Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 19:09 5 492 10

Пенсионни дружества: НОИ еднолично реже пенсиите

  • пенсии-
  • нои-
  • пенсионни дружества

Освен това формулата на НОИ се прилагала за целия осигурителен стаж, а не само за периода, в който хората са се осигурявали във втория стълб

Пенсионни дружества: НОИ еднолично реже пенсиите - 1

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отново оспорват методиката, по която НОИ изчислява редукцията на основната пенсия за родените след края на 1959 г. В позиция до медиите от фондовете твърдят, че се нарушава Кодексът за социалното осигуряване, което ощетява хората и техните вложения.

Позицията на частните пенсионни дружества е в отговор на позиция на НОИ от преди седмица, че коректно изчисляват намалението на индивидуалния коефициент на хората, които ще получават втора пенсия, уточнява БНР. Дружествата обаче твърдят, че за хората, осигурени за втора пенсия, НОИ намалява и за месеците, за които хората нямат вноски във фондовете, което води до намаляване на индивидуалния коефициент с повече, отколкото е предвидил законът. Съответно се формира и по-голямо намаление на основната пенсия.

Освен това формулата на НОИ се прилагала за целия осигурителен стаж, а не само за периода, в който хората са се осигурявали във втория стълб. В позицията си частните дружества настояват да се потърси отговорност кой е авторът на формулата за редукцията, използвана от общественото осигуряване. Твърдят, че до момента прилагането ѝ е ощетило хиляди граждани, които под заплаха от намаляване на пенсията от НОИ, са прехвърлили парите си към държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    35 2 Отговор
    НОИ Национален Обирателен Институт

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Куче влачи

    26 3 Отговор
    Дирята е към ГЕРБ.
  • 4 Тони

    32 1 Отговор
    Значи това, което разбрах от статията е че от 1.1.2021 пенсиите на работниците стават 300 лв, а на милиционерите 1440 лв.
    Т.е. един милиционер е допринесъл за обществото колкото 5 работника, които са си плащали и данъците.
  • 5 Табаков

    9 2 Отговор
    Дружecтвaтa зa дoпълнитeлнo пeнcиoннo ocигурявaнe oтнoвo ocпoрвaт мeтoдикaтa, пo кoятo НOИ изчиcлявa рeдукциятa нa ocнoвнaтa пeнcия зa рoдeнитe cлeд крaя нa 1959 г. В пoзиция дo мeдиитe oт фoндoвeтe твърдят, чe ce нaрушaвa Кoдeкcът зa coциaлнoтo ocигурявaнe, кoeтo oщeтявa хoрaтa и тeхнитe влoжeния. ТОЧНО ТАКА Е,ПРАВИ СА ИЗКАЗВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА ОТ ФОНДОВЕТЕ. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ПЕНСИИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ,РОДЕНИ СЛЕД 1959 И 1960-ТА ГОДИНА,ЗАЩОТО СА ОЩЕТЕНИ. Бойко Борисов трябва да разпореди проверки.
  • 6 Николов. НОЙ е една бандитска държавна

    4 0 Отговор
    Организация!! Реже пенсиите на обикновените хора, на хора инвалиди, реални инвалиди, не признават редовни документи, Оялисе. Чиновници, има едни Испекторки, като отидеш при тях, се държат нагло, надменно, все едно имат Нотариален акт за НОЙ, нещо като Наследствена Хранилка, Подиграват се с Инвалидите!!!! Накичилисе с по килограм златни бижута, като маникенки на златна бижутерия!!! Наглеци!!! Оялисе!!!!
  • 7 cpv

    6 1 Отговор
    Не може да увеличават пенсиите с 20% на тези които не са се осигурявали или имат 10-15 год. стаж и не са внесли никакви пари в държавата,а тези които са работили цял живот имат над 40 год сатаж да им увеличат с 5%,което подигравка за тях,както да увеличиш с 40% на тези които са били на високи постове /т.н. Държавни служители/ и държавата ги е осигурява.Тези измислици на обединените патриоти няма да им донесе повече гласове,това е подигравка за голяма част от пенсионерите,които вземат повече 400 лв. Не знам,защо Бойко Борисов не спре тази измислица на ОП. Най-добре е както предлагат от КТ"Подкрепа",пенсиите да се индексират спрямо трудовия стаж!
  • 8 Хохохо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "дявола":

    Бягай при частните пенсионни фондове, те не са обирателни, те са събирателни, но не и давателни.
  • 9 Кънчо

    0 0 Отговор
    Аз съм от тези , дето им намалиха пенсията с 20% заради упф и така вече 6 години . Питам кога ще ми се върне надвзетото?!
  • 10 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Правилно прави.Все пак е важно колко време си работил т.е стажа ти.А тези ксто са частни защо са към НОИ.Нека сами да се справят.То НОИ стана дойна крсва
    И тоя НВасилев е много нагъл!!!!