23 Септември, 2020 23:31 18 078 40

БНБ: Влизаме в ЕСП от 1.X

  • бнб-
  • евро-
  • еврозона

Съобщение от Централната ни банка

БНБ: Влизаме в ЕСП от 1.X - 1
Снимка: БГНЕС

Считано от 1 октомври 2020 г. България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране, заедно с присъединяването към Единния надзорен механизъм и началото на тясното сътрудничество между Българската народна банка и Европейската централна банка, съобщиха от БНБ.

Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще поеме функцията на орган за преструктуриране на значимите кредитни институции и трансграничните групи по смисъла на Регламент (ЕС) № 806/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 юли 2014 година за установяването на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои инвестиционни посредници в рамките на Единния механизъм за преструктуриране и Единния фонд за преструктуриране и за изменение на Регламент (ЕС) № 1093/2010. ЕСП ще наблюдава също така процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции.

Като национален орган за преструктуриране на държава членка, участваща в Банковия съюз, Българската народна банка ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП с еднакви права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

С решение на Управителния съвет на БНБ Калин Христов – подуправител, ръководещ управление „Емисионно“, е определен за представител на Българската народна банка в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо Говедарски

    61 38 Отговор
    Прост народ...

    Коментиран от #8, #24

  • 2 Последния Софиянец

    72 36 Отговор
    Боко пак тази вечер изтрещя от страх.Срещу двеста младежи, жени и деца тази вечер хвърли цели полкове полицаи.И отново като снощи при улицата на Старото Народно събрание.Броих поне петстотин ченгета в улиците към Паметника на незнайния воин.

    Коментиран от #21, #36

  • 3 Врачка

    60 26 Отговор
    Кажете на хората какво ше се случи с техните спестявания след приемане на €? Ще се разреши ли на БНБ да емитира(печата) еврошума ?

    Коментиран от #7, #14

  • 4 Дельо Хайдутин

    54 25 Отговор
    Разбрахте ли защо Тиквата бързаше да изтегли 9 млрд преди първи октомври?

    Коментиран от #10

  • 5 Хрушчов

    21 48 Отговор
    Ватниците да ускорят протестите,

    Коментиран от #25

  • 6 ПАЛАВРА

    59 21 Отговор
    ЧЕСТИТО ВИ ДЪРВО !
  • 7 Пързалянето да започне сега

    29 17 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    С колко ли %-та от "силата" на лева, ще ни изпързаля Боко Мендата ??? Аз залагам на около 20% "студена вода", но кой знае, КОЙ ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хайде стига

    52 20 Отговор
    с тези глупости. Теглят се кредити, за да се крадат парите. Само на това са способни ГЕРБ. Още не са се наяли. Националната политика се базира само на кражби и далавери. От кралят слънце какво друго може да се очаква.
  • 10 КПСС БКП

    31 21 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    Знаех си аз. Трябваше да се вържем за "рублата",за да втасаме от всякъде а и Банкянската мома, нямаше да тегли заеми щот другаря Путин ще му ги дава да ги ползва,като тоалетна хартия.

    Коментиран от #11

  • 11 Къна

    16 20 Отговор

    До коментар #10 от "КПСС БКП":

    Личи си от далече,че си от новите Българи закърмени с Евроатлантическа ярма.Ако питаш родителите си какво е било това нещо-"Клирингова рубла" те няма как да ти отговорят щото са били прислужници на комунистите като Борисов.Сиреч,кофти матрял.Та,ограмоти се ,научи се да се изразяваш академично и заповаядай в този интелигентен форум на ФАКТИ.А сега,бегай,достатъчно време ти отделих.

