Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 08:37 9 853 22

Най-тежкото тепърва престои

  • авиация-
  • криза-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • прогноза

Втората вълна ще удари още повече авиацията

Най-тежкото тепърва престои - 1
Снимка: Shutterstock

Авиационният сектор, наред с туристическият, е най-силно засегнат от коронавируса. "Глътка въздух" получи през летните месеци, но това далеч не може да покрие колосалните щети, които вирусът нанася върху гражданската авиация. "B Eвpoпa щe имa нoви бeйлayти и oщe ĸoлaпcи пo cвeтa. Зapaди втopaтa вълнa, cмятaм, чe бъдeщeтo щe e oщe пo-тeжĸo, oтĸoлĸoтo бeшe пpи пъpвaтa вълнa. Haй-cтpaшнoтo нe е зaд гъpбa нa ниĸoя ĸoмпaния, нe caмo нa Qаtаr Аіrwауѕ", казва глaвния изпълнитeлeн диpeĸтop нa Qаtаr Аіrwауѕ Aĸбap Aл Бaĸep.

От началото на текущата година 43 е броят на фалиралите авиокомпании. Кризата се усеща още повече, като се има предвид, че идва на фона на 10-годишен непрекъснат ръст в сектора. Броят на фалиралите авиокомпании ще расте. Останалите, които ще останат на пазара, ще са с намален оперативен капацитет, а това ще доведе до ръст в цените на билетите.

Qаtаr Аіrwауѕ отчита рекордна загуба за финансовата 2019/2020 г. в размер на 1.9 млрд. USD и тя ще се увеличава. "Нaшитe зaгyби щe пpoдължaт, тъй ĸaтo вcяĸa aвиoĸoмпaния пo cвeтa щe гyби пapи, зaщoтo нямa пътници, ĸoитo дa пpeвoзвaмe. И дopи и дa имa тaĸивa, тpaфиĸът e eднoпocoчeн, зaщoтo вcяĸa cтpaнa пpoдължaвa дa дъpжи лeтищaтa зaтвopeни", ĸaзa Бaĸep.

Общите загуби за гражданската авиационна индустрия в световен мащаб ще достигнат 77 млрд. USD през текущата година, а през всеки следващ месец ще са в рамките между 5 и 6 млрд. USD, прогнозират от Meждyнapoднaтa acoциaция зa въздyшeн тpaнcпopт.

Държавната помощ не е решение, тъй като няма логика парите на данъкоплатците да се ползват за нещо, което не работи. В случая самите авиокомпании трябва да преструктурират дейността си.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    87 4 Отговор
    тежки неща предстоят наистина с тая корона. номера с финансовата криза се изтърка и си измислиха вирус..

    Коментиран от #20

  • 2 Среден Пол

    21 41 Отговор
    Както казват умствено изостаналите кремълски милиционери: Нема вирОс. Има чип и 5G.
  • 3 все за короната

    33 23 Отговор
    Страхуват ни, за да мълчим за Шкафчето на Джипкаджията!
    За да мълчим, че по лукашенковски фалшифицира изборите с над милион "мъртви души"

    ДОБРО утро!

    Приятели!
    Данъкоплатци!
    Желаем ви прекрасен ден!

    КУРАЖ!
    ...Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 4 Среден Пол

    16 27 Отговор
    Съветските милиционери не се возите на самолет. Няма да ви засегне кризата. Междуградските рейсове си вървят.

    Коментиран от #5, #6, #15

  • 5 Кържалъ Утка

    28 7 Отговор

    До коментар #4 от "Среден Пол":

    "Вървете пеша, бе!"
  • 6 БГА Балкан

    32 0 Отговор

    До коментар #4 от "Среден Пол":

    Само че тук говорим за авиокопмпании, а не за милиционери.
    Виж си под леглото, Путин да не е там.
  • 7 Ганьо

    24 16 Отговор
    Избирайте или самолети или кислород за дишане! Един самолет за 1 секунда изгаря кислорода отделен от едно дърво за 1 година.
  • 8 Умен

    45 0 Отговор
    Добре де 10г са били на печалба и са лапали,толкова ли нямат да изкарат една година на загуба или всичко е кредити....

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Заглавието...

