Германците не просто обичат хляба - те го боготворят! А местните пекари с основание се гордеят със своите традиции, но и непрекъснато създават нови видове хляб. Така да се каже: германската пекарна е в крак с времето.
По повод Световния ден на хляба 16-и октомври германската агенция ДПА гордо съобщава, че в страната се пекат над 3200 вида хляб и хлебни изделия. Всички рецепти са документирани в специалния регистър на Германския институт за хляба, който се намира в град Вайнхайм. В същия град е и седалището на Германската хлебопекарна академия. Регистърът на тестените изделия непрекъснато набъбва, защото в него периодически влизат и новите рецепти на кандидатите за майсторско свидетелство по пекарно дело. Без такова свидетелство в Германия нямаш право да отвориш собствена пекарна.
Хлябовете - модни и традиционни
Последният крясък на модата в хлебарството са рецептите за хляб с куркума, с октоподено "мастило", с парченца колбас и ревен, с кайсии и дори с ядливи цветя. А клиентите на германските хлебопекарни с удоволствие опитват необичайните нови сортове, за които даже си има обозначение на смесица от немски и английски: Fancy-Brote. Това название намеква, че въпросните нови видове хляб са забавна измишльотина.
Делът на чистия пшеничен хляб в Германия днес възлиза само на осем процента, ако не броим специалния хляб за препечени филийки. Около 25 на сто от хляба в германската търговска мрежа се пече от смесени видове брашно. На 16 на сто възлиза делът на пълнозърнестия хляб и на различните видове хляб със семки или трици. Пекарните и супермаркетите продават още 12 процента черен и 6 процента ръжен хляб, като делът на ръжения хляб постоянно расте. Останалите над 30 на сто в хлебопекарния сегмент се падат на различни други видове тестени изделия.
Как се справят пекарите в кризата
Пандемията от Ковид-19 за съжаление не подмина и хлебопекарството в Германия. Оборотът спадна, някъде наполовина, а другаде чак до 80 процента. Ето и причините: най-вече покрай рязко намаления брой на хората, които на път за работа си купуват сандвичи или други закуски. Освен това потребителите започнаха много по-масово да купуват хляб в супермаркетите, вместо в хлебарниците. Държавата обаче взе мерки, въведени бяха и различни други инструменти за финансово подпомагане на бранша с цел да се предотврати вълната от фалити.
Според статистиката на браншовата организация на германските пекари, миналата година консумацията на хляб и тестени изделия на средното германско семейство е възлизала на 56,5 килограма. В този отрасъл в страната работят над 10 хиляди предприятия с годишен оборот над 15 милиарда евро. През тази година оборотът явно ще спадне, но в браншовата организация все пак са оптимисти и вярват, че последствията от пандемията няма да са чак катастрофални.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ДАААААА....
10:37 17.10.2020
2 ПЕШО МАСТИКАТА
10:40 17.10.2020
3 МУРЗИЛАШ
10:42 17.10.2020
4 Абе 😃
10:47 17.10.2020
5 Karosel
10:51 17.10.2020
6 Дълбоко Виждащ
10:57 17.10.2020
7 Обективен
Коментиран от #8
12:07 17.10.2020
8 гост
До коментар #7 от "Обективен":
Вкусен е не защото го правят турци, а защото замесват тестото с квас и бавна ферментация. Бързата ферментация с мая е за промишлено производство ,изделието има вид, но и недоразвит вкус. Като добавиш и нискокачествено брашно и картината е ясна.Коментиран от #9
12:40 17.10.2020
9 Дълбоко Виждащ
До коментар #8 от "гост":
И във веригите им е Супер Хляба !От Качественото зърно е !Погледнете като постои хляба тук ...Какво ядем и Там,като постои!Разлика от небето до земята!А ,маслото уж тук е Немско....Немско на картинка!!!не говоря за цената!!И цената там е по ниска и на Хляба и на маслото!Не говоря за Бакереите!12:49 17.10.2020
10 незнайко
17:26 18.10.2020
11 качеството
10:28 19.10.2020