    Коментиран от #12

  • 12 Клирингован

    31 19 Отговор

    До коментар #11 от "Къна":

    Обменният курс лев-рубла, вече е 1:1. 1 лев, 1 килограм рубли.
    ........Интелигентен форум?.....Смях.......
  • 13 ОФ активист

    10 3 Отговор
    Не ме обиждай БЕ,другарю ! Свой съм а пък и на времето ти уредих диплома за основно образование.
    Деменция ли ?...Нема да се плашиш,от годините е.А СЕГА БЕГАЙ ДА СИ СМЕНИШ ПАМПЕРСА!
  • 14 Бау

    40 17 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    Не разбирам каква е тази паника от въвеждането на еврото. Ние сме на евро още от както еврото съществува. Преди това бяхме на немска марка. Тези валути дават стойност на лева, след като той беше унищожен при хиперинфлацията. Ние нямаме плаващ валутен курс както примерно са поляците. Ние сме 99% на евро. Просто ползваме друга хартия с други картинки. Нищо няма да се промени за обикновения българин освен че както през 2000та имахме за кратко по две цени - една преди и след деноминацията. И сега така. Няма да има промяна на курса евро/лев. Той е фиксиран. Голямата смяна е институционална - БНБ става на практика филиал на ЕЦБ и ще отговарят лично пред тях за действията си.

    Коментиран от #15

  • 15 kukot

    19 17 Отговор

    До коментар #14 от "Бау":

    Курсът е фиксиран за счетоводни цели.А иди си купи евро на чейндж бюро или от банка да видиш дали е фиксиран И това е сега,а след време кой знае какъв курс ще има допадне. Като са ви гарантирани 100000 евро в банките защо ви изплащат лв ,а не евро.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Бау

    35 11 Отговор

    До коментар #15 от "kukot":

    1) Курсът е фиксиран и ако отидеш в БНБ ще можеш да обмениш колкото си искаш пари по този курс. Чейндж бюрата извършват платена услуга. Независимо каква валута обменяш те винаги са с малко отклонение от официалната. Това е единствения им начин да печелят като посредници.
    2) Целия смисъл на валутния борд е че курса е фиксиран е "както им падне". При преминаването от лев към евро конверсията ще бъде по официален курс защото я извършва БНБ и банките са задължени да я извършат със закон.
    3) Банките изплащат гарантираните депозити в левове защото така е според закона и защото лева е все още официалната валута на България, въпреки че е клонинг на еврото.
    В момента ние имаме една купчина евро, която дава стойност на лева, но нищо повече. След въвеждането този огромен резерв се освобождава, а цялата банкова система в страната преминава под контрола на ЕЦБ и съответно има достъп до на практика неограничен паричен ресурс с който да кредитира. Така че от приемането на еврото можем само да спечелим.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 тц тц

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да ги тъпче , даже им е малко. Не може 200-300 човека да се изявяват по този начин от името на народа. Най после Европа се сети че и ние сме част от нея , спрете да ни излагате .
  • 22 Колко прост народ!!!

    13 7 Отговор

    До коментар #16 от "Бау":

    Кауфланд и Лидл харесаха това,ще те чакат с отворени ръце,понеже цените ще са “същите”
  • 23 Тулупии Банкя

    9 3 Отговор
    Ама аз нали пак ще мога да си бъркам с големия черпак в бюджетната каца с мед и да си кусам на воля? Е от време на време ще хвърлям от прозореца на жипката на продажниците и блюдолизците около мен. Само това ма интересува.
  • 24 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо Говедарски":

    Говори за себе си и не намесвай народа!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Общака

    13 4 Отговор
    А заплатата в Евро ли ще ми стане или сегашната ще ми се раздели на 1,957819132008, а цигарите също ли ще се разделят на 1,957819132008 или просто ще стана в Евро ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шаран БГ

