Last news in Fakti

24 Септември, 2020 09:43 2 076 14

30% от заетите в туризма са загубили работата си

  • плаж-
  • такса-
  • сезон-
  • туризъм-
  • криза

В туризма отчитат най-трудния летен сезон и загуби за близо 80%

30% от заетите в туризма са загубили работата си  - 1
Снимка: БГНЕС

„Това, което можем да кажем за отиващия си летен сезон е, че беше най-трудният, но и абсолютно необичаен за българската, европейската и международната икономика. По отношение на българския пазар бяха направени много усилия от страна на сектора и на правителството”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по "Нова телевизия" изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Множеството туристи по Южното ни Черноморие тя обясни като умалена картина на голямата. „Чужденците, които посещават България, по данни от 2018 и 2019 г. са над 9 милиона. Очевидно българският пазар не е готов да произведе такава цифра. 2 милиона би бил абсолютният максимум, ако всички български граждани имат възможността да почиват в страната”, каза още тя.

Прогнозите показват загуба на туристи от летния туристически сезон в рамките на близо 80%. „Това са данни верни не само за България, но и за конкурентни наши дестинации”, допълни изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Карастоянова обясни, че се работи успоредно по два плана. „Единият екшън план е как да се справим с предстоящия зимен сезон и с летния през 2021 г. Коментира се и проблемът от възможни фалити и невъзможността да се обслужват кредити. Така може да се окаже в един момент, че банковият сектор е собственик в туризма. Това е една много лоша перспектива”, смята експертът.

Тя беше категорична, че след COVID-19 българският туристически сектор не би могъл да продължи да съществува по познатия начин досега. „Държавата следва да влезе като инвеститор. Да се заложат генерални планове за развитие на инфраструктурата до туристическите обекти, като помощ за тяхната социализация”, заяви още Карастоянова.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм обяви, че голяма част от работните места в сектора са били запазени. „Това беше възможно със социално-икономическите мерки. Близо 25-30% от заетите обаче загубиха работата си в туристическия сектор поради невъзможността той да функционира”, заключи Карастоянова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 0 Отговор
    много далечни планове в бъдещето прави..не е ли разбрала още че скоро няма да я има на сцената

    Коментиран от #8

  • 2 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Голям глад ще е зимата в Източна България.От морето караха зимата.Викаха ми :Ти ще си работиш зимата в София,а ние какво спастрим лятото това ни е.
  • 3 Разбрал

    9 0 Отговор
    Тоест 30% са свободни в туризма, вече не са заети и и процента е сгрешен. 30% от заетите преди са вече 100% свободни. Заглавието е лъжа.
  • 4 Гарантирано от Герб

    3 2 Отговор
    Ще бутнете 50-60% от хотелите и сте готови.

    Коментиран от #6

  • 5 Да бе

    8 0 Отговор
    Малко пари им били дали - давайте още!
    Това е цялата работа!Все им е малко , мде чакат наготово!
    И държавата да изкупи на некадърниците хотелите, да ги финансира и после да им ги върне!Ами няма да стане!
    Да се бяхте ориентирали към нормални туристи -а е към алкохолни екскурзии!
  • 6 Не само

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гарантирано от Герб":

    И повече трябва!
  • 7 За работещите

    5 1 Отговор
    бедни жалко, но хотелиерите не ги съжелявам. Догодина 2 пъти по толкова да загубят-мутри без грам реална предства какво е ОБСЛУЖВАНЕ!!!!! Стара и развалена храна, високи цени, слабо обслужване и прочие
  • 8 ами прави

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Иначе няма как да се почувства значима,също като началника си в партията.
  • 9 Само да вметна

    8 1 Отговор
    България влиза в дългова спирала водовъртеж след вземането на поредния заем от бб следва финансова криза с летален изход и колапс. Всяка година ще се тегли нов заем за да се рефинансира старият.
  • 10 Българското робство

    2 1 Отговор
    Само в туризма ли и само заради ковид ли? Душманите не се интересуват дали хората има какво да ядът. Поробителите ни ще сгрешът, ако не се махнат сега, преди протестите да са станали социални.

    Коментиран от #12

  • 11 vhv

    8 3 Отговор
    Уважаема Г-жо, престанете с тези платени интервюта! Тази година плажовете ни и хотелите, които работеха бяха пълни!!! В Созопол напр. дори и места нямаше, дори и плажа на Сл.Бряг беше пълен. Това, че Ви е по-изгодно да не работите - защо? Отговорете, но честно, защото на нас вече ни е ясно.
  • 12 Я пак

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българското робство":

    Я трай там трол такъв!
    Тия са същите като тези, дето финансират протеста!

    Тия хотели са най-вече на мутрите , дето БСП/ДПС създадоха!
    А има предостатъчно хотели, дето си направиха сезона!Ама не от тия от бетонната гора!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.