Last news in Fakti

21 Септември, 2020 23:34 2 344 11

100 млн. лв. за фермерите заради COVID-19

  • поле-
  • малина

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране

100 млн. лв. за фермерите заради COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за компенсиране на щетите, причинени от пандемията.

Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари.

Първата мярка е с бюджет 93,5 милиона лева и обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство".

Право на подпомагане имат регистрирани земеделци, кандидатствали по схемите за директни плащания през тази и миналата година, фермери договори по селската програма и такива с документи са напълно пропаднали площи. По тази мярка заявления са подадени над 33 хиляди земеделци.

Близо 1 200 са фермерите, поискали помощ по втората мярка, която обхваща всички останали направления в земеделието. Нейният бюджет е 5,5 милиона лева.

Заявления могат да се подават до края на деня, след което Фонд "Земеделие" ще направи проверка на подадените документи преди да започне изплащането на парите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 1 Отговор
    С две думи 95мил. за 10 души, а за останалите 34 995 ще си разделят 5 милиона.
  • 2 Танева

    13 1 Отговор
    Мълчете пред чужденците че крадем!Ще ни спрат иначе лапачката.
  • 3 Активист на БКП

    11 1 Отговор
    Жалкото е, че ГЕРБ съсипаха хубавата ни държава...
  • 4 Новичок

    3 1 Отговор
    Автора на какво си ? Няколко водки или други субстанции. „фермери договори по селската програма и такива с документи са напълно пропаднали площи. По тази мярка заявления са подадени над 33 хиляди земеделци” КО РЕЧЕ?

    Коментиран от #10

  • 5 Миро

    8 1 Отговор
    Живеем в един измислен свят в който абсурдите са правило и с бодра крачка отиваме към бездната която е неизбежна.
  • 6 Всички гербаджии на хранилка чиновници

    9 0 Отговор
    са еднокнижници, не се чудете що държавата е на тоя хал.
  • 7 Само да вметна

    1 2 Отговор
    Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип.
  • 8 Само да вметна

    5 0 Отговор
    България влиза в дългова спирала водовъртеж след вземането на поредния заем от бб следва финансова криза с летален изход и колапс.
  • 9 Сърп и чук

    7 1 Отговор
    - И как пандемията пречи на фермерите да си орат и жънат нивите?!
    - Никак, сър!
    - Защо са тези обезщетения тогава?
    - Мошеници, сър!
    - Но, защо управниците им ги дават!?
    - Електорат, сър!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Б.Б.

    1 0 Отговор
    ''Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за компенсиране''. Ха, ха! Ам'чи те парите вече са раздадени и грижливо подредени в чекмеджетата.