нараснали с 9,5% в сравнение с миналата година. Митническите данни показват, че вносът на месо е отбелязал най-голям скок, нараствайки със 73,4% на годишна база от януари до август.

Данните от понеделник също показват, че излишъкът от търговията на Китай със САЩ се е увеличил с повече от четвърт миналия месец. Напрежението между САЩ и Китай ескалира на различни фронтове, включително справяне с пандемията от страна на Пекин, политиките му в Синцзян и Хонконг и технологиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    7 21 Отговор
    Мразя китайците. Бацили
  • 2 Гост

    25 0 Отговор
    Нормално като всичкото производство е изнесено там......
  • 3 Кашпировски

    34 0 Отговор
    Китайците спечелиха от алчността на капитализма. Капитлизмът е култ към парите на всяка цена. Е, сега ще плащат цената.
    В запада почти нищо не се произвежда освен автомобили. Скоро и хляб ще внасят от Китай. Усетиха се западняците, ама късно. Изнесоха си всичкото производство в Китай. Китаеца произвежда, западнякът слага етикети и продава с надценка от 7-800%.
    Китаеца копира и продава същата стока на разумна цена. Е това е .
    Имам приятели по хоби от цял свят. Показвали са ми оборудването си. Все китайско е. В щатите най-вече.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кашпировски":

    Прав сте така е !

    Коментиран от #6

  • 5 Нищо

    20 1 Отговор
    изненадващо ! Просто очаквано , и още напред ще дърпат !
  • 6 карамфила

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Вече е късно да се спре Китай.Най напред те се смееха на малката снежна топка от Китай но сега тя е лавина която ще погълне света.