Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 11:51 3 053 4

Коронавирусът удря фирмите по-тежко от очакваното

  • германия-
  • икономика-
  • фирми-
  • пандемия-
  • коронавирус

В своята есенна експертна оценка водещите германски икономически институти снижиха с по един процент прогнозата за тази и идната година

Коронавирусът удря фирмите по-тежко от очакваното - 1
Снимка: Shutterstock

Очаква се през 2020-а година германската икономика да се свие с 5,4 процента, а през 2021-а - да нарасне с 4,7 на сто. През април икономистите все още очакваха свиване само от 4,2 процента и ръст догодина от 5,8. В последната им прогноза за 2022-а година се предвижда ръст от 2,7 на сто.

Възстановяването не върви според очакванията

По-сдържаната прогноза се дължи на факта, че икономистите вече не оценяват толкова оптимистично шансовете за съживяване на икономиката, колкото през пролетта. "Голяма част от загубите вече е възстановена, но сега ни предстои най-трудното, преди да се върнем в нормално състояние", казва Щефан Коотс от Института за световна икономика в Кил. Възстановяването не върви според очакванията най-вече в онези отрасли, които са свързани със социални контакти: ресторантьорството, туризма, организирането на масови мероприятия, въздушния транспорт. "Този сегмент от икономиката ще се съживи окончателно едва тогава, когато мерките за защита срещу заразата отпаднат до голяма степен", предвижда Коотс.

Друг отрицателен фактор е предпазливостта на фирмите по отношение на новите инвестиции - просто защото собствените им капиталови позиции са несигурни.

Фактът, че икономиката все пак се възстановява, се дължи главно на износа. Смята се, че германската икономика ще се върне на равнището отпреди кризата едва в края на 2021-а година. "Не може обаче да се прогнозира какви дългосрочни щети ще нанесе кризата и как ще се отразят политико-икономическите мерки", предупреждава Коотс.

Минусът в бюджета: 183 милиарда евро

Пандемията нанесе тежки поражения и върху пазара на работната сила. Въпреки, че в много фирми бе въведен съкратен работен ден, само през първото полугодие бяха закрити 820 000 работни места. Все пак, оттогава насам броят на заетите отново започна да нараства, като се очаква в средата на 2022-а година да достигне равнището отпреди кризата. През тази и идната година се очаква безработица от около шест процента, което все пак не е катастрофално.

Държавните програми за подпомагане успяха да стабилизират приходите на домакинствата, които дори в най-тежките моменти от кризата се задържаха на приемливо равнище. Разбира се, в резултат от това тазгодишният държавен бюджет ще приключи с огромен минус от 183 милиарда евро.

Всички икономически прогнози се натъкват обаче на една непреодолима пречка: никой не знае как ще продължи пандемията. Икономическите институти изхождат от предположението, че към средата на следващата година предпазните мерки вече ще бъдат до голяма степен премахнати, така че няма сериозно да пречат на икономическата дейност. Но не се знае колко фирми ще фалират дотогава. А към това трябва да се добавят и различните тлеещи търговски конфликти в световен мащаб.

Икономистите посочват още, че финансовите ресурси в частни ръце вече са значителни, и ако хората поразвържат кесиите и започнат да харчат повече пари, съответните икономически отрасли ще се възстановят дори по-бързо от очакваното.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реанимация

    9 7 Отговор
    Очакваме Германия да фалира и да се закрие ЕС.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 ГЛУПОСТИ

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "реанимация":

    Занимават ни с глупости!
    За да не говорим за Джипкаджията с Шкафчето!
    За да не говорим за най-важното,
    че Боко Тъпото фалшифицира изборите и узурпира властта!
    По лукашенковски!
    С незаконните "мъртви души!

    ,,Предай нататък...Предай нататък...

    Коментиран от #3

  • 3 Обикновен

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЛУПОСТИ":

    За съжаление, уважаеми,това далеч не са глупости,а доста мрачна картинка за бъдещето на всички ни....защото ако при тях е така, то ние, с Боко или без доста супа ще има да подухаме.
  • 4 Червен цървул

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "реанимация":

    Може да очакваш по-скоро друго,дилдо отзад,както винаги!