    14 2 Отговор
    Всички европейски народи / обикновените хора /"изпищяха" , когато захапаха еврото. Ние като сиромасите на континента вероятно няма да "пищим", а направо ще "вием" !Всяка обмяна на парите наред с ъс всичките позитиви на държавно ниво, води и до ощетяване на дребните хорица. Дано да " цъфнем " с новата валута, ама не вярвам да "вържем". Висшите ни чиновници и сега са над 5 000 евро месечна бюджетна издръжка !! Така че -"бълха ги ухапало". Да му мислим ние ! А пък за пАнсионерите въобще не ми се мисли.... То и сега само се правят, че мислят........С 200-250 лева месечно как се съществува ?? Като ги слушам / и разни уж синдикалисти - и те /, всичките : възможно е , може ли, ще...ще....ще ..... И накрая увеличение с половин килограм сирене на месец. А производствения сектор ...... родните "капиталисти" дерат до кокал,осигуряват на най-ниския праг,градят палати и се пъчат в луксозни автомобили и....все плачат :..."Няма пари ! " Там какво ЕВРО ще забъркат - който е жив, ще гледа !
  • 29 РЕФЕРЕНДУМ

    11 2 Отговор
    2008 г. БГ се размина с кризата, защото не беше в еврозоната.
    Спекулативно цените на храни се вдигнаха с 20%, само ден след новината, че влизаме в чакалнята.

    Престъпление е, че не се свиква Референдум за еврозоната.
    Вместо за пример да ни служат Британия,Швеция, четете за Швейцария и препоръките на бивши висши служители на СБ и МВФ.
    А Ватикана и Сан Марино имат специални финансови споразумения за еврото.

    Истината е, че Мутрата Борисов иска милиардите от еврозоната, които да раздаде на неговите фирми, и да ни вкара в нови милиардни дългове, задължително да трябва да вземеш заеми!

    Коментиран от #37

  • 30 Умно село

    11 1 Отговор
    Ще станем Литва на Балканите!
    При този режим дето ни управлява нищо добро няма да се случи!
    Всички политици на стадиона с родата и ....Пиночет!
    Дали с € или без него оставаме си бедни и прости- учещи онлайн.
    С такива продажни управници си оставаме зависими и концесионирани за години напред!
    Но важно е чекмеджето да е пълно!
    И най - важно да те похвалят в Брюксел и Вашингтон, но така и така ламарините КЕШ , ще получим след 5 години.
    П Б П! С твойте камъни по твоята манерка!
    Няма ненаказано ЗЛО!
  • 31 ПРЕДАТЕЛИ

    5 1 Отговор
    НАШАТА ЧЕКМЕДЖЕ БОЙКО БАНК СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ЕВРОЧЕКМЕДЖЕ БАНК
  • 32 ПРОСТОТИЯ

    1 0 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Лидeрът нa ГEРБ ce oжaлвa прeд журнaлиcти в пaрлaмeнтa:
    Мoятa cъдбa, зa cъжaлeниe, тaкa ce нaрeди в пocлeднитe гoдини, чe вce имa някaкъв мъж, кoйтo иcкa дa приличa нa мeнe."
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Холмс

    3 0 Отговор
    боя се, че Ви влиза от към ЕСП...
  • 35 Иван

    7 1 Отговор
    Всеки народ заслужава управниците си! Прост народ - слаба държава!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 платенипротести

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "РЕФЕРЕНДУМ":

    Май ти си червена мутра. Като те гледам как разсъждаваш си само за Пухлер и Лукашенка. Само, че там пръв ще ревнеш.
  • 38 ПАРАДОКС БЪЛГАСКИ

    0 1 Отговор
    ВСИЧКИ ГОВОРЯТ СТЕЩУ ЕВРОПА И АМЕРИКА,СРЕЩУ ЕВРОТО И ДОЛАРА. А СЪЩЕВРЕМЕНО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗНЕСЕ ДА РАБОТИ НА ЗАПАТ ЗА "ОМРАЗНИТЕ" ЕВРА И ДОЛАРИ. И СЪЩО ТАКА ГАНЬОВЦИТЕ ОТ ЧИКАГО,ЛОНДОН,БЕРЛИН,МАДРИД И ДРУГИ МЕСТА НА ЗАПАД,НЕ СПИРАТ ДА ПЛЮЯТ ЗАПАДА И БОГОТВОРЯТ ПУТИН И РУСИЯ.ПАРАДОКСИ!!!
  • 39 110

    1 0 Отговор
    Поне тоя път да пратят някой с английски, ама надали.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.