    10 0 Отговор
    "преДстои"("престои" не пасва ни в контекста, нито пък синтактично)
  • 11 ДжониДреп

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умен":

    Нямат наяждане просто
  • 12 Анонимен

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "все за короната":

    Да, целиятсветовен бизнес и политика, седи зад гърба на Борисов, толкова е важен за света. Ето разкрихме загадката киронаяирус.
  • 13 Боби

    16 4 Отговор
    Става въпрос за едни милиарди на група алчни самозабравили се обитатели на земята. На никой не му пука дали са здрави хората, но така се говори, ако всяка година затварят доста бързо ще си изпълнят започнатото. В БГ има доста умопрачени вече значи са си свършили работата къде сатруповете? Нали милиони щяха да измрат
  • 14 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "все за короната":

    Сайкло, в статията става дума за световната авиация. Ако не си разбрал,да
    знаеш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За катарските авиолинии

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "все за короната":

    говорят, а вас пак шкафчета ви гонят? Толкова неадекватен народ в тази държава, че Иво Христов дори е бил мек в оценките си. Дебили и инфантили, които вярват, че ако на мястото на Бойко е да речем Слави, Корнелия Нинова или Христо Иванов нещо ще се промени в държавата към добро на секундата и на всеки ще му скочи и заплата и пенсия, и няма да плаща ипотека и коронавирусът ще се изпари на секундата и въобще едно Велико благоденствие ще настане... То може ли да има толкова наивни хора, че да си мислят, че след някакви си избори, когато и да са ги чака светло бъдеще, когато светът се тресе буквално и нищо не е същото каквото е било преди година, а навсякъде е по-зле. Какво очаквате да се случи на изборите и след тях и колко реалистични са очакванията ви. Псувайте си на воля, след 7-8 месеца пак ще го правите със сигурност, каквато и коалиция да се пръкне след изборите. Защото за вас лично нищо няма да се промени. Няма да ви се напълни шкафчето със сигурност.
  • 17 Имат и кредити естествено

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умен":

    Нали е трябвало да се осъвременява авиопарка, а пътуваха милиони хора ежедневно, включително и на много ниски цени, заради голямата конкуренция и за да привличат пътници. Разширяваха се, Разширяваха се и... Никой не е очаквал световна пандемия. След атентатите със самолети на 11 септември имаше отлив, но за кратко, а сега... Има купища поръчани самолети, които се отказват, а неустойките са огромни.Самолетостроенето също е в криза, не само полетите. А поне на постоянния си състав пилоти и стюардеса трябва да изплащат някакви заплати. А колко се плаща за място на летище, което реално не се ползва, но въпреки това плащат. А самолети, които не летят се скапват също ако не са в хангари, необходима е поддръжка.Няма купувачи на които да продаваш самолети от авиопарка си или цената ще е безумно ниска. Същото е и с големите пасажери, а дори и с малките речни. Няма много мераклии за круизи, защото един заразен да открият и следва карантина и вместо да видиш свят имаш малко по-лусозен затвор за известно време, който може да ти излезе златен,защото после не се знае кога, откъде и на каква цена ще се прибереш у дома си. А може и да се сдобиеш и с ковид и да попаднеш в болница в неизвестно коя държава. И да ти струва скъпо(в пряк и преносен смисъл) По-голямата част от пътниците на пасажерските кораби са на 55+,че и по-възрастни.
  • 18 101

    5 0 Отговор
    Тъй акто тези авиокомпании оперират на ново отвъд това което повечето хора си представят, те виждат много по-далеч в бъдещето във финансов аспек предвиждат еднопосочен трафик както и намален такъв, съберете малко сили и осмислете тази информация. Това означава че, това което виждат те идва и за нас обиикновенните хора, обаче нас ще ни отнесе за един ден.
  • 19 Шопо

    2 0 Отговор
    Добре, че Тулупа даде летището на концесия и кЪ сабеше залетел да прай заводи от сандвич панели, не напрай 2-3, че сега щехме ептен да фалираме. С едно Винету, ама с голем акъл бе.
  • 20 Вили

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Колкото си прав, толково да си здрав.
  • 21 123123

    1 2 Отговор
    да фалират всичките
  • 22 Суперкомпютър

    1 0 Отговор
    добре пресметнати комбинации - един вирус и ново пренареждане с робовладелско-феодални оттенъци в менажирането на плебса, задължителна платена ваксинация минимум 2 годишно и чипиране, за да не си изтърват реда