Last news in Fakti

25 Септември, 2020 20:35 7 046 13

"Лудият" мед

  • мед-
  • турция-
  • производство

Турция е най-големият производител на мед в света след Китай

"Лудият" мед - 1
Снимка: Shutterstock

В Турция има два вида мед - единият е най-обикновен, а другият е много специален, произвеждан само от няколко пчелари в селата по брега на Черно море. Наричат го "лудия" мед, а въздействието му е познато от векове. Първите сведения за неговото съществуване са още отпреди 20 века. Описан е от древногръцкия автор Ксенофонт в неговото съчинение "Анабазис". Дори малко количество от този "луд мед" може да доведе до опиянение, а по-голямото - до пристъп на лудост. Утешителното е, че тези състояния бързо отминават и "потърпевшите" постепенно се съвземат.

Замайване и халюцинации

Специалният мед се радва на голяма популярност. Защо обаче? Кой би искал да се отрови или да се почувства полудял? Кой се радва на световъртежа, пристъпите на слабост или силното потене, на прилошаванията и повръщанията? Кой би искал да рискува да изпадне в безсъзнание, да му се замъгли погледът, да се разтрепери или да усети крайниците си безчувствени? Именно това се случва с тези, които са прекалявали с този вид мед. Защо тогава търсят него, а не "нормалния мед"? В някои от случаите става дума за хора, които се наслаждават на приетите халюциногени, но не те са основните потребители на "лудия мед", установява професорът по медицина Абдулкадир Гюндюз, посветил цяла книга на специфичния продукт.

Както пише Гюндюз, специфичното въздействие на този мед се дължи на факта, че пчелите събират нектара от растения, съдържащи специални отровни вещества - т.нар. граянотоксини. Това са естествени невротоксини, които дори и в малки количества могат да предизвикат замайване, а в по-големи - и халюцинации.

Понякога ги наричат и родотоксини, тъй като се съдържат в рододендроните, макар не всички видове рододендрони да образуват отровни вещества. При този вид рододендрони, които растат в Турция, има особено висока концентрация на граянотоксини, поради което растението се използва и като болкоуспокояващо - например при ревматизъм или зъбобол. За граянотоксина обаче важи същото, което се отнася за всички отровни вещества - всичко зависи от дозата.

От кой момент нататък "лудият мед" става отровен? Това не може да се определи толкова лесно. Някои изследователи определят за граница на безопасността дозата между 5 и 30 грама, според други минималното количество за проява на отровата е между 30 и 180 грама. Роля играят и растителните видове, телосложението на консуматора, а дори и сезонът - извлеченият през лятото "луд мед" е по-силен, тъй като през това време на годината рододендроните образуват повече граянотоксини.

И афродизиак, и болкоуспокояващо?

Теоретично отравянето с граянотоксин може да има и летален изход. И това се случва нерядко при овцете, козите или магаретата - след като са яли рододендрон. Сведения за смъртни случаи при хората до момента няма, но оттам не следва, че отравянето е безопасно - симптомите могат да приличат на тези на инфаркта. "В случаите на тежко симптомите продължават 24 часа, след което пациентът отново се чувства нормално", пише Гюндюз.

Все пак на какво се дължи популярността на този мед, наричан "Дели бал"? По-сладък ли е от другия? Търговците го рекламират, разказвайки легенди за неговата лечебна сила. "Дели бал" помагал срещу високо кръвно, правел кожата по-мека, по-светла и по-чиста, прочиствал бронхите, освежавал дъха и имал болкоуспокояващо въздействие. И не на последно място - действал като афродизиак. Всичко това обаче така и не е доказано научно.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bee

    26 3 Отговор
    Вие в Германия явно разбирате от "хубав" мед хаха :D
  • 2 Пак кражба

    33 9 Отговор
    Османските номади идват голи и боси. Разграбват първо Византия и се вижда как дори този луд мед не е от тях измислен. Цялата им кухня е една кражба, казвам кражба, защото те твърдят, че са измислили всичко от арабския кепап, алжирската боза, мароканска баклава, скитското Кисело мляко и много други.

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СЕЛЯНИН

    25 1 Отговор
    180 гр. мед, някой пробвал ли е да погълне?
    И нищо да няма в меда, пак ще ти прилошее :)

    Коментиран от #7

  • 5 Бай ганю

    7 22 Отговор

    До коментар #2 от "Пак кражба":

    А пък ганьо е дошъл кат ганьо и на луната да се качи пак ще си е ганьо, щот от кражби завист и алчност друго не разбира, и като не може друго, плюе и хвърля камъни по комшията

    Коментиран от #9

  • 6 Последния скит

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пак кражба":

    Ти сигурно си древен Елин

    Коментиран от #11

  • 7 Никой

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "СЕЛЯНИН":

    Аз съм ял и повече мед бе селски и нищо ми няма но , този луд мед не съм го пробвал ...
  • 8 Балканец

    12 3 Отговор
    Златно правило: Турска стока не купувам.
  • 9 И все пак

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай ганю":

    това положение за ,,ганьовщината,, се е родило през последните 20-30 години , не винаги е било така , та този продукт ,, ганьовщина,, е в резултат от отвратителното поведение и методики на някои ,,сънародници,, които просто решиха да образуват нов вид йерархия (мутренската) , следващите поколения пък останаха с впечатлението, че е престижно и нормално да се мутрее, краде, лъже и т.н.

    Коментиран от #13

  • 10 Истината

    6 3 Отговор
    Ми точно такива екстри са приемали религиозните групи през 1-ви век по пещерите, като за финал винаги са опъвали лула с опиум и се е леело медено вино, всички до един така наречени месии и светци са били чисти наркомани и алкохолици(наркомания и алкохолизъм е една и съща наркотична зависимост , алкохола също е наркотик) след което са представяли халюцинациите си на слабоумните невежи като реални събития, а останалите са вярвали безрезервно та до ден днешен.
  • 11 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния скит":

    древни елини няма. Питай Омир. Той ще ти ги разбие по племена и имена, и то в куплети

    Коментиран от #12

  • 12 Йо Несбьо

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "един от стадото":

    Древни елини има, но не са гърци! Т.нар. гърци са наследници на дорийците, тогавашен варварски народ откъм Либия и Херодот говори за приликите между древните либийци и гърците. Е, в днешно време 99% са убедени, че Древна Гърция е прародител въобще на цивилизацията, но имаме Шумерската култура, Китай, Египет, а народите на Гърция със сигурност не са гърци!
  • 13 бе прав си

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "И все пак":

    ама ганьо си е ганьо от време оно......още от Алеко Константиново време...има- няма 100-на ,че и повече години.....